#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2011 11:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλήθειες και ψέματα για την κρίση του ευρώ και την ΕλλάδαΗ Ευρώπη είναι γεμάτη από άσχημες ιδέες, και κακά χρέη.

Η κοινή λογική λέει πως οι χρεοκοπίες χωρών σημαίνουν και το τέλος του ευρώ. Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Για να σωθεί η νομισματική ένωση, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν.

Όλα αυτά είναι σαχλαμάρες. Στην Αμερική, πολιτείες, αλλά και δήμοι χρεοκόπησαν, και επιχειρήσεις πτώχευσαν. Δεν τρέχει τίποτα. Ένα νόμισμα είναι απλά μια μονάδα αξίας, όπως τα μέτρα είναι μονάδες μήκους.  Αν οι Έλληνες έκλεβαν στο λάδι τους ενός λίτρου, αυτό δεν θα απειλούσε το μετρικό σύστημα!

Οι διασώσεις είναι αυτές που απειλούν το ευρώ. Η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικό, ισπανικό, ιταλικό , και πορτογαλικό χρέος. Δανείζει χρήματα σε τράπεζες, που με την σειρά τους αγοράζουν το χρέος. Υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς την ΕΚΤ να αγοράσει, και να εγγυηθεί κι άλλο χρέος. Όταν το χρέος αυτό καταρρεύσει, τότε θα χρειαστεί  η ΕΕ να βρει τρισεκατομμύρια ευρώ σε νέα φορολογικά έσοδα, ή να διαλυθεί το ενιαίο νόμισμα.

Αν φύγουν από το ευρώ, η Ελλάδα, η Ιταλία, κ.ά.  θα καταστραφούν. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα στη φάση μιας κρίσης χρέους, σημαίνει απώλεια των καταθέσεων, διάλυση του εμπορίου μέσω ελέγχων του κεφαλαίου, άνοδο του πληθωρισμού, και διεθνή οικονομική απομόνωση που θα βάλει τέλος στην όποια ανάπτυξη. Παράλληλα, η έξοδος από το ευρώ δεν θα διασφαλίσει την μη χρεοκοπία, επειδή τα χρέη θα συνεχίσουν να είναι σε ευρώ, και όχι σε δραχμές ή λιρέτες.

Οι υπέρμαχοι της εξόδου θεωρούν πως μια υποτίμηση θα ξεγελάσει τους εργαζομένους, κάνοντας τους πιο ανταγωνιστικούς, λες και οι άνθρωποι τρώνε κουτόχορτο, και δεν γνωρίζουν πως θα πληρώνονται με άχρηστα χρήματα.

Αν η υποτίμηση του νομίσματος καθιστούσε τις χώρες ανταγωνιστικές, τότε η Ζιμπάμπουε θα ήταν η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη!

Κανένας ψηφοφόρος του Σικάγου δεν θέλει τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλλινόις να γλιτώσει τα οικονομικά προβλήματα, υποτιμώντας το δολάριο. Γιατί λοιπόν να το θέλουν κάποιοι οικονομολόγοι για την Ελλάδα;

Το τελευταίο σχέδιο της Ευρώπης, απαιτεί αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, που είναι ίδιοι με αυτούς τους οποίους η ΕΕ αγνοούσε εδώ και δέκα χρόνια. Λες και μια ντιρεκτίβα από τις Βρυξέλλες, θα κάνει αυτομάτως τους Έλληνες υπάκουους. Φανταστείτε το πόσο επιτυχής θα ήταν το ΔΝΤ, ή ο ΟΗΕ, αν έβαζαν βέτο στα ελλείμματα του αμερικανικού προϋπολογισμού!

Το όλο σχέδιο δεν είναι παρά μια προσπάθεια να βγει ασπροπρόσωπη η ΕΚΤ, και να αγοράσει χρέος με φρεσκοτυπωμένα ευρώ.

