#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/09/2012 11:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναδρομικός φόρος στο «μαύρο χρήμα»Προτάσεις να φορολογηθούν αναδρομικά με συντελεστές φόρου έως και 45% όλα τα χρηματικά ποσά που εντοπίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων φορολογουμένων ή διαπιστώνεται ότι έχουν «φυγαδευτεί» στο εξωτερικό με τη μορφή εμβασμάτων, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα ή με βάση άλλα νομίμως κτηθέντα έσοδα των κατόχων τους, υπέβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη μαύρη… λίστα

Οι προτάσεις αφορούν περιπτώσεις μαύρου χρήματος που διακινήθηκε μέσω εμβασμάτων ή τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι σήμερα. Εφόσον εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, τότε το Δημόσιο θα αποκτήσει το δικαίωμα να ζητήσει αναδρομικούς φόρους εισοδήματος άνω των 10 δισ. ευρώ μόνο από τους 54.000 Ελληνες που «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2011.

Τα στοιχεία των φορολογουμένων αυτών περιλαμβάνονται σε CD, το οποίο επεξεργάζονται το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επιπλέον, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναδρομικά φόρους συνολικού ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ και από άλλους 323 φορολογουμένους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν αδικαιολόγητα ποσά συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Η εισήγηση

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο το οποίο απέστειλε η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη:

* Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με έγγραφό της προς την Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ εισηγήθηκε τη θέσπιση της παρακάτω νομοθετικής ρύθμισης:

1) Επί των διαφορών που εντοπίζονται, κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, ανάμεσα στα ποσά των εσόδων και εισοδημάτων που έχουν αναγράψει οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2000 έως 2012 και στα ποσά των εμβασμάτων εξωτερικού και των καταθέσεών τους στις τράπεζες του εσωτερικού, να καταλογίζεται φόρος «με όποιον συντελεστή κριθεί καταλληλότερος».

2) Προς τούτο, η ΓΓΠΣ να εκδίδει για κάθε φυσικό πρόσωπο εκκαθαριστικό σημείωμα επί του οποίου θα πρέπει να εμφανίζονται:

-όλα τα δεδομένα βάσει των οποίων αναδεικνύονται οι ακάλυπτες διαφορές των εξαχθέντων στο εξωτερικό ποσών και των καταθέσεων στο εσωτερικό

-ο αναλογών φόρος που θα προκύπτει με βάση το συντελεστή φόρου που θα κριθεί καταλληλότερος.

3) Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος να αποστέλλεται και στον φορολογούμενο στον οποίο εντοπίστηκαν οι ακάλυπτες διαφορές.

4) Με το εκκαθαριστικό σημείωμα να καλείται ο φορολογούμενος να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να αποδείξει τη νόμιμη προέλευση των ποσών που έχουν προκύψει ως «ακάλυπτες διαφορές».

5) Αν η προθεσμία παρέλθει άκαρπη ή εάν ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε να βεβαιώνεται οριστικά ο φόρος που αναλογεί στα αδικαιολόγητα ποσά των διαφορών.

 Εναλλακτικά

* Η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ αποδέχτηκε την παραπάνω πρόταση της Π.Δ. Αττικής και ταυτόχρονα υπέβαλε δική της συμπληρωματική-εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία:

1) Η κατά περίπτωση αναδειχθείσα ακάλυπτη διαφορά μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εισοδημάτων και κεφαλαίων που έχουν σταλεί με εμβάσματα στο εξωτερικό ή έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εσωτερικού θα πρέπει να προσαυξάνει τα φορολογητέα εισοδήματα των αντίστοιχων ετών κατά τα οποία προκύπτει.

2) Το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου κάθε έτους, όπως θα επαναπροσδιορίζεται με την προσθήκη της ακάλυπτης αυτή (αδικαιολόγητης) διαφοράς να φορολογείται εκ νέου με βάση την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική κλίμακα, στην οποία οι συντελεστές φόρου φθάνουν μέχρι και το 45%.

3) Ο φορολογούμενος να καταβάλει τη διαφορά μεταξύ του φόρου που προέκυψε με βάση την αρχική δήλωση και του φόρου που προκύπτει μετά τον επαναπροσδιορισμό του εισοδήματός του προσαυξημένη με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου προσαυξήσεις (με τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους).

 Από 30% έως 45%

Αν εφαρμοστούν οι παραπάνω προτάσεις, τότε, στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή τα κεφάλαια που δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν θα είναι πολύ μεγάλα, οι φορολογούμενοι που τα απέκρυψαν θα υποχρεώνονται να καταβάλουν επί των κεφαλαίων αυτών φόρο εισοδήματος με βάση τους υψηλούς συντελεστές των φορολογικών κλιμάκων που ίσχυσαν από το 2000 μέχρι και φέτος, δηλαδή με συντελεστές 30%, 35%, 40% και 45%!

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 26/09/2012 12:06:43

  Μετά απο 5 χρόνια ύφεση και 4000 αυτοκτονίες,
  μας λένε οτι θα κάνουν εν μέρει το καθήκον τους?...
  Θα ήθελα να τους πιστέψω αλλα δεν μπορώ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ franc 26/09/2012 12:25:15

   Εμπάθεια λέγεται η ασθένεια. Θεραπεύεται με υπομονή για να δούμε αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια. Αν προλάβουν μέχρι τον Νοέμβριο βέβαια...

 2. tas avatar
  tas 26/09/2012 12:08:28

  Να και κάτι σωστο. Θα το εφαρμόσουν ή θα αναλωθούν μόνο στη κατάργηση του αφορολόγητου?

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 26/09/2012 13:03:27

  Αυτή η πρόταση θέλει σοβαρή κυβέρνηση .
  Αν ήταν η παρούσα σοβαρή και με ΒΟΥΛΙΣΗ θα το είχε κάνει απο την πρώτη στιγμή.
  Αστο για την επόμενη.

 4. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 26/09/2012 17:58:58

  Αρχισαν παλι τα επικοινωνιακα κολπα! Μην τσιμπατε ,τον εαυτο τους θα τον προστατευσουν καλα. Ειναι αναγκη να σηκωνουν τοση σκονη ενω εχουν στα χερια τους , δωρεαν απο τους Γερμανους που πληρωσαν για να το αποκτησουν, cd με ολα τα ονοματα καταθετων στην Ελβετια? Κι ολοι οσοι εχουν εκατομμυρια σε Ελληνικες Τραπεζες η Θυριδες, βιλες κλπ, να μην ελεγχθουν?

 5. kapoios avatar
  kapoios 26/09/2012 20:12:55

  Γιατί με 45% ? Αυτός θα ήταν (περίπου) ο κανονικός φόρος εάν είχανε δηλωθεί κανονικά. Τα χρήματα αυτά είναι (πλέον) τα κλοπιμαία και θα πρέπει να κατασχεθούν υπέρ του Δημοσίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.