10/12/2009 12:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάσα ρευστότητας για αγορά και δανειολήπτες

Σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η ελληνική οικονομία δέχεται καταιγισμό πιέσεων σε διεθνές επίπεδο, ανακοινώθηκε την τετάρτη το σχέδιο νόμου για τη ρευστότητα και τους δανειολήπτες καθώς και οι αλλαγές ως προς τον «Τειρεσία». Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του χθεσινού protothema.gr η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη τελικά δεν υποχώρησε ως προς τα αιτήματα των τραπεζών, καθώς επικράτησε η λογική πως «απονεύρωση σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να υπάρξει». Από την άλλη, άμεσες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες διαβλέπουν μεγάλες απώλειες που θα θέσουν σε αμφιβολία την οικονομική τους θέση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πεποίθηση της υπουργού, όπως εκφράστηκε στους δημοσιογράφους, είναι ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών προκειμένου να γίνει εφικτή η επίτευξη των στόχων της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών.

Στα όρια της αντοχής τους τα ελληνικά νοικοκυριά

Οι παραπάνω παρεμβάσεις έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως μόλις μέσα σε έναν χρόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών για καταναλωτικά δάνεια προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 70%. Αντίστοιχα, για τα στεγαστικά δάνεια: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 54%.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο τρόπος υπαγωγής στο Πτωχευτικό Δίκαιο Ιδιωτών, ενώ το ελάχιστο πόσο για τη ρύθμιση των οφειλών πριν από την 1.1.2008 (συγκεκριμένα μετά την 1.1.2005) ορίζεται στο 10% του συνολικού χρέους. Μετά την αποπληρωμή του 50% της οφειλής, επέρχεται οριστική διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού. Προϋπόθεση είναι πάντως οι οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2008 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, ενώ το σύνολο της οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και τα 3 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η ολική διαγραφή του χρέους προβλέπεται επίσης και για ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι η χρόνια ανεργία, προβλήματα υγείας, ανεπαρκή εισοδήματα, ενώ προβλέπεται και πάγωμα της οφειλής για 2 χρόνια στις περιπτώσεις όπου το νοικοκυριό αντιμετωπίζει πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια. Οσον αφορά στις ενήμερες οφειλές οι δανειολήπτες μπορούν να «παγώσουν» το δάνειο για έναν χρόνο και να αποπληρώσουν με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη του χρόνου. Παράλληλα δίδεται το δικαίωμα για δύο χρόνια να πληρώνουν μόνο τόκους και η αποπληρωμή του άληκτου κεφαλαίου να εξοφληθεί με χρονική παράταση μετά τη λήξη της συμβατικής διάρκειας του δανείου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη να δίδεται το δικαίωμα επιμήκυνσης για τρία χρόνια στη διάρκεια του δανείου.

Σε ό,τι αφορά στους δανειολήπτες που υπάγονται στα νέα μέτρα είναι οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητο κεφάλαιο μέχρι 250.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ σε όλες τις τράπεζες 1 εκατ. ευρώ (φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ) και εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις κ.ά.). Επίσης, οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητα κεφάλαια μέχρι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ τα 300.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες (και αυτοί μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν το 2008 ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ), αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι ληξιπρόθεσμοι και ενήμεροι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2010.

Τέλος όμως μπαίνει και στα περίφημα πανωτόκια των αγροτικών επιχειρήσεων που τόσο ταλαιπώρησαν το αγροτικό δυναμικό της χώρας. Ετσι τα πανωτόκια στα αγροτικά δάνεια σβήνονται και το μάξιμουμ της οφειλής μπορεί να φτάνει μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν λάβει μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ωφελεί χιλιάδες Ελληνες που απαλλάσσονται σχεδόν από το 80% των οφειλών τους προς τις τράπεζες.