Η αύξηση της δημοσιονομικής ενότητας βλάπτει το ευρώ. Δείτε την Πολωνία ή την Σλοβακία. Κάποτε, η υιοθέτηση του ευρώ αποτελούσε μονόδρομο. Ήταν το ίδιο λογική, με τις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ να θέλουν το κοινό δολάριο. Σήμερα όμως, δεν είναι πια μονόδρομος. Αν η υιοθέτηση του ευρώ σημαίνει να πληρώνεις για να σώσεις την Ελλάδα και τη Ιταλία, τότε…. Ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς δημοσιονομική ένωση, είναι μια καλή ιδέα. Μια νομισματική όμως ένωση, με μια δημοσιονομική ένωση που θα διασώζει κάποιους, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν πως η δουλειά τους είναι να σταματήσουν την μεταδοτικότητα και να ηρεμούν τις αγορές. Ρίχνουν όλο το φταίξιμο στους κερδοσκόπους. Και συνεχώς ψάχνουν για την μεγάλη ανακοίνωση, η οποία ως δια μαγείας θα καλμάρει τις αγορές, και θα πέσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην αγορά ομολόγων. Το πρόβλημα όμως είναι πραγματικό και όχι ψυχολογικό, και οι κυβερνήσεις δεν είναι καλοί ψυχολόγοι. Δεν μπορείς να βουλώσεις μια τρύπα με τρισεκατομμύρια, μόνο με την ψυχολογία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ελλάδα είναι σαν την Lehman Brothers, και πως αν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδόμημα. Η Ελλάδα όμως δεν είναι η Lehman Brothers. Δεν διαθέτει τρισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια παραγώγων. Δεν είναι χρηματιστηριακός ντίλερ, που αν τυχόν αποτύχει θα παγώσουν διάφορα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία. Οι πιστωτές της δεν έχουν το νομικό δικαίωμα να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία που οφείλονται σε συμβαλλόμενους. Η Ελλάδα αποτελεί έναν απλό οφειλέτη, σαν κι αυτούς που χρεοκοπούν σταθερά, από την εποχή του μεσαίωνα.

Μια χρεοκοπία κράτους μπορεί να βλάψει το οικονομικό σύστημα, για τον απλό λόγο ότι η Ευρώπη έχει επιτρέψει στις τράπεζές της να γεμίσουν με χρέος, το οποίο στα βιβλία τους διατηρεί την ονομαστική του αξία, και αντιμετωπίζεται ως ασφαλές χωρίς όμως να στηρίζεται σε κεφάλαια.

Οι χρεωμένες κυβερνήσεις πιέζουν τις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερο χρέος, και όχι λιγότερο. Και όσο οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαια τους, τόσο γεμίζουν με περισσότερο «ασφαλές» κρατικό χρέος, το οποίο χρησιμοποιούν ως εγγύηση για να δανείζονται από την ΕΚΤ. Η μεγάλη προχθεσινή «επιχείρηση ρευστότητας» της ΕΚΤ, προσφέρει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, προκειμένου να αυξήσουν τα ρίσκα τους σε κρατικά χρέη. Οι καταθέτες και οι πιστωτές το έχουν αντιληφθεί, και ήδη ψάχνουν για την έξοδο.

Φουσκώνοντας τις τράπεζες με κρατικό χρέος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν την αναπόφευκτη χρεοκοπία πολύ πιο επικίνδυνη. Άρα, δεν ισχύει το ότι οι ρυθμίσεις θα κάνουν τις τράπεζες πιο ασφαλείς.

Το ότι το ευρώ ένωσε περιοχές που ποικίλλουν σε επίπεδο ανάπτυξης δεν είναι το βασικό ελάττωμα της ΟΝΕ. Να μη ξεχνάμε πως το Μανχάταν και το Μισισίππι χρησιμοποιούν κι αυτά το ίδιο νόμισμα. Ούτε φταίει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να προχωρούν σε υποτίμηση. Και τέλος δεν φταίει το ότι όταν συστάθηκε η νομισματική ένωση, δεν προβλέφτηκε και η αντίστοιχη δημοσιονομική.

Το βασικό ελάττωμα του ευρώ ήταν και είναι η λανθασμένη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος. Το κρατικό χρέος, που μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία εφόσον τα κράτη έχουν την δυνατότητα να τυπώνουν χρήμα, δεν είναι χωρίς κινδύνους σε μια νομισματική ένωση. Και όμως, οι τραπεζικές αρχές αλλά και η ΕΚΤ προσποιούνται για το αντίθετο.

Έτσι, εφαρμόζοντας κακές ιδέες, η Ευρώπη πήρε ένα απλό ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους, και το μετέτρεψε σε τραπεζική κρίση, νομισματική κρίση, δημοσιονομική κρίση, και τέλος σε πολιτική κρίση.

Όταν τελειώσουν τα ευχολόγια, η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον μιας σκληρής επιλογής. Μπορεί να έχει μια νομισματική ένωση χωρίς χρεοκοπίες κρατών. Αυτό προϋποθέτει δημοσιονομική ένωση, και αποδοχή των γερμανικών ελέγχων επί των εθνικών προϋπολογισμών της Ελλάδας και της Ιταλίας (ίσως και της Γαλλίας). Και αυτό κανένας δεν το θέλει, και μάλιστα δικαίως.

