#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλάζουν τα πάντα στον υπολογισμό των συντάξεωνΑλλαγές στον υπολογισμό όλων των συντάξεων, με ψαλίδι στα ποσά όσων αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, φέρνει ο νέος κύκλος παρεμβάσεων που προετοιμάζει στο ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας. Εντός του Σεπτεμβρίου (πιθανότατα μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) ο υπουργός Εργασίας ορίζει την ειδική επιτροπή που θα αναλάβει τη «σταδιακή προσαρμογή» των σημερινών διατάξεων σε αυτές που μπαίνουν σε ισχύ από την 1/1/2015 και που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εγγύηση του κράτους μόνο για το τμήμα σύνταξης ως τα 360 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα είναι ανάλογο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.

Από τις νέες παρεμβάσεις δεν θα θιγούν «οι υφιστάμενες συνταξιοδοτικές παροχές ούτε τα όρια ηλικίας», τονίζει με δήλωσή του σήμερα στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές που θα επηρεάσουν όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν όχι μόνο μετά, αλλά και πριν από το 2015, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα “μωσαϊκό” εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

Στην ουσία είναι ανοιχτό -και εν πολλοίς βέβαιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο «ΤτΚ»- ότι οι νέες συντάξεις, αυτών δηλαδή που θα αποχωρήσουν στους επόμενους μήνες, θα επηρεαστούν διπλά: Αφενός με τις αλλαγές που θα γίνουν στο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και αφετέρου με τη μεγάλη τομή που έρχεται την 1/1/2015 οπότε και σύμφωνα με το νόμο 3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη καθιερώνεται το ποσό των 360 ευρώ ως η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος με βασική προϋπόθεση την 35ετία.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν δεκάδες Ταμεία, που το καθένα έχει και διαφορετικό τρόπο στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, της επικουρικής και του μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό ένας ασφαλισμένος που έχει τα ίδια χρόνια ασφάλισης με κάποιον άλλο μπορεί να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη ακόμη και αν έχουν πληρώσει τις ίδιες εισφορές.

Στα ταμεία των ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, ή των τραπεζών αλλά και στο Δημόσιο ένα τμήμα της σύνταξης (αυτό που αναλογεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2008) υπολογίζεται με ειδικό τύπο, διαφορετικό ανά Ταμείο και με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα ή έτους και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Το τμήμα σύνταξης από το 2008 και μετά υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης μετά το 2008 βαίνει μειούμενο κατά 1% ετησίως και φτάνει στο 70% ως το 2017.

Στα επικουρικά ταμεία, στους ειδικούς λογαριασμούς όπως και στα ταμεία πρόνοιας υπάρχει σε κάθε φορέα και διαφορετικός τρόπος υπολογισμού, ενώ στον ΟΑΕΕ, παρότι έχουν ενοποιηθεί σε αυτόν τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, εντούτοις εφαρμόζεται και εκεί ο «συμφερότερος για τον ασφαλισμένο» τρόπος υπολογισμού, όπως αναφέρουν οι καταστατικές διατάξεις των τριών ταμείων που διατηρούνται σε ισχύ, παρότι από το 2007 και μετά υπάρχει ενιαίο καταστατικό, χωρίς όμως να ακολουθείται και ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων να είναι ένα από τα επίμαχα θέματα που θα μπει στο τραπέζι της επιτροπής, θα επανεξεταστούν τόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης όσο και η βάση, δηλαδή ποιες αποδοχές και ποιες εισφορές θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τμήματος της σύνταξης που θα αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2014, ώστε να είναι ενιαίος ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης που θα έρθει να «κουμπώσει» με τα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από το 2015 και μετά.

Στην πράξη βαίνουν προς οριστική κατάργηση τα επιμέρους καταστατικά των Ταμείων (σ.σ.: τα «ειδικά καθεστώτα» που αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης) και μέσω αυτών έρχεται και η κατάργηση των ειδικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το διακύβευμα των αλλαγών δεν είναι άλλο από το να μπορούν τα Ταμεία να πληρώνουν συντάξεις και μετά το 2015, που πλέον η κρατική χρηματοδότηση θα πέσει κατακόρυφα και η μόνη εγγύηση του κράτους θα καλύπτει όχι το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά μόνο το τμήμα μέχρι τα 360 ευρώ.