Γενικευμένη αμνηστία στον «Τειρεσία»

Γενικευμένη τελικά αμνηστία θα δοθεί για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του «Τειρεσία» σε μια ρύθμιση που αφορά οποιαδήποτε οφειλή που είτε έχει εξοφληθεί ή θα εξοφληθεί μέσα σε τρεις μήνες από την περίοδο ψήφισης του νόμου. Κάπως έτσι, υπάρχει αυτόματη άρση του μέτρου της διοικητικής άρσης και του μέτρου στέρησης μπλοκ επιταγών.

Τα χρονικά διαστήματα τήρησης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς στον «Τειρεσία» μειώνονται κατά έναν χρόνο για απλήρωτες επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές, γραμμάτια εις διαταγή και καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων από 3 σε 2 έτη, για διαταγές πληρωμής από 4 σε 3 έτη, για κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή, περιλήψεις εκθέσεων κατάσχεσης, προγράμματα πλειστηριασμών και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών από 4 σε 3 έτη.

http://www.protothema.gr/content.php?id=54570

Παράλληλα, στον «Τειρεσία» θα εμφανίζονται οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί και ξεκινούν από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ δεν θα εμφανίζονται δυσμενή οικονομικά στοιχεία για οφειλές που έχουν εξοφληθεί.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες υποχρεώνονται να ενημερώνουν μόλις σε δύο εργάσιμες ημέρες τον «Τειρεσία» από τότε που περιήλθε σε αυτές απόδειξη για την εξόφληση της οφειλής, χωρίς την αξίωση δαπάνης του οφειλέτη. Τέλος κατά τη διάρκεια στέρησης βιβλιαρίου επιταγών, επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο επιταγών ορισμένου συνολικού ύψους, εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό είναι εγγυημένη από φερέγγυο -κατά την αξιολόγηση της τράπεζας- τρίτο πρόσωπο μέχρι του ύψους αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 10/12/2009 13:12:06

  Ο ερασιτεχνισμός των κυβερνώντων είναι ατελείωτος. Μόνον οι τράπεζες είναι άραγε το πρόβλημα; Η αγορά στενάζει από τους μπαταχτσήδες, από τα λαμόγια που δίνουν ακάλυπτες επιταγές και η κυβέρνηση των μαθητεύομενων μάγων μας τους δίνει το περιθώριο να κάνουν ακόμη περισσότερα! Όποιος παίρνει σήμερα μέτρα "για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών" δείχνει ότι δεν έχει ιδέα που παν τα τέσσερα στην οικονομία. Εξηγούμαι:

  Αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει, τότε παίρνονται μέτρα εναντίον του με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ. Ο μισθός ΔΕΝ κατάσχεται ούτε ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο μπαίνει ο μισθός. Κατάσχεται η πρώτη κατοικία, αλλά τι σημαίνει αυτό, ότι πρέπει εγώ να χάσω τα λεφτά που μου χρωστάνε; Περιουσία μου δεν έιναι, γιατί να μου τα φάνε;

  Αν δεν έχω περιουσία, τότε δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτα. Πληρώνομαι κανονικά από τη δουλειά μου και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Απλώς είμαι "καμένος" και δεν μπορώ να πάρω δάνεια, δεν μπορώ να αποκτήσω περιουσία, γιατί κάποια στιγμή θα μου την κατάσχουν. Μικρό το κακό. Η ζωή μου συνεχίζεται. Φυλακή δεν πηγαίνω, εκτός αν χρωστάω στο δημόσιο, όπου υπάρχει το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο. Δεν με βοηθάει ιδιαίτερα η μη καταβολή χρεών.