Η άλλη επιλογή είναι να υπάρχει μια νομισματική ένωση χωρίς αντίστοιχη δημοσιονομική. Αυτό μπορεί να είχε μια επιτυχία, αλλά θα έπρεπε να βασίζεται σε δυο κεντρικές ιδέες: Τα κράτη να μπορούν να χρεοκοπούν, όπως και οι επιχειρήσεις, και οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής, να αντιμετωπίζουν το κρατικό χρέος ως οποιοδήποτε άλλο επιχειρηματικό χρέος.

Η τελευταία επιλογή είναι η διάλυση, ίσως συνοδευόμενη από κρίση πληθωρισμού.

Το ευρώ, όπως και το μέτρο, είναι μια πολύ καλή ιδέα. Το να το πετάξουμε στα σκουπίδια θα ήταν μια αχρείαστη και άσκοπη τραγωδία.

 

Του John H. Cochrane, καθηγητού στο University of Chicago

Bloomberg

http://www.bloomberg.com/news/2011-12-22/bad-ideas-worsen-europe-s-debt-meltdown-commentary-by-john-h-cochrane.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. SABI avatar
  SABI 24/12/2011 11:59:54

  Πως ερμηνεύει ο κ. John H. Cochrane τη συστηματική επίθεση των "οίκων" μετά απο κάθε προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα χρέη των PIIGS και πως το γεγονός οτι εδω και 3 χρόνια έχει επίσημα δηλωθεί οτι είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργια και Ευρωπαικών oίκων αξιολόγησης οπως ο Ιαπωνικός Nomura, αλλά κάποιο "αόρατο χέρι"δεν επιτρέπει τη δημιουργία τους? Και γιατί πάλι κάποιο "αόρατο χέρι" δεν επιτρέπει να παρθεί κανένα μέτρο ελέγχου των "φορολογικών παραδείσων " παρά τις δηλώσεις Σαρκοζί και G20? Γιατί παρ' όλο που όλοι ομολογούν την αναγκαιότητά του δεν μιλάει κανείς για τον φόρο Tobin στις χρηματιστηριακές πράξεις? Πότε θα καταργηθούν τά "παράγωγα" που οδήγησαν στην τεράστια φούσκα του Παγκοσμίου οικονομικού συστήματος που ελέγχεται απο 4 οικογένειες? Ποιός αποφάσισε οτι τό χρέος της Γερμανίας στα 85% του ΑΕΠ ή των ΗΠΑ στο 300% 'η της Ελλάδας στο 110% δεν αποτελεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και ποιός ξαφνικά άναψε το κόκκινο για όλη την Ευρωζώνη ? Κατά την άποψή μου η υπόθεση στοχεύει σ’ αυτό που είπε και ο ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ προ μηνός :
  Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ έχει ανάγκη απο όλο και περισσότερο πραγματικό χρήμα, οχι μόνο λόγω απληστίας αλλά και λόγω φόβου σκασίματος μεγάλων φουσκών τύπου Lehman bros, Dexia κλπ. Η αναλογία πραγματικού χρήματος προς εικονικό έχει πέσει δραματικά στο 1,7%!!! από 8% που ήταν προ Ρήγκαν-Θάτσερ εποχή. Με την πλήρη “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ” λόγω ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ που θα τις ρύθμιζε αυτόματα, φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού . (Το εικονικό χρήμα ετησίως είναι 3,7 τετράκις εκατομμύρια δολλάρια και το πραγματικό 60 τρις.) Αφού λοιπόν τελειώσανε με τις Ασιατικές τίγρεις και τη Λατινική Αμερική έβαλαν στο μάτι την Ευρώπη αρχίζοντας φυσικά από τα “γουρουνόπουλα” του Νότου και φτάνοντας πολύ γρήγορα στη Γαλλία οσονούπω…ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο κ. John H. Cochrane.

 2. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 24/12/2011 13:12:55

  Αν φύγουν από το ευρώ, η Ελλάδα, η Ιταλία, κ.ά. θα καταστραφούν. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα στη φάση μιας κρίσης χρέους, σημαίνει απώλεια των καταθέσεων, διάλυση του εμπορίου μέσω ελέγχων του κεφαλαίου, άνοδο του πληθωρισμού, και διεθνή οικονομική απομόνωση που θα βάλει τέλος στην όποια ανάπτυξη.

