#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ. Απόφαση - σταθμός για την ΕλλάδαΗ αποδοχή από το Εurogroup της ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με αναδρομική ισχύ, μπορεί να αποδειχθεί απόφαση-σταθμός για τη χώρα μας, οδηγώντας σε ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Οι αντιρρήσεις των χωρών του βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), κάμφθηκαν προχθές του βράδυ στο Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση αποδεχόμενοι την αρχή της αναδρομικότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα ν’ αναλάβει ένα μέρος αυτού του ποσού ο ΕΜΣ.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εφαρμογή της αναδρομικής ισχύος για την Ελλάδα θα διευκολύνει τους εταίρους να ανταποκριθούν στη δέσμευση που ανέλαβαν το Δεκέμβριο να επανεξετάσουν το 2014 τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους εφόσον η χώρα μας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Κι αυτό γιατί η αποδοχή της αναδρομικής ισχύος σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, θα μπορούσε να μειώσει αισθητά το χρέος καθιστώντας το βιώσιμο, κάτι που ζητάει άλλωστε επιτακτικά και το ΔΝΤ.

Από την άλλη θα είναι για τους εταίρους μια απόφαση με το μικρότερο πολιτικό κόστος, γιατί δεν θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στη χώρα μας, κάτι που δεν θα αποδέχονταν η κοινή τους γνώμη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρητικά την αναδρομική ισχύ θα μπορούσε να ζητήσει και η Ισπανία, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα το κάνει γιατί η Μαδρίτη φοβάται ότι η υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος θα μπορούσε να στείλει λανθασμένο μήνυμα στις αγορές σε μια περίοδο που η ίδια δανείζεται με σχετικά χαμηλά επιτόκια. Άρα μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος και ίσως η Ιρλανδία θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση η υποβολή αιτημάτων θα μπορεί να γίνει πριν από το Φθινόπωρο του 2014, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Νίκος Μπέλλος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fantomas avatar
  fantomas 23/06/2013 07:38:42

  παρα πολυ καλο νεο.........
  χωρις αντικρισμα στην αμεση καθημερινοτητα μας....

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 23/06/2013 08:37:25

  Ως τίτλος "...τό ESM χτενίζεται" είναι πιό αληθινός.

  Τελευταία, μετά και τίς ανατριχιαστικές αποκαλύψεις τών FT, δέησε νά τό παραδεχτεί καί ο κΒαρουφάκης, ότι δηλαδή οι γερμανοί εμποδίζουν τήν ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Κατά τήν ταπεινή μου γνώμη, ποτέ δέν υπήρξε αληθινή πρόθεση οιασδήποτε ενοποίησης, εξού καί βιώνουμε, ήδη από γεροΚαραμανλή καί μετά, αυτό τόν προοδευτικό αφανισμό πρός ώφελος, αποκλειστικά καί μόνο, τών παμφάγων καί αδίστακτων "εταίρων" καί τής διαπλεκομένης μας "ελίτ".

 3. stelios avatar
  stelios 23/06/2013 09:33:34

  Γράψτε και τις προυποθέσεις! Ποσοστά συμμετοχής κλπ...

 4. Αρχιμήδης1 avatar
  Αρχιμήδης1 23/06/2013 10:36:16

  Aν στ' αλήθεια καταφέρουν να κάνουν βιώσιμο το χρέος μας χωρίς να κουρέψουν τα δάνεια των οφειλετών, θα έχουν κυριολεκτικά ανακαλύψει τη λυδία λίθο που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσό!!!
  Αν πετύχει στην Ελλάδα θα πρέπει να το συστήσουμε και στις ΗΠΑ που έχουν μεγαλύτερο απο το δικό μας χρέος. Κι όπως λέει και ο φίλος στέλιος: Γράψτε και τις προυποθέσεις! Ποσοστά συμμετοχής κλπ…

 5. Pyros avatar
  Pyros 23/06/2013 13:19:02

  Ειναι πολύ μεγαλη απόφαση.Οσο αγορα τις προυποθέσεις ειναι ακομη νωρις, εαν τις είχε ο ανθρωπος θα τις έγραφε. Μολις ληφθηκε η κατ αρχην απόφαση.Νομιζω ότι ειναι "φωτογραφία" για την Ελλάδα, ίσως και την Κύπρο για τα 2,5 δις που δανείστηκε για τις μικρές τράπεζες εκτός Τράπεζας Κυπρου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.