Αναλυτές: «Game over» για την Ελλάδα
01/06/2015 20:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναλυτές: «Game over» για την Ελλάδα

Η ελληνική σαπουνόπερα συνεχίζεται. Αυτή τη φορά όμως, το παιχνίδι για την Ελλάδα φθάνει πραγματικά στο τέλος του και η κατάσταση είναι ζοφερή, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές που μιλούν στους Financial Times. Ιδού τι λένε:

Goldman Sachs, (Huw Pill):

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές δυσκολίες για την ελληνική κυβέρνηση ή τους πιστωτές, οι θέσεις τους είναι δύσκολο να συμβιβαστούν. Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Η ρευστότητα σιγά -σιγά εξαφανίζεται από την Ελλάδα και είναι δυνατό να χαθούν πληρωμές σε εξωτερικές υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό κράτος αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας –πιθανόν και ως τον μόνο τρόπο για να αρθεί το αδιέξοδο. Η έλλειψη ρευστότητας αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα στην οποία βασίστηκε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει και ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, μένοντας στο ευρώ, αλλά χωρίς μεταρρυθμίσεις. Η δύσκολη επιλογή είναι πλέον να διαλέξουν ανάμεσα στην έξοδο από το ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις.

Barclays, (Michael Gapen):

Οι συζητήσεις για την συμφωνία στην Ελλάδα συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει σημάδι πως θα προκύψει μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Θεωρούμε ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να πληρώσει το 1,6 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Οι πληρωμές ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου φαντάζουν ακόμη πιο απίθανες. Επιπλέον, ο συνεχώς αυξανόμενος ELA υποδεικνύει ότι υπάρχουν επιταχυνόμενες αναλήψεις καταθέσεων. Παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε πως μια συμφωνία θα βρεθεί στο τέλος, η αβεβαιότητα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό και έξοδο των πιο ριζοσπαστικών στοιχείων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει σε μια έξοδο από το ευρώ, όπου η χρεοκοπία και ο έλεγχος κεφαλαίων αποτελούν μόνιμα στοιχεία.

Morgan Stanley, (Anthony O'Brien):

Καθώς το δίχτυ προστασίας είναι πιο ισχυρό από ότι ήταν το 2001-2012, εκτιμώ ότι οι επενδυτές είναι πιο ήρεμοι σχετικά με τον κίνδυνο από την Ελλάδα. Αν δεν γίνει η πληρωμή στο ΔΝΤ, χωρίς να υπάρξει διασταυρούμενη χρεοκοπία ή να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων, θα πρέπει να περιμένουμε μία διεύρυνση 10 μονάδων βάσης στα περιφερειακά spreads και 5 μβ αύξηση στα core rates. Αν η ΕΚΤ επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα ομόλογα μπορεί να αυξηθούν κατά 10-15 μβ.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.