Αλαλούμ με την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ!
14/05/2015 13:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλαλούμ με την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ!

Διέψευσε ο Βαρουφάκης όσα είπε νωρίτερα

Σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.

«Τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ πρέπει να σταλούν «στο απώτερο μέλλον», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist. H φράση του αυτή αναπαρήχθη αμέσως από τα ξένα πρακτορεία τα οποία τονίζουν ότι η Ελλάδα σκέφτεται να μην πληρώσει τα χρέη της το καλοκαίρι, κάτι που προφανώς θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε πάντως να διαψεύσει ότι δήθεν ανέφερε σήμερα για «μη αποπληρωμή» των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, ύψους 27 δισ. ευρώ, που διακρατεί η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ) με τη διαμεσολάβηση του ESM και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί». Σε tweet του μάλιστα ο ίδιος ο Βαρουφάκης χαρακτήριζε αυτά τα δημοσιεύματα ως «εκπληκτική προπαγάνδα!».

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ακόμα τον λόγο για τον οποίο δεν υπογράφει τη συμφωνία με τους δανειστές.Όπως είπε «δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε μια συμφωνία που τα νούμερα δεν βγαίνουν». Μάλιστα αποκάλυψε ότι στους διαδρόμους συνάδελφοί του του λένε ότι έχει δίκιο, όμως οι ίδιοι δεν μπορούν να περάσουν κάτι τέτοιο από τα κοινοβούλιά τους.

«Αν δεν μεταρρυθμιστούμε, θα βουλιάξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας την ανάγκη να απεξαρτηθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρυθμίσης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
«Aυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία για το come back.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις, «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν».

Εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το υπόδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας και πως το ελληνικό χρέος πρέπει να «ξανασχεδιαστεί». Πάντως, κατά τον κ. Βαρουφάκη, ακόμα και αν εξαφανιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα είχε λυθεί.

Εξάλλου, ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

O κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σημεία στα οποία συμφωνούν Ελλάδα και δανειστές.

 • «Συμφωνούμε με τους εταίρους ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά και ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες», ανέφερε ο υπουργός.
 • «Συμφωνούμε με τους εταίρους στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα».
 • Επίσης συμφωνούμε να μη διολισθήσει η Ελλάδα στα ελλείμματα και ότι επί 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν.
 • «Για μένα προέχει να μην συμφωνήσουμε σε όρους που δεν μπορούμε να κάνουμε».

«Όχι ξεπούλημα, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις και πρόσθεσε πως οι στόχοι τους (ιδιωτικοποιήσεων) σε σχέση με την πραγματικότητα είναι «αστείοι». Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα από μία αναπτυξιακή τράπεζα. Να μπορεί να γίνει μόχλευση, εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Οι μετοχές της αναπτυξιακής τράπεζας να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα της ζημίας από το PSI.
Για τις τράπεζες, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απαλλαχθεί από τα κόκκινα δάνεια. Αν δεν διαχειριστούν τα NPLs, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία, σημείωσε, ενώ πρότεινε τη δημιουργίας ενός ειδικού φορέα.

Σε ερώτηση για το πόσες συμφωνίες θα έχουμε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι το Φεβρουάριο είχαμε συμφωνήσει για δυο συμφωνίες αποδίδοντας την καθυστέρηση «όχι στη δική μας κωλυσιεργία». «Θέλαμε να υπογράψουμε το Μάρτιο αλλά δεν ειναι κατάλληλος χρόνος τώρα να πούμε γιατί» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα χωρίς να υπάρχει εσωτερική υποτίμηση ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε απομάκρυνση κράτους απο προηγμένη νομισματική ενωση. Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρις να υπάρξει μια καταστροφή». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αντί της Ευρωζώνης η Ελλάδα να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα επενδύει και θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 14/05/2015 14:10:26

  "... μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις, «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν»." Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχέθηκε πράγματα τα οποία γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κάνει και μετά τις εκλογές προέκρινε να "αγνοήσει" τις επόμενες δόσεις, μέσα από μια "δημιουργική ασάφεια". Οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους! Χθες σε μεταμεσονύκτια ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός του 12% αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ισχυρισθηκε πως σε αυτή προβλέφθηκε η όποια εκταμίευση να γίνει μετά την αξιολόγηση και το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος (αυτού που παρατάθηκε αρχικά μέχρι 28/2 και στη συνέχεια μέχρι 30/6) καθόσον δεδομένης της "περιρρέουσας ατμόσφαιρας" θεώρησαν λίγο-πολύ πως δια της "δημιουργικής ασάφειας" θα παρακάμπτονταν ο όρος αυτός! Είναι να σηκώνεις ψηλά τα χέρια!

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 14/05/2015 17:35:12

  Βαρουφάκη, το πρόγραμμα δεν βγαίνει επειδή είστε εσείς στην εξουσία. Πριν με το Σαμαρά μια χαρά έβγαινε. Αλλά... ξέχασα. Ποτέ δεν είχες τη διανοητική ικανότητα ή την εντιμότητα για να το παραδεχθείς. Ή τίποτε από τα δύο.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Διογένης 14/05/2015 17:38:37

   Αυτα γραφεις φιλε και και θα σου επιτεθουν τα τρολακια σε λιγο. :)

 3. George N avatar
  George N 14/05/2015 17:58:42

  Αν τα 27 δις σταλούν στο απώτερο μέλλον τότε για αρκετά χρόνια μένoυν μόνο οι πληρωμές στο IMF και τα ομόλογα Σαμαρά. Στην περίπτωση που θα μπορούσε ο Βαρουφάκης να μην μιλάει και η Ελλάδα είχε πρωτογενή πλεονάσματα τότε η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές μια και τα ποσά είναι σχετικά μικρά. Προϋποθέτει όμως ότι η ΕΖ εμπιστεύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών αν βγει....χλωμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.