06/03/2013 20:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστάτωση στην αγορά για το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ

(Ανανεωμένο) Χαμός στην αγορά και σφοδρές αντιδράσεις κατά του υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο του εμπορικού κόσμου, προκάλεσαν οι διαρροές του σχεδίου για το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με αυτό σχέδιο που είδε το φως, προβλέπεται:

Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ελεύθερους επαγγελματίες).

Κατάργηση της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις που ισχύει σήμερα (40% με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις, με μηνιαία προσαύξηση 2%).

Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα καταβάλουν όποιο ποσό επιθυμούν με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ. Όμως θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ, χωρίς τις δόσεις. Δηλαδή, το συνολικό ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσοι δεν εξοφλήσουν τον φόρο εμπρόθεσμα, η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και η οφειλή αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Τότε θα επιστρατεύονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν το ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.

Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ. Τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων δείχνουν ότι σήμερα ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.

Το σύστημα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμπόρων οι οποίοι είπαν ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο πιο αυστηρό από το προηγούμενο σε μια χρονική στιγμή που η αγορά είναι ετοιμοθάνατη. Πλέον η κυβέρνηση αναζητά άλλους τρόπους να εισπράξει τον ΦΠΑ χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να δημιουργείται τρύπα στα έσοδα.

Το ερώτημα που θέτουμε εμείς, πάντως, είναι το εξής: Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που πληρώνουν οι πολίτες και εισπράττουν οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στο δημόσιο. Είναι ουσιαστικά μεσάζοντες για να πάει ο φόρος στα κρατικά ταμεία.

Από που κι ως που, λοιπόν, παρακρατούν ένα φόρο που δεν τους ανήκει; Τον πληρώνει ο πολίτης και οι επαγγελματίες τον κρατούν και «ξεχνούν» να τον επιστρέψουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και κλείνουν καταστήματα και επαγγέλματα. Ομως, δε μπορεί με τον ΦΠΑ που ανήκει στο κράτος να κάνουν οι έμποροι τις δουλειές τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/03/2013 20:58:55

  Από την άλλη όταν χρωστάει το κράτος γιατί δεν υπάρχει προσαύξηση και πρόστιμο;!

 2. Δρυς avatar
  Δρυς 06/03/2013 21:24:22

  Ειδικά όταν ο ΦΠΑ είναι τόσο υψηλός, μιλάμε για το 1/4 της τιμής του προϊόντος, που για κάποιο περίεργο λόγο "είναι του κράτους". Αφού ανήκει στο κράτος να αποδίδεται αεί δυνατόν και την ίδια μέρα με κατάθεση του επιχειρηματία από το web banking του. Τώρα, αφού ο φόρος σε πολλά είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό κέρδους, μας κάνει να χαιρόμαστε που ζούμε αυτό το σοσιαλιστικό όνειρο.

 3. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 06/03/2013 21:24:47

  Μία απάντηση στο ερώτημα σας ...
  Το πρόβλημα είναι στις πωλήσεις "επί πιστώσει".
  Εκεί ο έμπορος ή ο επαγγελματίας ΔΕΝ έχει εισπράξει κανένα ΦΠΑ αλλά φυσικά έχει υποχρέωση να αποδώσει τον ΦΠΑ του παραστατικού στην εφορία ...
  Αν μάλιστα ο πελάτης είναι το δημόσιο (ή η τοπική αυτοδιοίκηση) μπορεί να περάσουν μήνες και χρόνια μέχρι κάποιος να πληρωθεί. Φυσικά στο ενδιάμεσο έχει αποδώσει ΦΠΑ (με τόκο στο δημόσιο !!!) και πιθανά την φορολογία του κλπ
  Μεγάλες επιχειρήσεις ξεπληρώνουν τις υποχρεώσεις με καθυστέρηση πάνω από 8 μήνες ...
  Μόνο τα supermarket και τα περίπτερα εισπράτουν άμεσα τον ΦΠΑ από τον τελικό καταναλωτή !!!!

