Ανάπτυξη με στραγγαλισμό των πολιτών δε μπορεί να υπάρξει
22/08/2014 11:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάπτυξη με στραγγαλισμό των πολιτών δε μπορεί να υπάρξει

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν το μάρμαρο της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων.

Όσοι δεν είδατε τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού… χάνετε. Είναι χάρμα οφθαλμών, ζούμε σε μια χώρα που είναι φορολογικός παράδεισος. Τέτοια υπέρβαση στόχων που θα έλεγε κανείς ότι μας… ψεκάζουνε. Διότι δεν μπορεί. Κάτι συμβαίνει και οι Έλληνες τρέχουν να πληρώσουν τους φόρους τους και δημιουργούν πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εξάμηνο λοιπόν, δημιουργήθηκε μεγάλη υπέρβαση 555 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων και το πλεόνασμα εκτινάχτηκε στα 2,28 δις με σημαντική υπέρβαση 1,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Απίστευτα πράγματα δηλαδή. Το πρώτο εξάμηνο –που δεν υπάρχουν και οι πολλοί φόροι-οι Έλληνες πήγαν και πλήρωσαν τα χρέη τους και δημιουργήθηκε υπέρβαση. Όχι οι επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα. Σκεφτείτε δηλαδή τι έχει να γίνει τώρα που θα πληρωθούν και οι φόροι εισοδήματος.

Γιατί έγινε όλο αυτό; Μα γιατί άλλαξαν οι κλίμακες οπότε μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν το μάρμαρο της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων. Από την άλλη οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αυξάνουν τα χρέη τους στην εφορία και περιμένουν πότε θα βγουν οι 20,30 ή 100 δόσεις για να ξοφλήσουν κάποια από τα χρέη τους.

Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα η ανάλυση. Οι φωστήρες του υπ. Οικονομικών έπαθαν την πλάκα τους με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα. Δεν είχαν υπολογίσει τόσα πολλά λεφτά, δεν περίμεναν ότι η αλλαγή στις κλίμακες θα αύξανε τόσο πολύ τις εισπράξεις. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι καλό για τα «νούμερα» δεν είναι καλό για τους φορολογούμενους.

Λοιπόν, οι πηγές από τις οποίες υπήρξε υπέρβαση στόχων είναι:

• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%. Σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση 940 εκατ. ευρώ.

• Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%.

• Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28%.

• Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ή 15,8%.

Που υπήρξε υστέρηση;

• Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%

• Στους φόρους στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15%, λόγω της μη είσπραξης της προγραμματισμένης πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

• Στους έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%.

Σημαντικά αυξημένες ήταν την ίδια ώρα οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,26 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ποιοι είναι το συμπέρασμα από το «θαύμα» του προϋπολογισμού; Ότι πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε εντυπωσιακή περίοδο προσαρμογής και πλέον δεν ξοδεύει πάνω από τις δυνατότητές της αλλά αντίθετα παράγει πλεονάσματα. Αυτό είναι το θετικό και θα είναι και το ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Όμως, ανάπτυξη με στραγγαλισμό των πολιτών δε μπορεί να υπάρξει, είναι μια στρεβλή οικονομία όπως στρεβλή ήταν και η ανάπτυξη με δανεικά.

Ανάπτυξη και πλεονάσματα που στηρίζονται στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οικονομία που στηρίζεται στη διάλυση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και στην φτωχοποίησή του, είναι αδύνατο να αντέξει για πολύ καιρό. Το «θαύμα» θα καταρρεύσει μόλις καταρρεύσει και η κοινωνική συνοχή.

Οικονομία χωρίς ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας δεν μπορεί να έχει μακρύ βίο, είναι θέμα χρόνου να σκάσει σα φούσκα. Όπως και δεν μπορεί να πληρώνουν πάντα τα ίδια «γομάρια» και να την γλιτώνουν οι άλλοι. Αν η συντριπτική πλειοψηφία των φόρων έρχεται επειδή μπήκαν στη μέγγενη μισθωτοί και συνταξιούχοι τότε να το «βράσουμε» το θαύμα της ανάπτυξης. Αν για τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή έχουν γίνει ελάχιστα, τότε δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε.

Και τέλος, θα έπρεπε να προβληματιστεί η κυβέρνηση στο εξής: Το γεγονός ότι οι Έλληνες συνεχίζουν και πληρώνουν τους φόρους τους και δημιουργούν πλεονάσματα είναι η υπέρτατη θυσία. Ότι έχουν και δεν έχουν το δίνουν, σε αντίθεση με τα μεγαλολαμόγια που δημιουργούν χρέη δις και περιμένουν τις ρυθμίσεις.

Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι η αφορμή για την κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική και να ανακοινώσει άμεσα φοροελαφρύνσεις, χωρίς να περιμένει τι θα πει η τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/08/2014 14:33:41

  αρκεί που έχουμε "πλεόνασμα", φάκτορα. τι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, πλεόνασμα και ξερό ψωμί...και η φοροκλεψιά, φοροκλεψιά...