«Δεν θα θιγούν οι υφιστάμενες παροχές και τα όρια ηλικίας»

Στη δήλωσή του στον «ΤτΚ» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει ακόμη: «Δεν πρόκειται για μια επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει νέο ασφαλιστικό, αλλά θα προετοιμάσει μέσα στον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι το 2015 τη σταδιακή προσαρμογή και το νομοθετικό περιβάλλον, για την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπονται να ισχύσουν από την 1η/1/2015 με το νόμο 3863/10, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε. Οπου προκύψουν ζητήματα άρσης εξαιρέσεων και στρεβλώσεων, θα ζητάω τις απόψεις της. Οι προσαρμογές θα γίνουν χωρίς να θιγούν οι υφιστάμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ούτε τα όρια ηλικίας. Πρέπει όμως να θεσμοθετηθούν κανόνες ενοποίησης του συστήματος, ώστε να τελειώνουμε με τον κατακερματισμό των 90 και πλέον ειδικών λογαριασμών».

Κώστας Κατίκος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pneumo avatar
  Pneumo 25/08/2013 08:41:25

  Όλοι στα 360! Άλλη μία επιτυχία του τρίτου στη σειρά ανεκδιήγητου υπουργού εργασίας!

  • Μεγαλες στιγμες avatar
   Μεγαλες στιγμες @ Pneumo 25/08/2013 23:19:13

   Δεν ειπε αυτο.Λογικο δεν ειναι να παιρνεις σε συναρτηση του τι εχεις δωσει;

 2. The Camel avatar
  The Camel 25/08/2013 11:00:02

  Δηλαδή οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να παίρνουν οτι έπαιρναν ενω οι σημερινοι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις συντάξεις με τις εισφορές τους θα βρεθούν να παίρνουν αναλογικά αρκετά χαμηλότερες συνταξεις.

  • anonymous avatar
   anonymous @ The Camel 25/08/2013 11:57:13

   Είναι πολύ χειρότερα. Πληρώνω για να λάβω σύνταξη 1500 Ευρώ για 15 χρόνια και μου λένε ότι θα μου δίνουν 360.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ anonymous 25/08/2013 17:43:49

    > Πληρώνω για να λάβω σύνταξη X Ευρώ

    Λάθος σας πληροφόρησαν ή έχετε παρανοήσει τους όρους του παιγνιδιού. Η παρούσα δομή του συστήματος (που τείνει να αλλάξει) στηρίζεται στην αρχή ότι πληρώνετε για την διανομή σύνταξης στους νυν συνταξιούχους (καθώς και για την ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη).

    Δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα λάβετε X ευρώ όταν συνταξιοδοτηθείτε, επειδή οι συνταξιούχοι της ασφαλιστικής κλίμακας στην οποία ανήκετε εισπράττουν σήμερα X ευρώ.

 3. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 25/08/2013 23:22:47

  Ας γινει ιδιωτικη ασφαλιση να τελειωνουμε..
  Ειναι ολοφανερο οτι πλεον οι πολιτες δεν εμπιστευονται το κρατος και το κρατος κοιτα καχυποπτα καθε παροχη

  • kat avatar
   kat @ Μεγαλες στιγμες 26/08/2013 15:01:24

   Αν εσυ θές να σου φάνε τα λεφτά οι ασφαλιστικές,που συχνα πυκνά φαλιρίζουν ,be my guest.Εγω θέλω να πάρω απ' το δημόσιο αυτά που έχω πληρώσει τόσα χρόνια.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ kat 26/08/2013 18:43:31

    Συμφωνώ απολύτως...αυτά που εχεις πληρώσει!!!
    Τα εχεις υπολογίσει σε βαθος 30 ετών;Νομίζω πως το κρατος δίνει πολλαπλάσια πίσω μεσω των συνταξεων.Ειδικά σε κάτι τύπους με 24 χρόνια δουλειάς και 50 χρόνια σύνταξης.
    Οσο για τις ασφαλιστικές,υπάρχουν τα ρίσκα που αναφέρεις αλλά πλέον ούτε το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ΄για τις παροχές του

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Μεγαλες στιγμες 27/08/2013 09:03:36

   Μάλιστα να γίνει...αλλά με μισθούς 400 ευρώ και κάτω πιο θα κάνει ιδιωτική;

 4. ΝΚ avatar
  ΝΚ 26/08/2013 17:47:49

  Δύο εκατ. εργαζόμενοι δεν πληρώνουν καμία εισφορά πουθενά . Νοσηλεύονται όμως αν νοσησουν , ενώ σύνταξη θα έχουν μεγαλύτερη, γιατί παίρνουν τα λεφτά στο χέρι και τα αποταμιεύουν.

  Περιμένουμε ως δια μαγείας ένα εκατ. Νομοταγείς να πληρώσουν συντάξεις για πολλαπλάσιους συνταξιούχους και νοσοκομεία για ολους.

  Δεν υπολογιζω τους ΔΥ γιατί τα λεφτά βγαίνουν απο τη μια τσέπη του κράτους και μπαίνουν στην άλλη.

  Οπότε ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.