  Αν όμως έχω περιουσία, τότε γιατί να μπούμε στη λογική της ιδιωτικής πτώχευσης; Ποιον ωφελεί αυτή η ιστορία άλλον εκτός από τους μπαταχτήδες; Γιατί να διαγραφούν χρέη και να "καθαριστούν" άνθρωποι που ίσως έχουν βγάλει εγκαίρως τα λεφτά τους στην Ελβετία; Γιατί να χάσει αυτός που του χρωστάω χρήματα. Στην Ελλάδα της λαμογιάς, είναι ποτέ δυνατόν να λειτουργήσει ειδικά αυτός ο θεσμός σωστά;

  Το κακό είναι ότι όχι μόνο δημιουργούμε θεσμούς για να τη γλιτώνουν οι μπαταχτσήδες, αλλά δημιουργούμε και μια κοινωνική δυναμική υπέρ των μπαταχτσήδων με τον εύσχημο τίτλο "προστασία των δανειοληπτών". Δεν χρωσούν μόνον στις τράπεζες οι "καημένοι οι δανειολήπτες". Χρωστούν σε όλο τον κόσμο. Και οι περισσότεροι το κάνουν επίτηδες. Λίγα είναι τα πραγματικά δράματα και εκεί οι άνθρωποι έχουν φιλότιμο και μόλις πιάσουν λεφτά στα χέρια τους τρέχουν να εξοφλήσουν.

  Λυπάμαι πολύ για αυτό που βλέπω, διότι τέτοιοι θεσμοί πλήττουν κι άλλο το κράτος δικαίου. Το οποίο λέει κάτι πολύ απλό: όποιος μου χρωστάει λεφτά πρέπει να μου τα επιστρέψει. Τον βοηθούμε να μην τα επιστρέψει. Αναλογιστείτε τις συνέπειες, κυρίες και κύριοι. Δεν είναι οι τράπεζες μόνον που έχουν λαμβάνειν.

  • donaE avatar
   donaE @ Blimblomblim 10/12/2009 13:36:32

   Με αυτην την λογικη και οι τραπεζες χρωστανε λεφτα απο ορους καταχρηστικους που εχουν βγει αποφασεις ηδη.
   Δεν βλεπω να τα επιστρεφουν ουτε καν να καταργουν τους ορους.
   Εννοια σου οι τραπεζες το 1000κο το δικο μας το εχουν ξαναπαρει εκατο φορες.

 2. Σπίθας Δημήτριος avatar
  Σπίθας Δημήτριος 10/12/2009 13:23:18

  Kαλά ρε blimbοομ πως σε λένε για τις αυθαιρεσίες και τις τοκογλυφίες των τραπεζών δεν έχεις ακούσει τίποτε. Δηλαδή οι πλούσιοι που έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους έξω, αυτοί θα δηλώσουν φτωωχευση: Μη μας τρελάνεις μεγάλε.... Μήπως είσαι ο Σάλας ή ο Λάτσης; Έλεος να κανουμε έρανο για τις τράπεζες ρε παιδια!!

 3. Θ.Ε. avatar
  Θ.Ε. 12/12/2009 11:53:43

  Εγώ ΘΕΛΩ να αποπληρώσω τα χρέη μου αλλά δεν με βοηθάει κανείς.
  Δεν μπορώ να επιτύχω συγκέντρωση των οφειλών μου ώστε ό,τι πληρώνω κάθε μήνα να μειώνει και το κεφάλαιο.
  Ήδη έχω πληρώσει αυτά που έχω δανειστεί αλλά είναι τόκοι.
  Δεν πειράζει, να τα ξαναπληρώσω αλλά κάποτε να τα ξεπληρώσω κιόλας.
  Αυτό δεν έχει προβλεφθεί από το νέο νομοσχέδιο ή κάνω λάθος?
  Ο/Η Blimblomblim τα λέει περίφημα αλλά στο σημείο του σχολίου όπου αναφέρει "όποιος μου χρωστάει λεφτά πρέπει να μου τα επιστρέψει" πως μπορεί να αιτιολογήσει οτι αρκετοί θέλουν να τα επιστρέψουν και δεν τους το επιτρέπυν τελικά?
  Οτι το σύστημα τους καταδικάζει να γίνουν μπαταχτσήδες?
  Εγώ πως μπορώ να ξεπληρώσω αυτά που χρωστάω? Αυτό θέλω , αλλά πως?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.