#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2011 13:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ επιδιώκει ο ΣόιμπλεΟ γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητάει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά την οικονομία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ».

Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται εξαιτίας της σημερινής κρίσης στην ευρωζώνη, «μολονότι ξέρουμε πόσο δύσκολο πράγμα είναι η διαπραγμάτευση μιας συνθήκης», δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία.

Πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων και πολλά δημοψηφίσματα χρειάσθηκαν για να καταλήξει η ΕΕ στη σημερινή συνθήκη «της Λισαβόνας», η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009. Το Μάρτιο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως επιθυμεί κι αυτή αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις. "Θα πιέσω για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη συνθήκη, ώστε να μπορούμε να δρούμε νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, και αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση στοχευμένων κυρώσεων» είχε δηλώσει η Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει τα διδάγματα για το μέλλον. Είδαμε πως τα εργαλεία της ζώνης του ευρώ, όπως έχουν αυτή τη στιγμή, είναι ανεπαρκή», είχε προσθέσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 02/09/2011 13:54:24

  Φαίνεται ότι η τροποποίηση των συνταγμάτων των χωρών δεν αρκεί ως λύση ή δεν μπορεί να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

  Υ.Γ. Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαλύσεις την Ένωση είναι να προτείνεις την υιοθέτηση μιας καινούργιας συνθήκης σε στιγμές κρίσης (όπου τα επιμέρους συμφέροντα αποκλίνουν επικίνδυνα).

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 02/09/2011 13:58:29

  Μία και μόνο αλλαγή στο ξεκίνημα της κρίσης θα αρκούσε να αντιστρέψει την πορεία της Ελλάδας προς το γκρεμό: δυνατότητα μονομερούς υποτίμησης του ευρώ.

  • drider avatar
   drider @ αλλενάκι 02/09/2011 14:05:54

   Σωστά! Για δες και αυτό:

   Endgame: When Debt Is Fraud, Debt Forgiveness Is The Last And Only Remedy
   h**p://www.zerohedge.com/news/guest-post-endgame-when-debt-fraud-debt-forgiveness-last-and-only-remedy

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ drider 02/09/2011 14:24:27

    Bέβαια, κερδίζει διεθνώς έδαφος η Σεισάχθεια.

    αλλενάκι είπε:
    27/08/2011 στις 1:30 pm

    β. Η ιδέα της Σεισάχθειας – Κήρυξη Χρέους Επαχθούς, κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο:
    Ενδιαφέροντα άρθρα:
    “The idea of Debt Forgiveness gains momentum as an alternative course of action as people argue over the benefits and challenges of both austerity and Keynesian programs”
    "Social Mood and the Concept of Debt Forgiveness"

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 02/09/2011 14:33:16

    Πλάκα - πλάκα, η συμβιωτική σχέση Κίνας - ΗΠΑ, δηλαδή εμπόρου (και δανειστή) - πελάτη (και δανειολήπτη), είναι τέτοια, που άν το στραβό της ισοζύγιο δεν διορθώνεται με τίποτε, το απολύτως έσχατο μέσο μπορεί να είναι αυτό. Στο χέρι αυτών των δύο Δυνάμεων είναι - και της Ιαπωνίας. Άν καταλήξουν εκεί αυτοί, "τό 'παν κι έγινε".
    Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος: Πρίν φθάσουν εκεί, το σύστημα και όλος ο πλανήτης πρέπει να κυττάξουν βαθειά στο βάραθρο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 02/09/2011 14:50:17

