#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2010 11:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο ΡουμπινίΟ διάσημος οικονομολόγος εξηγεί στην «Καθημερινή» γιατί την θεωρεί αναπόφευκτη στο μέλλον

Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις

Παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, ο άνθρωπος που πριν από πέντε χρόνια προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί» επιμένει ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Ιρανοεβραίος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα «LehmaBrothers της Ευρώπης» και θεωρεί πως ο δανεισμός από το ΔΝΤ και την Ε. Ε. το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αναβάλει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα όταν γίνει αυτή να μην είναι πλέον ελεγχόμενη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100049_24/10/2010_419974

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 24/10/2010 12:08:38

  Ο κ. Παπανδρέου ζητά από τους φίλους του να πούν αυτά που προσωρινώς κωλύεται να πεί ο ίδιος για να προετοιμάζουν τον έδαφος!

 2. Mak avatar
  Mak 24/10/2010 13:19:57

  Ο Ρουμπίνι λέει το αυτονόητο. Δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος των 300δισεκ.€ και θα μπορέσουμε να το εξυπηρετήσουμε αφού θα έχει φτάσει τα 450δισεκ.€ και με την οικονομία σε βαθιά ύφεση;

  Ο μόνος τρόπος ήταν να υπάρξει ένα αναπτυξιακό μπουμ και να δημιουργηθεί η προσδοκία-ψυχολογία ότι μπορεί και να μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, για να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και να πάρουμε ακόμα μία παράταση ζωής.

  Οριστική λύση αν δεν αρχίσουμε να μειώνουμε το χρέος δεν υπάρχει και για να γίνει αυτό η ελληνική οικονομία θέλει μεγάλες αλλαγές και πολλά χρόνια.

  Με τα φοροεισπρακτικά μέτρα του ΔΝΤ και την ανικανότητα της κυβέρνησης να πάρουν διαρθρωτικά μέτρα που δεν πιστεύουν και δεν αποφασίζουν οι ίδιοι πάμε ολοταχώς για αναδιάρθρωση (αφού πτωχεύσουμε) η οποία μπορεί να αλλάξει όνομα μέχρι τότε για να γίνει πιο ευκολοχώνευτη.

  Αν κρίνουμε από αυτά που ζούμε μέχρι τώρα, το πιθανότερο είναι να παρουσιαστεί σαν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του ΓΑΠ...

 3. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/10/2010 11:53:17

  Ο Ρουμπινί είναι περίγελος της επιστημονικής κοινότητας. ΄

  Οι "προβλέψεις" του εδώ και χρόνια είναι πάντα οι πιο απαισιόδοξες,

  όταν δεν του βγαίνουν πάντα τον αγνοούν και όταν του βγαίνουν τον καλούν

  ως επιστήμονα - προφήτη. Διαβάστε σχετικά να δείτε... Τσίρκο για τα ΜΜΕ είναι.

  Απλά παίζει ρουλέτα, κι αν του κάτσει... του έκατσε.  Και αυτό που λέει πιο πάνω το είπε και ο Κρουγκμαν.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/10/2010 12:07:26

   Με τα ακίνητα στις ΗΠΑ το πρόβλεψε όμως ο Κωνσταντινουπολίτης Πέρσης. Όταν το "προφήτευε" το 2006 τον αποκαλούσαν Dr Doom. Έπεφτε το δούλεμα της αρκούδας. Το 2009, μετά τα γεγονότα, οι νεοφιλελεύθεροι συνάδελφοί του τον έβλεπαν πιά με τρόμο, όχι πιά σαν θεόμουρλο τρελάρα όπως πριν, αλλά κάτι σαν διασταύρωση Ζωροαστριστή μάγου με Εβραία χαρτορίχτρα τσιγγάνα (είναι Ιρανοεβραίος [!] την καταγωγή)..
   Αυτός, ο Κρούγκμαν και ο Στίγκλιτς είναι θεωρητικά σκληροί Νεο-Κευνσιανοί. Έχει βγάλει ιταλικό πανεπιστήμιο και ξεκίνησε ως νεο-ρικαρδιανός, δια τους εις τα οικονομικά εντρυφήσαντες. Εξαιρετικός, γνώστης των μαθηματικών οικονομικών εργαλείων, αλλά από την πολιτική διάσταση της Πολιτικής Οικονομίας, ελάχιστα σκαμπάζει.
   Πάντως, τόσο σκληρός Κευνσιανός έχει να εμφανισθεί στον ακαδημαικό περίγυρο από τον καιρό της Τζόαν Ρόμπινσον και της μεγάλης του London School of Economics σχολής (δεκαετία του 1970).
   Γι αυτό τον έβλεπαν αρχικά ως παράξενο ζώο. Αλλά, ήρθε μετά η κεραμίδα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.