24/04/2013 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κορμό το δίκτυο των 13 λειτουργούντων Συνεταιριστικών Τραπεζών, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ν. Μυρτάκης και οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

 

O ρόλος της νέας τράπεζας δεν θα είναι ανταγωνιστικός, αλλά επικουρικός στη λειτουργία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και βασική της δραστηριότητα θα είναι η παροχή δανείων ύψους 10.000 - 25.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», έχει γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, από τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ (ο οποίος πρότεινε ως μοντέλο λειτουργίας της τις γαλλικές συνεταιριστικές τράπεζες) και καταρχήν από τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, ο οποίος θεωρεί ότι η μετατροπή των συνεταιριστικών τραπεζών σε ειδικού σκοπού είναι η βάση για τη σωτηρία τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι δυνατόν το νέο σχήμα να αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, περιγράφοντας την κακή κατάσταση στην αγορά, είπε πως τα δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» ανέρχονται σε 48,6 δισ. ευρώ και περί τα 80 δισ. είναι η συνολική αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών και των ανοικτών πιστώσεων.

 

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε επίσης πως το 78% των πελατών των συνεταιριστικών τραπεζών είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών αριθμεί συνολικά 178 καταστήματα, ενώ την επόμενη διετία θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 24/04/2013 17:20:11

  Νά, μιά καλή αρχή!..άν και έχουν περιορισμένα όρια δανειοδοτήσεων,είναι
  μιά καλή αρχή....σε μιά χώρα που η μικρο-μεσαία ιδιοκτησία είναι συστατικό
  στοιχείο του επιχειρείν και έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα...άν προχωρήσει,
  μάλιστα,η φόρμα της συνεταιριστικής και της λαικής τράπεζας,σε
  πραγματιστική και όχι φορτισμένη ιδεολογικά φάση,μπορεί να έχουμε
  ένα καινούργιο τοπίο στα χρόνια που έρχονται!

  • fe avatar
   fe @ βαγόνι 24/04/2013 18:47:46

   προσεχε...λεξεις οπως "συνεταιριστική" και "λαική" θα φερει ναυτια στους νεοφιλελευθερους.Τελος παντων μακαρι να γινει.

   • euagelos avatar
    euagelos @ fe 24/04/2013 20:17:48

    Θα πάρει 1η θέση στο κουρείο

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ fe 24/04/2013 23:28:49

    Προφανώς αγνοείς ότι ο συνεταιρισμός στην Κ. και Β. Ευρώπη είναι ενταγμένος στην λογική του συστήματος και ως εκ τούτου είναι αποϊδεολογικοποιήμενος και ιδαίτερα παραγωγικός.
    Εννοιλογικές φαντασιώσεις μόνο στην Ελλάδα ακόμη υπάρχουν.

 2. Nik avatar
  Nik 24/04/2013 22:47:11

  Αν θυμάμαι καλά η Κύπρος έχει πάνω από 300 συνεταιρικά πιστωτικά ιδρύματα, σε έναν πληθυσμό λιγότερο του εκατομμυρίου. Η Συνεργατική, αφου δεν έπαιζε παιχνίδια παραγώγων, δεν υπέστη κούρεμα καταθέσεων. Μακάρι να είχαμε και εδώ κάτι παρόμοιο.

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/04/2013 00:08:01

  Δυστυχώς, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, όχι μόνο δεν βοηθούνται στην Ελλάδα, αλλά και γίνονται αντικείμενο δολιοτήτων εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών, με σκοπό την άλωσή τους ή, τουλάχιστον, την παρεμπόδιση της αποτελεσματικότητάς τους. Κατά την περίοδο της κρίσεως και τις αλλεπάλληλες στηρίξεις των τραπεζών δεν στηρίχτηκαν ποτέ και αντιθέτως τρείς σημαντικότατες, η Λαμίας (η αρχαιότερη στην Ελλάδα), η Πατρών και η Ευβοίας κλείστηκαν με δολοπλοκίες της Τράπεζας Ελλάδος και παραχωρήθηκαν στην Εθνική, κυριολεκτικά με το ζόρι

 4. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 25/04/2013 12:19:18

  Ευκαιρία να συνεχισουν στην υπόλοιπη ελλάδα , την καταστροφη που εχουν κανει στην Κρήτη .Θα συναντηθουν και με τον ετερο Κρητικό συστημικό τραπεζίτη και ολα καλα θα πανε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.