    Άν όμως ισχύει αυτό,
    h**p://www.project-syndicate.org/commentary/roubini41/English
    τότε η σεισάχθεια είναι προσωρινό, βραχυπρόθεσμο ημίμετρο, σε λίγο θα είμαστε πάλι εδώ που είμαστε τώρα.
    "To enable market-oriented economies to operate as they should and can, we need to return to the right balance between markets and provision of public goods. That means moving away from both the Anglo-Saxon model of laissez-faire and voodoo economics and the continental European model of deficit-driven welfare states. Both are broken.
    The right balance today requires creating jobs partly through additional fiscal stimulus aimed at productive infrastructure investment. It also requires more progressive taxation; more short-term fiscal stimulus with medium- and long-term fiscal discipline; lender-of-last-resort support by monetary authorities to prevent ruinous runs on banks; reduction of the debt burden for insolvent households and other distressed economic agents; and stricter supervision and regulation of a financial system run amok; breaking up too-big-to-fail banks and oligopolistic trusts".
    Δημιουργία απασχόλησης σε παραγωγικές επενδύσεις, υψηλότερη φορολογία στα ψηλά εισοδήματα, βραχυπρόθεσμα ρευστότητα, μακροπρόθεσμα πειθαρχία, αυστηρή επεοπτεία και ρύθμιση όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διάσπαση των μεγάλων τραπεζών και των ολιγοπωλίων.
    ¨Ολο αυτό προυποθέτει πανίσχυρη Δημόσια και πολιτική ισχύ, σε μεγάλα κράτη ή φεντεραλιστικές ομάδες καρτών - δηλαδή τα εξής 4, Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία. Άντε να προσθέσω και Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία.
    Δεν ρωτώ κάν, άν μοιάζει καθόλου με αυτό που ζήσαμε 1975 - 2008 ! Ούτε με τον Κινεζικό καπιταλισμό μοιάζει - την ξορκίζει τη φούσκα των μετα-Μαοικών. Ρωτώ όμως άν μοιάζει πιό πολύ με άλλο καπιταλισμό, νέου τύπου, ή με ξεγλίστρημα εντελώς έξω από αυτά που περιγράφει ο Μάρξ στο "Κεφάλαιο": Προς το άγνωστο.

    • drider avatar
     drider @ Ο Θείος 02/09/2011 16:38:33

     Τα μέτρα που αναφέρει ο Ρουμπινί ήδη εφαρμόζονται μερικώς ή είναι ακόμα στα σπάργανα. Ως προς το σκέλος του σπασίματος των πολύ μεγάλων τραπεζών ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν οι πρώτες "τουφεκιές" στην Αμερική.

     Τη "μαγική" ισορροπία μεταξύ τους δεν βλέπουμε ακόμα. Την ισορροπία που θα σώσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ή αν θέλετε διαφορετικά το σύγχρονο καπιταλισμό.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ drider 02/09/2011 16:56:10

      Καπιταλισμός με ισορροπία αγοράς και δημόσιων αγαθών, "right balance between markets and provision of public goods", κατά τον Πέρση Δρα.
      Γίνεται;
      Κάπως παράξενο ζώο, μου φαίνεται.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ drider 02/09/2011 16:44:28

    Πολύ ωραίο πλάνο. Και όταν η Σεισάχθεια ("Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" κατά τον Ντάριο Φό) πάρει συμπαθητικές διαστάσεις, θα την επικαλεστούν οι ΗΠΑ απέναντι στους Κινέζους, που δεν θα έχουν την δύναμη να την αρνηθούν.
    Εμείς όμως, ας μην το ελπίζουμε.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ΠΗΛΕΑΣ 02/09/2011 16:50:33

     γιατί, αμφισβητείς ότι μέρος του χρέους όλων των χωρών είναι πλασματικό;

     πρωταθλητές στο παγκόσμιο χρέος δεν είμαστε εμείς, θα βρω τα στοιχεία αμέσως, είχε ένα ωραίο σπειροειδές διάγραμμα το ζερο, με τις φούσκες του κρατικού χρέους των χωρών

     εμείς όμως δεν πρωταγωνιστούμε σε αυτό το έργο και πως θα μπορούσε άλλωστε, οι πλουσιοτερες και οι πολυπληθέστερες χώρες είναι οι πρωταθλητές

