Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s
12/09/2014 15:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s

Η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί θα ανεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα δηλαδή σε «B» από «Β-» που την αξιολογεί σήμερα, εξέλιξη που θα επιβεβαιώσει τη θετική αλλαγή κλίματος έναντι της Αθήνας. Αναμένεται επίσης βελτίωση του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Να που υπάρχουν και καλές ειδήσεις και μια από αυτές θα βγει σύμφωνα με πληροφορίες στις 6 και μισή το απόγευμα. Ο λόγος για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s . Είναι ο ίδιος οίκος που μαζί με τους άλλους μας οδήγησαν στα τάρταρα αλλά εν πάση περιπτώσει.

Η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί θα ανεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα δηλαδή σε «B» από «Β-» που την αξιολογεί σήμερα, εξέλιξη που θα επιβεβαιώσει τη θετική αλλαγή κλίματος έναντι της Αθήνας. Αναμένεται επίσης βελτίωση του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Αναλυτές των Bank of America Merrill Lynch και Commerzbank δήλωσαν πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg πως η S&P θα αναφέρει στην έκθεσή της ότι το προφίλ χρέους της ελληνικής κυβέρνησης έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα επιδοκιμάζει τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία σταδιακά εξισορροπείται από τις πολλές ανισότητες του παρελθόντος. Άλλοι αναλυτές προέβλεψαν ότι επίκεινται και άλλες αναβαθμίσεις, καθώς κάτι αντίστοιχο πρόκειται να κάνουν η Fitch στις 21 Νοεμβρίου και η Moody’s στις 28 του ίδιου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Αυγούστου η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα «Caa1», ενώ η Fitch τον Μάιο του 2014 ανέβασε την Ελλάδα στην κλίμακα «B», που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδας μεταξύ των τριών κυριότερων διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Είναι πλέον εμφανές ότι το κλίμα αλλάζει στο εξωτερικό για την Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι η οικονομία σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με την προ τριετίας κατάσταση. Η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει στους και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αναβαθμίσεις.

Αλλά όλο αυτό το κλίμα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις τσέπες των Ελλήνων κι όχι να είναι ένας ακόμη αριθμός που ευημερεί όταν οι πολίτες πένονται.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είμαστε γκρινιάρηδες, όμως, να κάνουμε κι ένα ερώτημα: Ποιος παράγοντας του κρατικού μηχανισμού παίρνει δημοσιογράφους και τους λέει ότι με εντολή πρωθυπουργού ενημερώνει ότι θα γίνει αναβάθμιση;

Εχει κρατήσει πολύ αυτό το αστείο με τις εντολές Σαμαρά για όλα τα θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Seagull avatar
  Seagull 12/09/2014 16:27:51

  Πέντε χρόνια σε σκωτσέζικο ντούζ μας υποβάλουν όλοι αυτοί οι σοφοί της οικονομίας, μας κατεβάζουν και μετά μας ανεβάζουν, μας υβρίζουν και μετά μας επαινούν, μόλις πάρουμε μιά ανάσα αμέσως έρχεται και η κατραπακιά,στο σήμερα αύριο μας έχουν, θα ζήσετε ή θα πεθάνετε. Δεν θυμάμαι καμιά άλλη χώρα του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες να έχει υποστεί τόσα μαρτύρια, δεν θυμάμαι καμιά άλλη χώρα να είναι ο σάκκος του μποξ για τόσο μεγάλο διάστημα...... Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει κατ΄εμέ και να κοιτάξουμε σε βάθος τα αίτια διότι παραπήγε μακρυά η βαλίτσα.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Seagull 12/09/2014 19:03:56

   Αμφισβητείς τις "αγορές"???

  • Θάνος avatar
   Θάνος @ Seagull 13/09/2014 14:23:21

   Γιατί ρε παιδιά, με κάθε χρόνο ελλείματα 30-35 δις και προοπτική για φούντο, τι θέλατε να μας κάνανε? Να μας προτείνανε για επενδυτικό παράδεισο? Αυτά να τα βλέπουν και αυτοί που λένε ότι ο Σαμαράς δεν έχει σχέδιο. Μια χαρά τα πάει, ελλείματα στοπ και η κανονικότητα είναι κοντά μας πλέον

 2. CHRIS avatar
  CHRIS 12/09/2014 17:34:43

  Μέχρι το ΒΒΒ, που είναι η κατώτερη investment grade, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ CHRIS 13/09/2014 07:32:19

   Aπο το ΒΒΒ στο C (σκουπίδια) μας πήγαν όμως μέσα σε λίγες μέρες. Εν "μιά νυκτί" που λέει ο λόγος...Προφανώς, όπως είπε και ο Πρόντι θα μπορούσαν, αν το αποφάσιζαν, να κάνουν το ανίστροφο εν μιά νυκτί. ΚAΝEΙΣ δε θα μπορούσε να τους ελέγξει. Ομως έτσι οι "Μεγάλοι" θα έχαναν το θήραμα...

