#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2013 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εστίασηΔιαφημίστηκε ως πολύ σημαντικό επίτευγμα και όντως ήταν. Η πρώτη ουσιαστική μείωση φόρου εν μέσω κρίσης ήταν γεγονός. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε και επικοινωνιακό χαρακτήρα αλλά και ουσία. Κι όμως, με το που δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία θα ξεκινήσει να ισχύει το μέτρο, μια φράση έρχεται στο στόμα όλων: «Γιατί βρε παιδιά μας δουλεύετε;»

Διαβάζοντας τις παραγράφους της εγκυκλίου αντιλαμβανόμαστε ότι επικρατεί για άλλη μια φορά ο απόλυτος παραλογισμός. Το απόλυτο χάος για ένα μέτρο που αν όχι να πανηγυρίζουμε, τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι και να το χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών. Αλλά και το πώς να μειωθούν πράγματι οι τιμές και ο καναναλωτής να δει όφελος στην τσέπη του. Διαβάζουμε, λοιπόν ότι η μείωση στο 13% δεν αφορά όλα τα αγαθά αλλά μόνο όσα σερβίρονται σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια. Όμως και πάλι το μπάχαλο παραμένει. Διότι αν το ποσό έχει έστω και μια στάλα αλκοόλ τότε ο ΦΠΑ δεν θα είναι 13% αλλά 23%. Έτσι, ένα κέντρο διασκέδασης που διαθέτει οινοπνευματώδη ποτά δεν θα αλλάξει τον τιμοκατάλογό του.

Από την άλλη, πας να πιείς έναν καφέ ή ένα χυμό και πράγματι εκεί βλέπεις ότι ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 13%. Αν, όμως, κάνεις το λάθος να τα παραγγείλεις και να στα φέρουν οι ντελιβεράδες τότε θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 23%. Διότι η εγκύκλιος λέει πως αν τα προϊόντα παραδίδονται κατ’ οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Το ίδιο αναψυκτικό δηλαδή αν μας το σερβίρουν θα το πληρώσουμε λιγότερο, αν μας το φέρουν στο σπίτι θα το πληρώσουμε με ΦΠΑ 23%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ΦΠΑ μειώνεται από 23% σε 13%:

- Στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν με βάση την απόφαση και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό π.χ. ψητά κοτόπουλα.

Εξαιρείται η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

- Στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, ΜΟΝΟΝ εφόσον σερβίρονται.

 

Παραμένει στο 23% ο ΦΠΑ:

- Στην πώληση αναψυκτικών, χυμών και έτοιμων ροφημάτων από τα σουπερ μάρκετ

- Στις υπηρεσίες delivery, τα αναψυκτικά και χυμοί

- Σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους

Όσον αφορά τα υπόλοιπα παραδιδόμενα αγαθά π.χ. πίτσα, σουβλάκια, ο συντελεστής δεν αλλάζει και μένει όπως ήταν σήμερα στο 13%.

Οι ειδικοί αναφέρουν κι ένα ακόμη παράδειγμα παραλογισμού. Αν κάποιος μένει σε ξενοδοχείο (εκατομμύρια τουρίστες δηλαδή) και παραγγείλει στο δωμάτιο (room service) ο ΦΠΑ πέφτει στο 13%. Αν όμως, πάρει κάποιος ροφήματα από το μίνι μπαρ τότε ο ΦΠΑ θα είναι 23%.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, επισημαίνεται:

στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων αποτελούν παραδόσεις αγαθών, οι οποίες χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ κάθε αγαθού. Όσον αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, αναψυκτικά κλπ), τα είδη αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που παραδίδονται ως αγαθά στους πελάτες. Αντιθέτως, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ όταν αποτελούν παροχή υπηρεσίας εστίασης, δηλαδή στην περίπτωση που σερβίρονται στο δωμάτιο στο πλαίσιο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης δωματίου ή διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών (λήψη παραγγελιών από σερβιτόρους ή self service).

Στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που αφορούν τις περιπτώσεις (α), (β) και (γ) ανωτέρω παραμένουν τα ίδια. Για την περίπτωση (δ) [all inclusive], υιοθετείται μικρή μείωση του ποσοστού που υπάγεται στο συντελεστή 6,5%, θεωρώντας λογική τη μείωση της τιμής της διαμονής στην περίπτωση κάλυψης περισσότερων υπηρεσιών και αγαθών με την ενιαία τιμή, προκειμένου το συνολικό πακέτο να είναι ανταγωνιστικό, ενώ διατηρείται το ίδιο ποσοστό που υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%) με αυτό που ισχύει για το full board, καθώς στην περίπτωση του all inclusive στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και κάποιες πρόσθετες παροχές, όπως η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών στους ειδικούς χώρους εστίασης, παγωτών, γρανιτών και γλυκών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 30/07/2013 18:57:42

  Πρεπει δηλαδη στις εξοδους μας και στις διακοπες μας να κυκλοφορουμε με μια εγκυκλοπαιδεια στη μασχαλη και να αναλυουμε τον λογαριασμο βημα-βημα.

 2. μ.ν. avatar
  μ.ν. 30/07/2013 19:20:44

  Αν είναι κάποιος ... ορκωτός λογιστής, μπορεί να βγάλει άκρη για το πόσο θα πληρώσει και που... !

 3. Φελίζα avatar
  Φελίζα 30/07/2013 19:39:33

  Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από αυτούς που στελεχώνουν το ΥΠ.ΟΙΚ. .
  Φοβερή ομάδα! Κατάφεραν να ακυρώσουν και αυτή την πρώτη μείωση φόρου!
  Μπράβο στα παιδιά!

 4. tk avatar
  tk 30/07/2013 20:07:03

  Είμαστε τελειωμένοι πάει και τελείωσε!Με τέτοιους ηλίθιους που έχουμε μπλέξει δεν υπάρχει σωτηρία! Μόνο η Μεγαλόχαρη αν μας λυπηθεί μπορεί να μας σώσει και μόνο αυτή! Δεν είναι δυνατόν αλλιώς!
  Όσο για τις εκλογές σας, τα κόμματα σας, την/τις δημοκρατίες σας (αυτήν/ες που μας πουλάτε με τόση ζέση και που μόνο δημοκρατία δεν είναι, όλα τα άλλα ναι)και τις πολιτικοιδεολογικές αμπελοφιλοσοφίες σας (που μόνο εσείς καταλαβαίνετε), θα το πω ευγενικά εκ μέρους όλης της οικογένειας μου κι όλων των φιλων και γνωστών μου: πάρτετα όλα και βάλτε τα στον πάτο σας!!! Δεν είστε άξιοι κύριοι πολιτικάντιδες της κακιάς ώρας, είστε τσαρλατάνοι και Ανάξιοι!

  • Γιώργος Πολίδης avatar
   Γιώργος Πολίδης @ tk 30/07/2013 22:01:50

   Συμφωνώ. Πάντως εγώ εάν η Χρυσή Αυγή δείξει μεταμέλεια και αποκηρύξει τον ναζισμό και αναγνωρίσει πως επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση, θα γίνω χρυσαυγίτης και θα τους ψηφίζω.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ tk 30/07/2013 22:06:06

   "Είμαστε τελειωμένοι πάει και τελείωσε!"

   Αυτό ακριβώς ανεφώνησα κι εγώ όταν δημοσιεύθηκε το γονατογράφημα που επιχείρησαν μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και πολλές αναβολές να μας πλασάρουν ως το "νέο, δίκαιο, μόνιμο και απλούστερο" φορολογικό σύστημα. (Και το οποίο κατά δήλωση των χωρίς ίχνος αιδούς ψευδόμενων κατ' επανάληψιν συγγραφέων του θα τροποποιηθεί το Σεπτέμβριο).

 5. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 30/07/2013 21:26:43

  ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ..........ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΣΔΟΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΥΣ ΝΤΙΛΙΒΕΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 23%................Η ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

 6. deldio avatar
  deldio 30/07/2013 22:55:49

  Το success story άρχισε από τα εύκολα! Έρχονται οι επενδύσεις και η ανάπτυξη!
  Φταίνε τάχα π.χ. οι χαρτογιακάδες του Υπουργείου Οικονομικών ενώ ο Κούλης Μητσοτάκης με το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον dirty Χάρη Θεοχάρη είναι δοκιμασμένοι άνθρωποι της αγοράς και τα καταφέρνουν!!! Δηλ. εάν π.χ. αλλάξουμε τα πρόσωπα και βάλουμε ικανούς, επαρκείς και ανιδιοτελείς θα τα καταφέρουμε. Ρε παιδιά, και μιλάω για τους περισσότερους που είναι έντιμοι και ελικρινείς, για πόσο θα τους πιστεύετε ακόμα;

