29/12/2010 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναμενόμενη η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα

Αναμενόμενη πλέον θεωρούν οι αγορές την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τις αγορές ότι πλέον υπολογίζουν πολύ στην προοπτική να συμβεί μία τέτοια εξέλιξη.

«Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται.
Ανήμερα των Χριστουγέννων ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ δήλωσε ότι χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της. Η ετήσια αποπληρωμή τόκων θα αγγίξει τα 360 δις ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό χρέος θα φθάσει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Η εικόνα των αγορών αποδίδεται στο γεγονός ότι υπολογίζουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το μόνο ερώτημα είναι ποια είναι χρονικά η καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης; Οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012. Ίσως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία ίσως και επιθυμητή. Ο λόγος είναι απλός: Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Συνεπώς η αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν αποτελεί σενάριο τρόμου, αλλά στο τέλος θα ωφελήσει τις αγορές, προσθέτουν Financial Times. Πρώτον διότι τα ομόλογα που λήγουν το 2014 πωλούνται ήδη 20% κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ τα 15ετή ομολόγα διατίθενται στις αγορές με τιμή 45% κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Enzo avatar
    Enzo 29/12/2010 16:12:48

    οταν το ανακοινωσετε τοτε να δειτε τι εχει να γινει.
    ουτε βαζελινη δεν θα βρειτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.