  • tpe avatar
   tpe @ np_complete_problems 07/03/2013 05:52:02

   Μη μπερδεύουμε καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση το ΦΠΑ έχει πληρωθεί από τον τελικό ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Όταν εσύ πουλήσεις υπηρεσίες επί πιστώσει, ναι, έχεις πρόβλημα, αλλά μόνο εκεί. Εκεί καταλαβαίνω το θέμα σου και πραγματικά βλέπω 2 λύσεις:
   α. Κατάργηση της επί πιστώσει πληρωμής
   β. Πίεση εκ μέρους σου ώστε τουλάχιστον το ΦΠΑ να στο πληρώσουν.
   γ. Ειδικά όταν το δημόσιο είναι ο αγοραστής, τι νόημα έχει να ΜΗΝ κάνει συμψηφισμό; Συγνώμη, αλλά για μένα το πρόβλημα είναι αυτό κι όχι τα άλλα.

   • np_complete_problems avatar
    np_complete_problems @ tpe 07/03/2013 09:04:26

    Δυστυχώς δεν μπερδεύω καθόλου τις καταστάσεις ...
    Εκτός από την λιανική, όλο το άλλο εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών εισπράτει τον ΦΠΑ από τον καταναλωτή με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 μηνών.
    Αυτή την στιγμή λείπουν από την αγορά - σε κεφάλαια κίνησης - τουλάχιστον 10 δισ ευρώ.
    Εάν καταργηθεί και η "επί πιστώσει" πληρωμή θα λείψουν τουλάχιστον άλλα τόσα !!!
    Καμμιά άλλη ιδέα ;

 4. Stamatis avatar
  Stamatis 06/03/2013 21:37:43

  Δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ πάντα. Πολλά τιμολόγια είναι επί πιστώσει. Φέσια, βερεσέδια. Άλλοι επαγγελματίες δουλεύουν με επιταγές.

 5. Σπορέας avatar
  Σπορέας 06/03/2013 23:00:51

  Ο Νίκος Τσιφόρος έλεγε σε ένα βιβλίο του για τις Σταυροφορίες...
  "Μεγαλειότατε, μεγαλειότατοι είμαστε και μεις..."
  Μάγκες ο ΦΠΑ είναι εκπιπτόμενος φόρος, οι διαφορές του ΦΠΑ (πωλήσεων μείον αγορών) αποδίδονται.
  Το άρθρο είναι σωστό.
  Ο ΦΠΑ έχει εισπραχθεί.
  Και αν δεν έχει εισπραχθεί σε πωλήσεις επί πιστώσει είναι με ευθύνη των συναλλασσομένων.
  Το πρόβλημα υφίσταται πάντα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος παρακρατεί παράνομα επί χρόνια τις επιστροφές ΦΠΑ.

 6. Μηχανολόγος avatar
  Μηχανολόγος 06/03/2013 23:47:25

  Πως φαίνεται ότι ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους!
  Παρέχεις μία υπηρεσία,σπρώχνεις ένα τιμολόγιο- δελτίο παροχής.
  Παίρνεις στην καλύτερη περίπτωση επιταγή εξάμηνη-εννιάμηνη,αν πάρεις και επιταγή.
  Πληρώνεσαι στους έξη ή εννιά μήνες,αν έχει λεφτά μέσα και αν δεν στην γυρίσουν σε μεταγενέστερη.
  Ενδιάμεσα πληρώνεις ΦΠΑ,φόρους,εισφορές κ.τ.λ.
  Την επιταγή πελάτη την παίρνει η εφορία?
  Ολα τα ρίσκα δικά μου,τα μετρητά στην εφορία.
  Ειναι ευθήνη δικιά μου αν δεν πληρωθεί η επιταγή?
  Γιατί πήρα επιταγή? Τι άλλο μπορούσα να πάρω?
  Δεν σιτίζιμαι στο Πρυτανείο,αναγκασμένος σε αέναη αναζήτηση τροφής.
  Πολύ φιλικά σε όλους

 7. WY avatar
  WY 07/03/2013 07:39:34

  Tό ΦΠΑ πρέπει νά ελέγχεται on line καί νά καταβάλλεται στήν εφορία τό αργότερον τήν επομένην ημέραν!!!!

  Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες παράνομες περιουσίες από τό ΦΠΑ!!
  Νά συνειδητοποιήσουν δέ οί έλεύθεροι επαγγελματίες.ότι τό ΦΠΑ δέν είναι φόρος εισοδήματος ή χαράτσι δήθεν, πού υποχρεώνονται νά καταβάλλουν αλλά έμμεσος φόρος πού καταβάλλει ό καταναλωτής σέ κάθε του συναλλαγή.

  Τέλος, τό αδίκημα τής παράνομης παρακράτησης,μή απόδοσης του δλδ στήν εφορία,πρέπει νά θεωρείται ώς ποινικά κολάσιμη πράξη καί νά τιμωρείται αυστηρότατα,ώς **υπεξαίρεση/κλοπή δημοσίου χρήματος**.

  Άντε μέ τά κάθε λογής καί ράτσας λαμόγια!!!!

 8. mimikos avatar
  mimikos 07/03/2013 08:47:36

  WY τι δουλεια κανεις αγορι μου?

  • WY avatar
   WY @ mimikos 07/03/2013 11:18:15

   Διατί?
   Τής KGB είσαι???

   Τό ποσόν πάντως πού καταγράφει τό taxisnet στήν e-σελίδα μου,ώς οφειλόμενο ,είναι ΜΗΔΕΝ (είς τό ΠΗΛΙΚ(Ι)ΟΝ)!!!!!!!

 9. sofia or8h avatar
  sofia or8h 07/03/2013 09:02:59

  Μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε καταλαβαίνουν νομίζω,πολύ σωστά τα λές.Εμείς θα τρώμε τις ετεροχρονισμένες επιταγές και θα ψάχνουμε τα ανύπαρκτα μετρητά να τα δώσουμε στην εφορία.
  Ας βρούν άλλον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να εισπράξουν τον ΦΠΑ ,δεν θέλω να είμαι εγώ ο φοροεισπράκτορας του κράτους,τι δεν καταλαβαίνετε?Αν δε,μαζευτεί ενα ποσόν και αρχίσει να τρέχουν οι τόκοι...Αστα, μπήκες στον φαυλο κύκλο.
  Αν σου χρωστάει το κράτος?Σου τα επιστρέφει άτοκα και οταν έχει,γιαυτό λέω θέλει εξυγίανση και αμοιβαία σχέση σεβασμού Κράτους και πολίτη,και επειδή το κράτος ήταν και παραμένει μπαταξής ,διαιωνίζεται αυτή η κάκιστη σχέση .

 10. Φελίζα avatar
  Φελίζα 07/03/2013 09:22:34

  Μιλάτε ωσάν να προέκυψε ζήτημα ΦΠΑ εχθές. Τόσα χρόνια πως το αντιμετωπίζατε; Τι έκαναν οι επαγγελματικές σας οργανώσεις; Διαμαρτυρηθήκατε με τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών , που ουσιαστικά κατέστησαν το προϊόν σας ή την υπηρεσία σας απαγορευτικά για τον καταναλωτή;