   • CHRIS avatar
    CHRIS @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 13/09/2014 15:15:20

    Μετά το "κάζο" που έπαθαν το 2008 είναι πολύ πιο φειδωλές στα ratings.

 3. Crevettes à la provençale avatar
  Crevettes à la provençale 12/09/2014 18:41:29

  Κυκλοφορεί και το παρακάτω, που είναι πολύ σημαντικό. "Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η διαδρομή των επόμενων αναβαθμίσεων θα έχει σταθμούς μέσα στο 2014 και ιδιαίτερα περί τον μήνα Νοέμβριο, όταν παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις θα δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".

 4. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 12/09/2014 20:26:11

  Άμα ξεκολλήσουμε απ τη μιζέρια που μας δέρνει, ίσως καταλάβουμε ότι ο πιο βασικός παράγοντας είναι η ψυχολογία. Αυτήν που αλλάζει έξω για την Ελλάδα και του Έλληνες, πρέπει να βελτιώσουμε και οι ίδιοι στους εαυτούς μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Όσο για τη διαροή "με εντολή Σαμαρά", όποιος και αν την έκανε δεν μπορεί παρά να είναι ηλίθιος, κρετίνος και στην καλύτερη περίπτωση ανεγκέφαλος.

 5. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 12/09/2014 20:57:15

  Οι αναβαθμίσεις γίνονται για να.....ξεφορτώσουν οι ξένοι μετοχές του χρηματιστηρίου και ειδικά σε τράπεζες. Θα δούμε πολλές ακόμη γιατί έχουν εγκλωβιστεί στο Ελληνικό χρηματιστήριο και ψάχνουν για πελάτες....

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 13/09/2014 14:05:39

  Βουβαλίσιο κρέας από τις Σέρρες κάνει θραύση Στο βουβαλίσιο κρέας βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας της βορειοελλαδίτικης εταιρείας Μπόρας, οι πωλήσεις τις οποίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δεν είναι μόνο τα κέρδη που καταγράφονται στην τοπική κοινωνία των Σερρών, όπου και δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω συνεργιών με Έλληνες παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το success story της Μπόρας δεν είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά παράδειγμα υγειούς επιχειρηματικότητας εν μέσω κρίσης. Η σερραϊκή επιχείρηση συστάθηκε το 2001, χρονιά κατά την οποία ήταν στο προσκήνιο η διατροφική κρίση, και ήταν η απάντηση της οικογένειας Μπόρα σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτικό τοπικό προϊόν. Στο κρεοπωλείο που διατηρούσε στη Λεβαδιά Σερρών ,άρχισε να πειραματίζεται με την πώληση βουβαλίσιου κρέατος από την περιοχή της Κερκίνης, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των καταναλωτών που έψαχναν εναγωνίως εναλλακτικές προτάσεις για να ξεφύγουν από τις «τρελλές αγελάδες». Οι πιστοποιήσεις της εταιρείας ήταν μια καλή αρχή. Πλέον τα προϊόντα έχουν λάβει αρκετές διακρίσεις και αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική πρόταση για το ελληνικό οικογενειακό τραπέζι. Η εταιρεία χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το βουβαλίσιο κρέας, παράγει παραδοσιακά εδέσματα και κρεατοσκευάσματα, όπως καβουρμά, λουκάνικα, καπνιστά φιλέτα και μπριζόλα καθώς επίσης και μπιφτέκι. Η παραγωγή πραγματοποιείται στις σύγχρονες μεταποιητικές εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Λιβαδειά, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται στην αγορά των delicatessen κυρίως της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως και σε υψηλής ποιότητας εστιατόρια. Παράλληλα, συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ γαστρονομίας και σε διάφορες εκθέσεις τροφίμων. Για να αντιληφθεί κανείς την προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή στο βουβαλίσιο κρέας αρκεί να λάβει υπόψη πως το 2001 οι πωλήσεις του δεν ξεπερνούσαν τα 150 κιλά και πως 13 χρόνια μετά, κυμαίνονται κοντά στους 50 τόνους. Επιπρόσθετα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παραγωγών που εκτρέφουν βουβάλια σε όλη την χώρα καθώς ποντάρουν στην αυξανόμενη ζήτηση που έχει το προϊόν. Υπολογίζεται δε πως μια φάρμα στην οποία εκτρέφονται βουβάλια μπορεί να εξασφαλίσει ένα πολύ ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα στον βουβαλοτρόφο, της τάξης των 50.000 ευρώ. πηγή: FortuneGreece.com/κείμενο Μαρία Ακριβού 09-09-2014 02:49:56 MM

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.