 2. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 22/08/2014 15:51:00

  Ξεκάθαρα προπαγανδιστική και εμμονική η αναφορά σε "μισθωτούς και συνταξιούχους". Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σαν κοινωνική ομάδα. Υπάρχουν εργαζόμενοι στην ελεύθερη οικονομία και "προσοδούχοι". Όπου ως "προσοδούχοι" νοούνται δημόσιοι υπάλληλοι προ ΑΣΕΠ, κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις με μέτοχο το κράτος, ή και οι κρατικοδίαιτοι "επιχειρηματίες". Αντίστοιχα χωρίζονται και οι συνταξιούχοι. Τα συμφέροντα των ομάδων αυτών είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετα και τελευταία άρχισαν να το συνειδητοποιούν αυτό και τα συνήθη θύματα των τελευταίων 2-3 δεκαετιών. Ο λογαριασμός που έχει μαζευτεί τεράστιος σε βάθος δεκαετιών, υλικός αλλά και δυστυχίας και αίματος (με τις μεταναστεύσεις και τις χιλλιάδες αυτοκτονίες). Το μίσος μέσα στην κοινωνία ασύλληπτο για έθνος που δεν βρίσκεται (ακόμα) σε ανοιχτό εμφύλιο, σε βαθμό που πλέον οριοθετεί και κοινωνικές σχέσεις και επαφές, ακόμα και ενδο-οικογενειακές. Η απογοήτευση από την ακολουθούμενη μαρξιστική / κομμουνιστική πολιτική της ΝΔ απερίγραπτη.

  • κοινός νούς avatar
   κοινός νούς @ "Μανώλης Πετράκης" 22/08/2014 19:18:43

   Απόλυτα σωστό σχόλιο . Και επειδή βλέπω την αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών και των κομματικών παρατρεχάμενων γιά το αν θα κερδίσουν ακόμα 15 μήνες μισθό από το κράτος , βγάζοντας πρόεδρο ακόμα και τον πιό άσχετο , να τους πω ότι η κατάσταση τον Μάιο του 2015 θα είναι τέτοια που το 1981 θα μοιάζει ιδανική ήττα . Εκτός αν νομίζουν ότι μέσα σε ένα χρὀνο θα έχουμε τέτοια ανάπτυξη που η προολυμπιακή περίοδος του 4 % ετησίως θα μοιάζει με ύφεση . Πράγμα απίθανο βέβαια , εκτός αν οι δανειστές φοβούνται τόσο τον Αλέξις , που δεν το βλέπω σύμφωνα με τις τωρινές συμπεριφορές τους απέναντι του .

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ "Μανώλης Πετράκης" 23/08/2014 06:20:56

   Τρομερό σχόλιο! Εύγε! Θα συμπλήρωνα μόνον ότι όταν λέμε "κλειστά επαγγέλματα" ας μην παρασυρόμαστε από τη μνημονιακή παραφιλολογία περί "κλειστών" επαγγελμάτων. Το "παλιό", "κλειστό" επάγγελμα του φορτηγατζή π.χ. επ' ουδενί δεν τον έκανε "προσοδούχο", όπως αναφέρετε, στον εξαιρετικό διαχωρισμό στον οποίο προβαίνετε. Τέτοιος μπορεί να ήταν π.χ. ο συμβολαιογράφος που είναι πραγματικά κλειστό επάγγελμα, όχι όμως τα περισσότερα από τα ψευτοκλειστά επαγγέλματα που μας είχαν φλομώσει για το δήθεν "άνοιγμά" τους την πρώτη μνημονιακή περίοδο...

 3. panos avatar
  panos 23/08/2014 05:18:22

  Δέν τούς ενδιαφέρει η ανάπτυξη αλλά μονάχα η συντήρηση του κράτος τόν ΔΥ Εξάλλου κατά καιρούς το δηλώνουν.Αυτός είναι και ο λόγος που στην μια πλευρά για ένα μ μονάχα νέους συνταξιούχος βγάζουμε και στην άλλη πλευράαπό τα δύο εκατομύρια ανέργους επιδοτούν ογδόντα χιλιάδες και με τεκμήρια διαβίωσης κηνηγουν τούς υπόλοιπους για νά παίζουν τούς εκλεκτούς του συστήματος .Τα δικαίωμα τούς παιδιά

 4. panas avatar
  panas 23/08/2014 19:35:07

  Στη πλειοψηφία των γερόντων και σε αρκετών κληρονόμων ή επίδοξων κληρονόμων υπάρχει ακόμη αρκετό "λίπος". Αυτό δείχνουν οι καταθέσεις, τα χρήματα που είναι σε σπίτια και οι υπερφορτωμένες με ξένα νομίσματα και χρυσό θυρίδες. Όλα μαύρα. Υπάρχει και αρκετό χρήμα έξω. Αυτά τα κεφάλαια είναι ακίνητα και πρέπει να μπουν κάπως σε κινητικότητα με άλλα κίνητρα και όχι μόνο μέσω του θανάτου των γερόντων. Ιδανικό θα ήταν αυτά τα κεφάλαια να είναι κάπως αρωγός στην επιχειρηματικότητα καινοτόμων νέων... Οι φτωχοί νέοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως ζουν στην Ευρώπη και μπορούν να αναζητήσουν και αλλού δουλειά αν δεν έχουν καβάτζες για να περιμένουν καλύτερες μέρες. Ας έκαναν και αυτοί οικονομίες ή οι γονείς τους... Οι φτωχοί γέροι ας κάνουν υπομονή απλά. Ουτως ή άλλως τους περιμένει σύντομα η ίδια κατάληξη με τους πλούσιους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.