04/08/2009 12:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ανέφικτοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, καταρρέουν τα έσοδα»«Κόλαφος» για τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την οποία οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανέφικτοι, καθώς τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται αφού οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως «τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη».

Σύμφωνα με τους μελετητές του ιδρύματος, που απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ, η πραγματοποίηση των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού είναι ανέφικτη ιδιαίτερα λόγω της μείωσης των εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2009 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008, έναντι όμως ετήσιου στόχου για αύξηση 15%. Αλλά και τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «παρ΄ όλο που κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εισπραχθούν οι έκτακτες εισφορές και τα υπόλοιπα φορολογικά έσοδα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, κρίνεται ιδιαίτερα αβέβαιο το κατά πόσο θα επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για την αποδοτικότητά τους (αύξηση εσόδων κατά 0,8% του ΑΕΠ)». Και οι συντάκτες της έκθεσης προσθέτουν όμως ότι «η όποια αύξηση των εσόδων θα αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό από την παράλληλη επέκταση στο σκέλος των δαπανών, καθώς ήδη παρατηρείται υπέρβαση κατά 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Συνεπώς ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 εμφανίζεται τη στιγμή αυτή εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος».

Παράλληλα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία. Οπως αναφέρεται, «στο σύνολο του 2009 η ανεργία θα κινηθεί στην περιοχή του 9,5%, καθώς την περαιτέρω διεύρυνσή της συγκρατούν ορισμένες ιδιομορφίες της εγχώριας αγοράς εργασίας και πρωτίστως το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων που τείνει να εμφανίζει προσαρμοστικότητα σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων στην οικονομία».

Παράλληλα, για τον πληθωρισμό υπάρχει ο κίνδυνος να ανακοπεί η πτωτική του πορεία στο τέλος του χρόνου λόγω των πρόσφατων φορολογικών μέτρων και της «σταδιακής εξάλειψης της “τεχνικής επίδρασης” των χαμηλών τιμών του πετρελαίου προς το τέλος του 2009» και εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα κινηθεί στο 1,5%.

Αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ, η κατάσταση είναι μάλλον «γκρίζα» και όχι «μαύρη». Οπως εκτιμά το ΙΟΒΕ, «η πτώση του περιορίζεται από την πορεία του εξωτερικού τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υποχώρηση των εξαγωγών θα υπερκαλύπτεται από τη μεγαλύτερη πτώση των εισαγωγών στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς και τη σημαντική συμμετοχή του δημόσιου τομέα και εφέτος στην οικονομική δραστηριότητα, είναι αρκετά πιθανόν να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία το 2009 απλώς σε στασιμότητα».

Εξαιρετικά δυσοίωνες ωστόσο είναι οι προβλέψεις των ίδιων των επιχειρήσεων. Θεωρούν συγκεκριμένα ότι «τα δύσκολα δεν έχουν περάσει», σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε δείγμα 587 επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 90.000 εργαζομένους. Οπως επισημαίνεται, αν και το οικονομικό κλίμα έχει σταματήσει να επιδεινώνεται και έχει ανακάμψει ελαφρώς το τελευταίο δίμηνο, στους περισσότερους τομείς (πλην όμως των κατασκευών), εν τούτοις οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις συνέπειες της κρίσης παραμένουν δυσμενείς. Παρά τη σταθεροποίηση επομένως και την άμβλυνση των πολύ απαισιόδοξων εκτιμήσεων, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την έκταση των συνεπειών της κρίσης και τον χρόνο αποκατάστασης της ευρυθμίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Το ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 04/08/2009 13:33:35

  Έχουμε να παρατηρήσουμε ότι ενώ όλοι οι υπουργοί παίζουν με τα κουβαδάκια τους, στο Υπουργείο Οικονομικών παίζουν με τα αυτοκινητάκια τους. Ούτως ή άλλως το παιχνίδι είναι η τροφή των παιδιών.

