Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch
23/05/2014 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015...

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αιτιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από «B-» σε «B»με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από «B+» σε «ΒΒ».

Ο οίκος αναφέρει επίσης στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Factorx avatar
    Factorx 23/05/2014 11:59:27

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, είχαμε μια αναβάθμιση της ικανότητας της Χώρας από τη Fitch. Ι. Στουρνάρας: Ναι, ήρθα κι ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τη σημασία της αναβάθμισης αυτής. Όπως ξέρετε, η Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς οίκους. Γι’ αυτό, και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη. Μιλάει για “αξιοθαύμαστη προσαρμογή”. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Ευχαριστώ πολύ».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.