 7. Ντιν Νταν avatar
  Ντιν Νταν 31/07/2013 06:50:01

  Εντάξει το κάνετε θέμα επειδή εξαιρούνται τα ποτα,το delivery,το φαγητο στο χερι και τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ το σημαντικό είναι οτι θα πέσει ο φπα στις ταβέρνες που 8 στις 10 δεν κόβουν καν απόδειξη και δεν κάνουν μειώσεις στις τιμές γιατι απορρόφησαν το φπα λένε(εδώ γελάμε αφού οι περισσότεροι τσεπωναν το 23% του φπα).Σαμαρά ελπίζω αυτή η εγκύκλιος δεν είναι εν γνώση σου και θα την αλλάξεις γιατι γελάνε και τα τσιμέντα με τα σαινια του υπουργείου οικονομικών.

 8. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 31/07/2013 07:15:28

  H περιπέτεια με τον ΦΠΑ ξεκίνησε από τον ερασιτέχνη Παπακωνσταντίνου, έκανε ό,τι ζημιά έκανε και πάει να "διορθωθεί" (sic) από τον ανίκανο Στουρνάρα. Ο ένας χειρότερος από τον άλλον, εκτός πραγματικότητας και κάνοντας δουλειές στο γόνατο, χωρίς να συμβουλεύονται κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς.

  Το περίεργο θα ήταν αν δεν γινόταν αλαλούμ.

 9. Δ.Π. avatar
  Δ.Π. 31/07/2013 07:38:41

  Καραγκιοζιλίκια.

 10. Nik avatar
  Nik 31/07/2013 08:44:25

  Η εγκύκλιος είναι ενδεικτική της ποιότητας του προσωπικού που διαχειρίζεται το φορολογικό της χώρας. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε: είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η ανεπάρκεια ήταν πάντα πρόβλημα σε αυτό τον κλάδο.

 11. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 31/07/2013 09:42:25

  MIA ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΡΕ Π@ΣΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  ΤΙ ΣΚ@ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;
  ΚΑΙ ΒΟΛΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΟΟΕ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΘΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ IOKLOS ZARAS 31/07/2013 10:17:55

   ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ???ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.........ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ.........ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΥΡΙΕ ΖΑΡΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΚΟΙΝΩΣ ΒΟΥΤΥΡΟΠΑΙΔΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ............

   • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
    Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ Σαρακατσανος 31/07/2013 11:33:05

    Κοίταξε και κάτι παιδιά μορφωμένα που δουλεύουν στην ελεύθερη αγορά:

    http://www.kourdistoportocali.com/articles/22834.htm

    • Σαρακατσανος avatar
     Σαρακατσανος @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 31/07/2013 13:40:46

     ΕΣΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΒΡΗΚΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ......ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ........ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ???

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Σαρακατσανος 31/07/2013 12:12:05

    Θα αρκούσε να έχουν σπουδάσει, για να αντιληφθούν την χαζομάρα, δε χρειαζόταν να έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα. Αλλά δεν έχουν σπουδάσει απολύτως τίποτα, τα χρόνια περναγαν, και τους διναν τα χαρτια χωρίσ εξετάσεις καν. Αυτή είναι η άποψή μου ,χωρίς γραμματεα κανείς από την κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συντάξει μία παράγραφο και να την εκφωνήσει απέξω γ$%^ το κεφάλι μου μα!@#κα

 12. Αρχίδαμος ο Γ
  Αρχίδαμος ο Γ' 31/07/2013 09:43:39

  Είναι προφανές ότι οι συντάκτες αυτού του εξαμβλώματος δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Ακου άλλος συντελεστής για το σερβιρόμενο και άλλος όταν το παίρνεις στο χέρι!

 13. joao avatar
  joao 31/07/2013 09:47:09

  Πελάτης:Ένα καφέ παρακαλώ
  Καταστηματάρχης:Με πόσο ΦΠΑ τον πίνετε;
  Κυβέρνηση:Φάτε αλλά μην πιείτε τίποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.