  Οι υπέρμαχοι της εξόδου θεωρούν πως μια υποτίμηση θα ξεγελάσει τους εργαζομένους, κάνοντας τους πιο ανταγωνιστικούς, λες και οι άνθρωποι τρώνε κουτόχορτο, και δεν γνωρίζουν πως θα πληρώνονται με άχρηστα χρήματα.

  Πρωτη κοτσανα , ο ελεγχος κινησης κεφαλαιου ειναι ενα απο τα οπλα προστασιας της εγχωριας οικονομιας , τον προτεινει δε και το ΔΝΤ σε εκθεσεις του που κανει κατα καιρους , σε περιπτωσεις χρεωκοπιας οπου και αν εφαρμοστηκε εφερε ευεργετικα αποτελεσματα ( ισλανδια , ισημερινος , ρωσσια)
  Απεναντιας η ελευθερη κινηση κεφαλαιων ειναι καταστροφικη , διοτι ο παραγωμενος πλουτος της χωρας βγαινει στο εξωτερικο ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΣ οπως συμβαινει σημερα, ενα συστημα που βολευει αφανταστα τους διακινητες μαυρου χρηματος και τους φοροφυγαδες , δεν ειναι τυχαιο αλλωστε που εχουν εκατονταδες δις σε λογαριασμους της ελβετιας και off shore οι ελληνες , οπως επισης και τους λαθρομεταναστες που ερχονται εδω παιρνουν τις δουλειες των ελληνων και αυτα που βγαζουν τα στελνουν στις πατριδες τους
  Ουδεις εχει την γνωση και την εμπειρια να μας πει με σιγουρια τι θα γινει με ακριβεια αν επιστρεψουμε στην δραχμη
  Τα παραπανω περι καταστροφων και αποκλεισμων ειναι αναξια σχολιασμου και παραπεμπουν σε ιστοριες για αγριους τυπου λιακοπουλου


  Αν η υποτίμηση του νομίσματος καθιστούσε τις χώρες ανταγωνιστικές, τότε η Ζιμπάμπουε θα ήταν η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη!

  Η κοτσανα της χρονιας

  Τι σχεση εχει ενα τριτοκοσμικο κρατος με χουντικο καθεστως που ταλαιπωρειται απο εμφυλιους δεκατειες τωρα , με δημοκρατικα κρατη του δυτικου κοσμου ωστε να το παιρνουμε ως μετρο συγκρισης , πως δεν εβαλε και την βορεια κορεα απορω ακομα

  Περι υποτιμησης ο αγραμματος αρθρογραφος ας ριξει μια ματια στο παρακατω

  To γράφημα δραχμής-δολάριου δείχνει το παρελθόν και το .. μέλλον της ελληνικής κρίσης;

  h**p://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/to---------------2011101042081/  Παράλληλα, η έξοδος από το ευρώ δεν θα διασφαλίσει την μη χρεοκοπία, επειδή τα χρέη θα συνεχίσουν να είναι σε ευρώ, και όχι σε δραχμές ή λιρέτες.

  Λαθος , η χρεωκοπια ειναι δεδομενη και στην μια και στην αλλη περιπτωση , απλα το ζητουμενο ειναι η διαχειρηση της
  Με το ευρω πανε τα ομολογα στο αγγλικο δικαιο , ενεχυριαζωντας την δημοσια περιουσια , το χρεος θα κοπει στα μετρα των δανειστων και η χωρα θα δεθει σε μια μακροχρονια σκλαβια που δεν θα εχει τελος ( ελεγχομενη χρεωκοπια τυπου μεξικου , λετονιας , γουατεμαλας κλπ)
  Με την δραχμη επιτυγχανεται λογιστικος ελεγχος χρεος , μονομερης διαγραφη χρεους στα μετρα μας ( ελληνικο δικαιο ) και προσφυγη στα αρμοδια οργανα του οηε για τα περαιτερω (περιπτωση ισημερινου)


  Φουσκώνοντας τις τράπεζες με κρατικό χρέος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν την αναπόφευκτη χρεοκοπία πολύ πιο επικίνδυνη. Άρα, δεν ισχύει το ότι οι ρυθμίσεις θα κάνουν τις τράπεζες πιο ασφαλείς.

