08/01/2013 20:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Σειρά αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο επιφέρουν ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή εν όψει της ψήφισής του.

Με τις νέες προσθήκες προσδιορίζεται το πλήρες πλαίσιο του καθεστώτος για τη συλλογή αποδείξεων, βάσει του οποίου μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22%.

Παράλληλα, η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.

Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Οσον αφορά το φόρο στους τόκους καταθέσεων, ορίζεται ότι η αύξησή του από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013. Ακόμη, διαγράφεται η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

Επίσης ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1. 1. 2013 και μετά.

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι διατάξεις θα αποδώσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ. Από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ. Τέλος, από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 08/01/2013 22:28:56

  ή αστειευονται εκει στο υπουργειο οικονομικών ή κατι αλλο συμβαίνει!
  ειναι απιστευτο να υπαρχουν επαγγελματιες που θα δικαιούνται να μην κοβουν αποδειξεις! ολοι θα δηλώνουν κατω απο το οποιο οριο βαλουν...
  ετσι θα καταπολεμησουν την φοροδιαφυγή;
  ειδικα για τις ΑΠΥ, οπου και η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, θα πρεπει να υπαρχουν μονο στην μορφη των ΤΠΥ (δηλαδη οχι "ορφανες¨) και να αφαιρουνται εξ ολοκληρου απο το φορολογητεο εισοδημα, ωστε να μην υπαρχει κινητρο να μην τις ζητησει καποιος για να γλυτωσει το ΦΠΑ .
  και φυσικα να ισχυει αυτο για ΟΛΟΥΣ...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ foros1 09/01/2013 06:19:25

   Ασφαλώς συνβαίνει κάτι άλλο. Το ότι δεν θα κόβουν αποδείξεις οι ίδιοι δεν σημαίνει οτι δεν θα φορολογούνται κιόλας. Λίγο-πολύ το καθεστώς αυτό ισχύει και σήμερα με τις λεγόμενες 'άποδείξεις δαπάνης' και τώρα καλώς οργανώνεται περισσότερο.

  • Μακεδόνας avatar
   Μακεδόνας @ foros1 09/01/2013 08:00:03

   "ή αστειευονται εκει στο υπουργειο οικονομικών ή κατι αλλο συμβαίνει!" Δεν αστειεύονται! Είναι το άλλο μίγμα πολιτικής του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.