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 02/09/2011 17:08:19

      Η υπερχρέωση είναι ένα φυτίλι που καίει και από τις 2 άκρες, με το μπαρούτι στη μέση.
      Στη μία άκρη του φυτιλιού είναι ο έμπορος-δανειστής που αποπλανεί τον δανειζόμενο πελάτη στην υπερκατανάλωση, στην άλλη ο εθισμένος πελάτης σκέπτεται "θα του ρίξω ένα φέσι, που θα ψάχνεται...".
      Δεν υπάρχει "επαχθές χρέος". Και ακόμα περισσότερο δεν υπάρχει μη επαχθές χρέος. Αυτά είναι ιδεολογήματα. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνον ο ανορθολογισμός της αγοράς. Που υποτίθεται ισορροπεί, με το "αόρατο χέρι" της Θείας Πρόνοιας κτλ.
      Ά ρε Άνταμ, με μια αρλούμπα κατέστρεψες γενεές δεκατέσσερις.
      Λέω ότι μόνον από Ειρηνικό μεριά (Κίνα - ΗΠΑ) μπορεί να ξεκινήσει κάποια μορφή "σεισάχθειας", διότι εκεί έχει μαζευτεί τόσο πολύ μπαρούτι σε πολύκοσμο χώρο, που η ενδεχόμενη έκρηξη θα σκοτώσει ταυτόχρονα έμπορο και πελάτη.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Ο Θείος 02/09/2011 18:33:20

      για το κρατικό χρέος λέω με τις δευτερογενείς αγορές, εσύ λες για το ιδιωτικό

      κοίτα εδώ από το Spiegel κρατικό χρέος:
      HΠΑ 10 τρις
      Ιαπωνία 9,8 τρις
      Γερμανία 2,1 τρις
      Ιταλία 1,8 τρις
      Βραζιλία 1,8 τρις
      Γαλλία 1,5 τρις
      ΗΒ 1,35 τρις
      Ινδία 900 δις
      Κίνα 800 δις
      Ισπανία 640 δις
      Καναδάς 615 δις

      Παγκόσμιο ΑΕΠ 47 τρις ευρώ

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ αλλενάκι 02/09/2011 16:37:08

   Παρντόν;;;;
   Εξηγείται αυτό με απλά Ελληνικά; Γιατί, τότε θα μου έφευγε η εμμονή με την δυστυχή ανάγκη επιστροφής στην δραχμή...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΠΗΛΕΑΣ 02/09/2011 16:46:36

    τη μονομερή υποτίμηση του ευρώ εννοείς ΠΗΛΕΑ;
    γιατί να μην γίνεται, όλα γίνονται, εφόσον ξεκίνησε συζήτηση αλλαγής της Συνθήκης

    στην πορεία φυσικά και άλλες χώρες θα το ζητούσαν

    εδώ τα ίδια τα συνδικάτα στην Ελβετία ζήτησαν διπλή νομισματική ισοτιμία του φράγκου, υποτιμημένη για τις εξαγωγές προς ΕΕ (ο μεγαλύτερος όγκος) και άλλη για το εσωτερικό της χώρας

    έστω και ένα μικρό περιθώριο ελευθερίας διαμόρφωσης άλλης ισοτιμίας για την Ελλάδα δεν θα ήταν άσχημο

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 02/09/2011 16:53:36

    Γίνεται, όπως το κάνουν οι Κινέζοι.
    Διατηρούν το γιουάν/ρενμίμπι όχι ελεύθερα ανταλλάξιμο στις χρηματαγορές. Προσδιορίζουν αυτοί την ισοτιμία.
    Άν το άφηναν στην προσφορά και ζήτηση των χρηματοαγορών θα γινόταν αερόστατο. Και πιθανώς θα εξαφανιζόταν τα διαθέσιμα, οπότε θα έπρεπε να τυπώνουν νέα.
    Σήμερα 1 $ = 6,4 γιουάν, περίπου.
    Άν το αφήσουν ελεύθερα ανταλλάξιμο, σύμφωνα με υπολογισμούς αγοραστικής δύναμης του ΔΝΤ, θα προκύψει ισοτιμία 1 $ = 3,9 γιουάν. Δηλαδή το γιουάν (και αντίστοιχα τα εξαγώγιμα κινεζικά προιόντα στις διεθνέις αγορές), θα ακριβήνουν κατά 40 %.
    Αλλά, το Ευρώ όχι ελεύθερα ανταλλάξιμο;