 2. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 04/08/2009 14:54:51

  Τα προηγούμενα χρόνια τους έφταιγε η κατάσταση που άφησε στην οικονομία το κακό ΠΑΣΟΚ!! Φέτος τους φταίει η διεθνής οικονομική κρίση!!!
  Αυτοί ΑΠΟΝΤΕΣ. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα σύμφωνα με αυτά που λεν. Γιατί στην πραγματικότητα έγιναν κυβέρνηση με ψέμματα με μόνο στόχο να ΦΑΝΕ κι αυτοί όπως πίστευαν ότι έτρωγαν και οι άλλοι και αυτό το πέτυχαν και με το παραπάνω. Μόνο που για να τρως πρέπει και να παράγεις κι όλας και αυτοί τρώγαν από τα έτοιμα γιατί η παραγωγή θέλει μυαλό και αυτοί δεν διαθέτουν ούτε ίχνος. Όταν τελείωσαν τα έτοιμα ξεπούλησαν τα ασημικά που έλεγε κι ο Αλογοσκούφης, φορολόγησαν ότι αναπνέει, κινείται ή απλά υπάρχει και τώρα;;;;; Ας κάνουν μια απογραφή με τον ίδιο τρόπο που έκαναν την άλλη να μάθουμε ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που μακάρι να έλθει σύντομα μήπως και σωθεί τίποτε.

 3. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 04/08/2009 16:18:09

  Πρίν από 100 χρόνια καί συγκεκριμένα τό 1909, εστάλη από επαρχιακή κωμόπολη πρός τόν πρόεδρο τής κυβερνήσεως καί τόν πρόεδρο τής βουλής, τό ακόλουθο τηλεγράφημα.
  "Σήμερον ό λαός τού Δήμου μας συναισθανόμενος τήν θλιβεράν εσωτερικήν καί εξωτερικήν κατάστασιν τής πατρίδος συνήλθεν έν πανδήμω συλλαλητηρίω έν τή πλατεία, ψηφίσας τά εξής: Παρακαλεί τήν Βουλήν καί Κυβέρνησιν νά επιληφθώσι μέτρων πρός ανόρθωσιν τής δικαιοσύνης, εμπέδωσιν τής δημοσίας καί αγροτικής ασφαλείας, οργάνωσιν τής παιδείας, ανάπτυξιν τών πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων τής χώρας, ρύθμισιν τών οικονομικών τού Κράτους διά τών επιβαλλομένων οικονομικών καί προσθήκης φόρου είς τάς μή φορολογουμένας πλουτοκρατικάς τάξεις, αδυνατούντος τελείως πλέον τού λαού νά ανταποκριθή είς νέον έπ' αυτού φόρον ούτως ώστε διά τής διαρρυθμίσεως τών οικονομικών τού κράτους κατορθωθή ή ταχίστη στρατιωτική καί ναυτική τής χώρας ανασύνταξις. Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ".

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/08/2009 16:32:33

  Και προς την επίτευξιν της από το 1909 "εμπέδωσιν τής δημοσίας καί αγροτικής ασφαλείας..." ήλθε η ΝΔ το 2006 και δια του μεγάλου ανδρός Βύρωνος Πολύδωρα επανασύστησε την πάλαι ποτέ ηρωική και θρυλική πλην όμως άχρηστη Αγροφυλακή. Ζήτωσαν!! Ζήτω! (Τρίς).

  • dimitris avatar
   dimitris @ Strange Attractor 04/08/2009 16:53:02

   Με κατά προτεραιότητα πρόσληψη των "επιλεγχθέντων" το ...1993.

   Η επανίδρυση, η διαφάνεια και η ισονομία σε μία συσκευασία !!!

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/08/2009 17:35:18

  Άκουσα και κάτι που πρέπει να είναι ρεκόρ ακόμη και στις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες. Ότι δηλαδή τρεις από αυτούς που ορκίστηκαν αγροφύλακες ράμπο, συνταξιοδοτήθηκαν μέσα σε 8 μήνες από την ημέρα ορκωμοσίας καθώς είχαν πιάσει, λέει, το όριο ηλικίας!

  Βαστάτε Τούρκοι τ`άλογα....

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 04/08/2009 22:24:56

  Όπως πολύ σωστά γράφει κι ο "Πυροπαθής", πώς να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του κράτους σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα;

 7. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 05/08/2009 14:58:08

  @ Στέργιος
  Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια παρήγε; Ή μήπως τώρα εκτός όλων των άλλων έχουμε και μια κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα σαν να είναι κάτι που της χαρίστηκε; Γιατί ακόμη και δική τους περιουσία να ήταν θα το διαχειριζόταν με περίσκεψη αν κρίνω από το πως αυξάνονται οι προσωπικές τους περιουσίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.