Ανατροπή: Καταβολή του ΦΠΑ μόνο με την εξόφληση του τιμολογίου
14/08/2014 10:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανατροπή: Καταβολή του ΦΠΑ μόνο με την εξόφληση του τιμολογίου

Μεγάλες ανατροπές στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να «ξεμπλοκάρουν» οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να αποδώσουν έναν φόρο που δεν έχουν εισπράξει γιατί δεν έχουν εξοφληθεί για τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύουν τα «Νέα» η διάταξη θα προβλέπει ότι όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα είναι υποχρεωμένος και να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο. Η συγκεκριμένη διάταξη σε πρώτη φάση θα αφορά σε όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Αν και η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, τώρα αρχίζει η μάχη των δευτερογενών αποφάσεων και των εγκυκλίων. Επιπλέον πρέπει να στηθεί και ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός υποστήριξης του νέου συστήματος.

Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Αν όμως ενταχθούν, θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενο τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.

Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Στις γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποκόψει το κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας της αδυναμίας απόδοσης του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες. Αλλωστε, είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρησεων που υποχρεούνται να πληρώσουν τον φόρο παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξοφληθεί είτε από το ίδιο το Δημόσιο με το οποίο σναλλάσσονται είτε με ιδιώτες. Ετσι, μόνο με την οριστική εξόφληση του παραστατικού θα καταβάλλεται και ο ΦΠΑ.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. npcomplete avatar
  npcomplete 14/08/2014 19:10:39

  Ολα θα κριθούν από τις "ερμηνευτικές εγκυκλίους" ... Εάν μια επιχείρηση - "πωλητής" - ενταχθεί στην νέα νομοθεσία ΔΕΝ θα καταβάλει τον ΦΠΑ, πριν ο "αγοραστής" του εξοφλήσει το τιμολόγιο. Προφανώς ο "πωλητής" - επειδή ο ίδιος το διάλεξε - θα έχει προσαρμόσει το λογιστικό του σύστημα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην νέα νομοθεσία ... Ο "αγοραστής" όμως τι θα κάνει ; Δεν νομίζω ότι το κράτος θα του επιτρέψει "να εκπέσει τον ΦΠΑ" ΠΡΙΝ αποδώσει ο "πωλητής" τον αντίστοιχο ΦΠΑ. Αρα και αυτός θα πρέπει να "προσαρμόσει" το λογιστικό του σύστημα - ΧΑΟΣ. Φυσικά ανακύπτουν και άλλα θέματα: Η παραλαβή επιταγής, θα θεωρείται εξόφληση; Η μερική εξόφληση παραστατικού θα επιτρέπεται; κλπ Ασε που οι επιχειρήσεις αυτές, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να κρατάνε κάποια μορφή Διπλογραφικού Συστήματος. Εχει την δυνατότητα η Ελληνική γραφειοκρατία να χειριστεί αυτό το θέμα - πολύ αμφιβάλλω ..

  • npcomplete avatar
   npcomplete @ npcomplete 14/08/2014 19:20:53

   Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα βρείτε εδώ: http://www.hmrc.gov.uk/vat/start/schemes/cash.htm Είναι μια σύνοψη της Αγγλικής νομοθεσίας και έχει ενδιαφέρον - εκτός των άλλων - γιατί αυτά που εμφανίζονται στον τύπο σαν "κυβερνητικές θέσεις" δεν είναι παρά copy/paste και μετάφραση από τον παραπάνω ιστότοπο ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.