  • GLAD avatar
   GLAD @ Φελίζα 07/03/2013 13:56:38

   Η πρακτική που επιβάλλει ο νόμος , δηλαδή ο πωλητής προϊόντος ή υπηρεσίας να εισπράττει τον φόρο του αγοραστή - καταναλωτή και εν συνεχεία να τον αποδίδει στο κράτος είναι λάθος και επιπλέον έχει και κόστος χρόνου (όπως και να το κάνουμε για αυτόν , τουλάχιστον μέχρι πρότινος που δεν γινόταν χρήση internet).
   Σωστό και ξεκάθαρο θα ήταν μετά από κάθε οικονομική πράξη , την απόδειξη ή τιμολόγιο του πωλητή (όπου θα προσδιορίζεται αλλά δεν θα εισπράττεται από αυτόν ο φόρος) να την φυλάξει ο αγοραστής - καταναλωτής και μετά από μιά συγκεκριμένη περίοδο (μαζί με όσες άλλες έχει εν τω μεταξύ ) να πάει αυτός και να αποδώσει τον ΦΠΑ που οφείλει στο κράτος .
   Είναι ένα καθαρά τεχνικής φύσεως θέμα που σίγουρα έχει λύση , όσες ενστάσεις και αν υπάρχουν και επιπλέον θα απλοποιεί τα πράγματα , ενώ δεν θα δημιουργεί και παράνομες περιουσίες από μη απόδοση ΦΠΑ όπως γράφει κάποιος άλλος σχολιαστής.
   Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει το ότι σε συναλλαγές όπου ο πελάτης είναι το ίδιο το Δημόσιο , αυτό δεν θα στερείται για μιά περίοδο χρημάτων που θα πληρώσει για να του επιστραφούν ξανά μετά.

 11. mimikos avatar
  mimikos 07/03/2013 12:54:44

  ....δημοσιος?

 12. WY avatar
  WY 07/03/2013 17:32:33

  Ρέ Μιμίκο δέν τραβάς πρός Ακρόπολη,νά δής μέ ποιόν **τραβιέται** ή Μιμίκα σου??
  Άντε,διότι σέ κάποιους σάν κι ΄σένα ώρα είναι,νά σάς απαγγείλω **Πειραιώτικους ψαλμούς**!!!!!.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ WY 07/03/2013 23:35:56

   Είτε δεν διάβασες, παραπάνω, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ πιστωτικών συναλλαγών, είτε η ευφυΐα σου εξαντλείται στην απαγγελία "Πειραιώτικων ψαλμών". Δεν μας το διευκρινίζεις;
   Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι το ΦΠΑ δεν πρέπει να παρακρατείται. Μια λύση θα ήταν να ορισθεί, για κάθε επάγγελμα η μέγιστη νόμιμη διάρκεια πιστώσεως και από εκεί να μπούν ΑΥΣΤΗΡΟΙ και ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΙ κανόνες και ποινές επί μη αποδόσεως του ΦΠΑ.
   Έτσι θα σταματούσε και σημαντικό μέρος του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών (που δεν τους γίνονται χατήρια) και μεγάλων (που τους γίνονται σκανδαλώδεις ρυθμίσεις χρών ΦΠΑ) επιχειρήσεων.

 13. Karenin avatar
  Karenin 07/03/2013 17:59:08

  To τιμολόγιο αυτός που το εκδίδει το παραδίδει λογιστικά αφου εχει πληρωθεί, και αυτός που το πηρε το συμψηφίζει αφου το έχει ξοφλήσει.

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ Karenin 07/03/2013 22:58:02

   ωραίο ανέκδοτο (ελπίζω ...)

 14. πολιτης avatar
  πολιτης 08/03/2013 09:40:25

  διερωτωμαι ποσα δις ειναι το ανεισπρακτο ΦΠΑ την τελευταια δεκαετια. ποιος το εχει καρπωθει? εχει επιστρεψει μηπως σε αυτον που το πληρωσε η εχει παραμεινει σε τσεπες? εχουμε την απαιτηση το κρατος να κανεις τις επιστροφες ΦΠΑ στους δικαιουχους αλλα οι δικαιουχοι να μην αποδιδουν το ΦΠΑ.
  το αλλο με τον τοτο το ξερετε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.