12/03/2010 16:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς

Tην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς, επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την Έκθεση Προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η έκθεση, αναφέρει ο κ.Σταϊκούρας,επιβεβαιώνει τους φόβους για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του, τόσο λόγω της υποεκτίμησης των κινδύνων, όσο και λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων.

    Όπως παρατηρεί ο κ.Σταϊκούρας, η ύφεση εκτιμάται, για πρώτη φορά από την ίδια την Κυβέρνηση, ότι θα είναι βαθύτερη ακόμη και από το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα: Η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,2% (από 0,3% στο Πρόγραμμα), αν και οι ενδείξεις είναι για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Επίσης σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού, αν ο πληθωρισμός σκαρφαλώσει πάνω από 3%.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ υπογραμμίζει ότι το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας θα υπερβεί τις προβλέψεις του Προγράμματος, ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δείχνει πως επιβεβαιώνεται η πλήρης κατάρρευση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τους τελευταίους πέντε μήνες.

    Οι παραπάνω διαπιστώσεις, απόρροια, όπως σημειώνει, της αβουλίας και ολιγωρίας της Κυβέρνησης, την οδήγησαν στη λήψη επιπλέον μέτρων, που οδηγούν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και που, αν δεν συνδυαστούν με άμεσες δράσεις τόνωσης της Οικονομίας -για τις οποίες η ΝΔ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις - θα κριθούν και πάλι ανεπαρκή.

    Η ΝΔ έχει, ήδη, εισηγηθεί διαφορετικό μίγμα πολιτικής, με έμφαση στα μέτρα τόνωσης της αγοράς, αναφέρει ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μειωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της συσταλτικής πολιτικής και να γίνουν αποτελεσματικά τα μέτρα περιστολής του ελλείμματος που έχουν ήδη ληφθεί.

    «Για να εισπράξεις από φόρους πρέπει να υπάρξουν τζίροι στην αγορά και εισοδήματα για να φορολογηθούν. Αν δεν υπάρξουν μέτρα τόνωσης της αγοράς, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας θα καταστήσει τα μέτρα αναποτελεσματικά. Κι υπάρχει ο κίνδυνος, παρά τις μεγάλες θυσίες, τα δημοσιονομικά ελλείμματα να παραμείνουν πολύ υψηλά και να χρειαστούν κι άλλα μέτρα, που δεν τα αντέχει η οικονομία και η Κοινωνία, έτσι κι αλλιώς», ανέφερε ο τομεάρχης της ΝΔ.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως τα μέτρα τόνωσης είναι, όχι μόνο απαραίτητα, αλλά χρειάζονται άμεσα. Διότι, ακόμα κι αν ληφθούν σήμερα, θέλουν κάποιο χρόνο για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Άρα, όσο αργούμε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουμε να αργήσουν και οι απαραίτητες «ανάσες». Η κυβέρνηση καθυστερεί στη λήψη τους, όπως καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του ελλείμματος. Ήδη από τα 23 μέτρα που πρότεινε η ΝΔ, η κυβέρνηση υιοθέτησε το ένα (αξιοποίηση ΤΕΜΠΜΕ για πληρωμή οφειλών επιχειρήσεων) και συζητά ένα ακόμα (πρόγραμμα βιοκλιματικής βελτίωσης οικιών). Χρειάζεται, άμεσα, λήψη όλων των μέτρων τόνωσης, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Poisonous avatar
  Poisonous 12/03/2010 17:13:32

  Το ΑΕΠ φέτος θα κλείσει στο -4% -αν είμαστε τυχεροί και δεν πάει πιο κάτω.
  Βάζω και στοιχήματα, γι' αυτό ετοιμαστείτε.

  • sotos avatar
   sotos @ Poisonous 12/03/2010 17:36:05

   CDs για τα στοιχηματα παιζουνε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.