01/03/2012 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναπροσαρμογή των επικουρικών ανά τρίμηνο

Συντάξεις «αλά καρτ», ανάλογα με τις καταβληθείσες εισφορές, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ακόμη και ανά τρίμηνο (!) θα καταβάλει στους 1,05 εκατ. συνταξιούχους και στους περίπου 2,8 εκατ. ασφαλισμένους τόσο το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (με βάση το νόμο που ψηφίστηκε, χθες, θα πρέπει να λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου 2012) όσο και τα Ταμεία τα οποία θα συνεχίσουν αυτόνομη πορεία με τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) από το 2013 και μετά.

Στην «γκιλοτίνα» θα οδηγηθεί σύντομα, με υπουργική απόφαση, και το επίδομα ανεργίας το οποίο εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περίπου στα 354 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το ποσό των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων θα διαμορφώνεται με βάση:

1) Τα δημογραφικά δεδομένα.

2) Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων (δημιουργούνται στην ουσία «ατομικοί κουμπαράδες» στους οποίους θα συγκεντρώνονται οι εισφορές του κάθε εργαζομένου).

3) Την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη.

4) Το συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή προκύπτει έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Αυτό θα επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα αυτά θα ισχύσουν τόσο για τα ταμεία τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ όσο και στους φορείς, οι διοικήσεις των οποίων θα επιλέξουν μια αυτόνομη πορεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ.

Επίσης, με άλλη τροπολογία, χθες, έγινε σαφές ότι… μέχρι νεωτέρας το επίδομα ανεργίας θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 461,5 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, το ύψος του, μετά και τις αναδρομικές από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 μειώσεις κατά 22% στους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα επανακαθοριστεί μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Με δεδομένο ότι το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% του ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ, όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα θα μειωθεί στα 354,3 ευρώ το μήνα, τουλάχιστον για την πλειονότητα των δικαιούχων του, εφόσον σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης ορισμένες κατηγορίες εξαιρεθούν.

Νάσος Χατζητσάκος στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ιωάννης33 avatar
  ιωάννης33 01/03/2012 09:14:37

  Ανάλογα με την βιωσιμότητα και τις εισφορές σημαίνει κάθε τρίμηνο και λιγότερα,κάθε τρίμηνο και επισφαλέστερα!
  Τεράστια η ελληνική γλώσσα,μπορείς να ντύσεις όμορφα όποια διάταξη θέλεις και να την κάνεις απο έξω κούκλα.

 2. spiros1 avatar
  spiros1 01/03/2012 14:14:35

  Αυτό το τροπάριο Μόνιμης Ληστείας, κλοπής των Συντάξεων, θα πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ. Έχουν χρυσοπληρωθεί με την καταβολή υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και το ίδιο το Κράτος αναγκάζει τον εργαζόμενο να καταβάλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Αυτοί που εμφανίζονται σαν υπουργοί εργασίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Έχουν καταντήσει υπουργοί ανεργίας, ληστείας των συντάξεων και κοινωνικής αναλγησίας. Η Σοσια-ΛΣΗΤΡΙΚΗ παρέα Κουτρουμάνη-Δρέττα και Λοβέρδου αποτελεί το απόλυτο καταραμένο 3δυμο της ληστείας και της συμφοράς για τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο. Δεν αγγίζουν τις συντάξεις ''Μαιμού'' του κομματικού στρατού, τις αναπηρικές συντάξεις ..μαιμού, ληστεύουν όσουν κοπίασαν, κινδύνεψαν, ίδρωσαν, μόχθησαν και δούλεψαν μια ζωή σαν γαϊδούρια !!!! Υπάρχει λύση = Να επιστραφούν εντόκως όλες οι ασφαλιστικές εισφορές στους δικαιούχους, σε αυτά τα γαϊδούρια !!!! Έτσι ούτε το Κράτος θα πληρώνει συντάξεις και οι συνταξιούχοι θα βρούν τον δρόμο τους.... Κάθε περικοπή συντάξεων αποτελεί Κλοπή και λεηλατούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι.... Βάζοντας πλαφόν π.χ. 1200 ευρώ, είναι η αποθέωση της λεηλασίας. Γιατί δεν βάζει πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών; Πλήρωνε κορόιδο και μην μιλάς....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.