18/02/2011 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους προεξοφλούν οι γερμανικές τράπεζες

Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος γερμανικών Τραπεζών (BdB) προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της. Με αυτή την αφετηρία προτείνει μάλιστα στα επικείμενa "stress tests" να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, όπως γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD). Αυτό θα σήμαινε ότι --σε αντίθεση με το τεστ του 2010-- θα τεθεί στα σχέδια επί χάρτου και η εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την FTD ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών "ΒdB" Αντρέας Σμιτς είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι "η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη", σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας". Πάντως δεν περιμένει κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ. Ο κ. Σμιτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι "δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας".

Η πρόταση του κ. Σμιτς να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα στο τεστ αντοχής των τραπεζών προκάλεσε αίσθηση καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή θέση τόσο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), όσο και άλλων συνδέσμων τραπεζών. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου δημόσιων Τραπεζών Καρλ-Χάιντς Μπόος δήλωσε στην FTD ότι "θα ήταν παράδοξο να συμπεριληφθεί αυτό το ενδεχόμενο, διότι έτσι θα αμφισβητούνταν η αποτελεσματικότητα της ομπρέλας διάσωσης του ευρώ". Σύμφωνα με την FTD και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών Institute of International Finance "ΙΙF" απορρίπτει τέτοια συζήτηση. "Προς το παρόν είναι πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι κάποια χώρα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση", είπε ο γενικός διευθυντής του ΙFF Τσαρλς Νταλλάρα στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι "πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 18/02/2011 15:02:48

  Δύο βήματα για τη μείωση των χρεών και την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη προτείνουν με κοινή έκθεσή τους (Debt reduction without default?- Μείωση χρέους χωρίς χρεοκοπία;) ο διευθυντής του Centre for European Policy Studies (CEPS) Daniel Gros και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Thomas Mayer.
  Όπως τονίζεται στην έκθεση, στην περίπτωση της Ελλάδας, εάν σε ομόλογα ύψους 240 δις. ευρώ γίνει discount 25%, η μείωση του ελληνικού χρέους θα ήταν έως και 60 δις. ευρώ, ή κάτι λιγότερο από το 30% του ελληνικού ΑΕΠ. Με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 150%, μετά την ανταλλαγή ο λόγος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ.
  Σύμφωνα με τους Gros και Mayer, στην περίπτωση λήξης ομολόγων και των τριών χωρών - Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας - η απόδοση των οποίων κατά μέσο όρο κυμαινόταν στο 8%, ένα haircut της τάξης του 20-25% θα σήμαινε διαγραφή 130-160 δις. συνολικού χρέους των τριών αυτών χωρών, ενώ την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είχε απορροφήσει ομόλογα της τάξης των 490-520 δις ευρώ, αφού το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας υπολογίζεται στα 650 δις. ευρώ.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ευρωπαϊκό τραπέζι έχει πέσει η πρόταση των διαθέσιμων κεφαλαίων του EFSF στα 500 δις. ευρώ.
  Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει να αντιμετωπίσει το δίλημμα του 2010: Είτε θα παραμείνει προσηλωμένη στον περιορισμένης ρευστότητας χαρακτήρα της, κάτι το οποίο ωστόσο καθιστά αναπόφευκτη μια χρεοκοπία, είτε κινείται προς την κατεύθυνση μιας δημοσιονομικής ένωσης με κοινές εγγυήσεις για το δημόσιο χρέος όλων των κρατών μελών. Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, αποτελεί μια επικίνδυνη επιλογή, η οποία θα άνοιγε το δρόμο σε διευρυμένες νομικές προκλήσεις.

  • thanasis avatar
   thanasis @ factorx 20/02/2011 18:25:20

   ειναι μεγαλη η περιουσια για υποθηκευση και
   μεγαλο το μισος για τη ηλιολουστη ελλαδα
   αλλα καποιος εθνικος ηγετης θα βαλη
   τελος στον κατηφορο

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/02/2011 15:19:21

  Δεν εχω ακομη καταλαβει.. εαν αυτες οι δηλωσεις ειναι δηλωσεις Χαρας ή Λυπης των Δανειστων μας... !!! χαχαχαχαχαχ εχει καταλαβει κανεις να με βοηθησει??
  νιωθω ακαλυπτος!..

  ΠΠ

 3. kakofonix avatar
  kakofonix 18/02/2011 17:51:53

  Φάκτορα αν ανεβάσεις το άρθρο που σου έστειλα θα είναι πολύ διαφωτιστικό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.