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/09/2011 14:22:03

  Πολύ αργά, "σύντροφε" Wolf. Game is over.
  Ο επιστήθιος φίλος σου Jürgen, "ο με τα πράσινα", δήλωσε ενδιαφέρον να κληρονομήσει μαζί με την αντικαγκελλαρία το υπουργείο σου. Και όχι το εξωτερικών, ως είθισται. Εκτός άν για εκεί, ανακαλέσουν από τη σύνταξη και τον Joschka.
  Τι να πώ τώρα, αγαπητέ Βόλφ; "Καλή επιλογή", ή "c' est la vie", που λένε και οι αγαπητοί σου Γάλλοι;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/09/2011 18:39:19

   Ήδη μοιράζουν τα υπουργεία οι αθεόφοβοι:
   h**p://www.welt.de/politik/deutschland/article13578588/Welche-Politiker-koennten-bei-Rot-Gruen-welches-Amt-bekommen.html
   Ο σύντροφος Peer, ο σύντροφος Frank Walter, ο φίλος Jürgen.
   Καί έπονται οι λοιποί Κόκκινοι και Πράσινοι κυνηγοί.
   Πριν σκοτώσουν την αρκούδα, την μοίρασαν την προβιά.

 4. undercover gpr avatar
  undercover gpr 02/09/2011 16:53:28

  Θείε μου , από το 100% του U.S χρέους τα 2/3 τα χρωστάνε στους εαυτούς τους (fed κτλ) και μόνο 1/4 στους κίτρινους.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/09/2011 17:25:38

  Σύμφωνοι, έτσι είναι.
  Η FED "κόβει" δολλάρια και χρηματοδοτεί το χρέος. Επίσης οι εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ δίνουν πίστωση στο κράτος και στην πραγματικότητα μεταπωλούν τα ομόλογα Αμερικανικού Δημοσίου στο εξωτερικό, "πακεταρισμένα" με άλλη παράγωγη μορφή.
  Αλλά πώς, με ποιά δεδομένα πραγματικής οικονομίας να εξασφαλίσεις αυτή τη μηχανή παραγωγής ρευστότητας , όταν το εμπορικό ισοζύγιο είναι τόσο αρνητικό, με μονίμως πτωτική τάση;
  Το βαθύ πρόβλημα στις οικονομίες είναι πάντα το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, και ιδιαίτερα το εμπορικό, η πραγματική οικονομία.
  Σκέψου, η Ιαπωνία έχει Δημόσιο χρέος 200 %, (ακόμα πιό πολύ εσωτερικοποιημένο από των ΗΠΑ, βέβαια). Έχει και στασιμότητα, επί δεκαετίες, με αρνητικό πληθωρισμό συχνά. Αλλά κανείς δεν τη φοβάται, μη "πέσει". Η αιτία είναι το σταθερά θετικό εμπορικό της ισοζύγιο.
  Επίσης, πέρα από τα ποσοστά, μετρά ο όγκος. Περίπου 2 τρις χρωστάνε στους Κινέζους, 1 τρις στους Ιάπωνες. 1/4 ως ποσοστό. Αλλά είναι πολύ, πάρα πολύ το "μπαρούτι". Μπορεί να κάνει τερατώδη καταστροφή.

 6. Εγώ avatar
  Εγώ 02/09/2011 18:42:41

  Μόλις η δυσκοίλια και ηθικολόγος Γερμανία συνειδητοποίησε ότι αυτό που της έλεγε όλη η Ευρώπη εδώ και δυο χρόνια, δηλαδή ότι η εμμονή της με την πολιτική λιτότητας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους θα πλήξει στο τέλος την ίδια τη Γερμανία μειώνοντας την ανάπτυξή της (μηδενική ανάπτυξη για το 2011, παρά τις προβλέψεις), αντί να ζητήσει συγγνώμη και να αναθεωρήσει την πολιτική της, βάλθηκε τώρα να αλλάξει την Ευρώπη.

  Όπως και κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Δεν μαθαίνουν ποτέ αυτοί οι Γερμανοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.