  Ληγμενα παιρνει , το ευρω εφτιαξε αυτο το αθλιο συστημα της κρατικοποιησης των τραπεζικων χρεων και μετακυλησης αυτων στους κρατικους προυπολογισμους , απο την στιγμη που τα κρατη παρεδωσαν τα νομισματα τους , εχασαν το προνομιο να εξασφαλιζουν ρευστοτητα στο τραπεζικο συστημα
  οποτε εγιναν ομηροι της εκτ

  Το ότι το ευρώ ένωσε περιοχές που ποικίλλουν σε επίπεδο ανάπτυξης δεν είναι το βασικό ελάττωμα της ΟΝΕ. Να μη ξεχνάμε πως το Μανχάταν και το Μισισίππι χρησιμοποιούν κι αυτά το ίδιο νόμισμα. Ούτε φταίει το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να προχωρούν σε υποτίμηση. Και τέλος δεν φταίει το ότι όταν συστάθηκε η νομισματική ένωση, δεν προβλέφτηκε και η αντίστοιχη δημοσιονομική

  Το μεγαλυτερο ελλατωμα ,ειναι ανεφικτο με βασει τους κανονες οικονομιας να ενωσεις διαφορετικες οικονομιες και μεγεθη υπο κοινους κανονες , πως θα ανταγωνιστει για παραδειγμα μια οικονομια οπως της ελλαδας (2% του αεπ της ευρωζωνης) , την γερμανια που αντιπροσωπευει το 40%, ,πως γινεται οικονομιες που εμαθαν σε υψηλα επιτοκια και φτηνο κοστος ζωης - μισθοι , να εξισωθουν με ακριβες οικονομιες?
  Το ευρω δεν ενωσε τιποτα απεναντιας βυθισε τις περισσοτερες οικονομιες στα ελλειματα και τα χρεη , αποδομησε τις εγχωριες οικονομιες κανωντας τες υπηρεσιων και να καταναλωνουν αχρηστα εισαγωμενα προιοντα , τα στοιχεια ειναι αποκαλυπτικα h@@p://www.antinews.gr/2011/11/21/134639/

  Τι σχεση εχει το ομοσπονδιακο συστημα των ΗΠΑ που αποτελει ενα ΚΡΑΤΟΣ , με ενα συστημα 17 ανεξαρτητων κρατων για να αναφερεται ως παραδειγμα?

  Το δολλαριο ειναι ΠΑΓΚΟΜΣΙΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ , το ευρω δεν ειναι
  Το δολλαριο ειναι ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ , το ευρω δεν ειναι , οποτε οι αμερικανοι προσαρμοζουν ολους εκεινους τους κανονες οικονομιας που επιτασει μια εθνικη νομισματικη πολιτικη στα μετρα τους (ρευστοτητα εγχωριας οικονομιας , εκ περιτροπης ελεγχος κεφαλαιων , δασμοι , ανταλλακτικη οικονομια κλπ) και γιαυτο δεν προκειται να χρεωκοπησουν , σε σχεση με τους ευρωπαιους που εχουν χρεωκοπησει και κρατιωνται στην ζωη απο τις ενεσεις ρευστοτητας της Fed
  Αστοχη η συγκριση

  Το ευρώ, όπως και το μέτρο, είναι μια πολύ καλή ιδέα. Το να το πετάξουμε στα σκουπίδια θα ήταν μια αχρείαστη και άσκοπη τραγωδία.

  Καλη ιδεα για το σιναφι των σορτακιδων , τραπεζικος τομεας , κερδοσκοποι , για τους λαους αποδειχτηκε καταστροφη

  • Agni avatar
   Agni @ Nikos Draxma 24/12/2011 18:19:10

   Με το συμπάθειο,και θαυμασμό για όσα ωραία γράφεις με εμπεριστατωμένο τρόπο,το κοινό μεταξύ Ελλάδας και Ζιμπαμπουε είναι το Χουντικό.. :P

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 24/12/2011 13:34:45

  Το άρθρο είναι δέσμιο των τεχνικίστικων ζητημάτων του αντικειμένου που πραγματεύεται.
  Το κύριο ζήτημα είναι η παραγωγική ικανότητα κρατών (ΗΠΑ, Κίνα)/ περιφερειών (ΕΕ) στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και η ”λογική” λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο ίδιο πλαίσιο, καθώς και η ρύθμιση της συνύπαρξης των δύο αυτών παραμέτρων.

  Η Ελλάδα είναι θύμα πρώτιστα του εσωτερικού λαϊκισμού της. Η κυρίαρχη λογική του λαϊκισμού αναπαραγάγει τις αναζητήσεις εύκολων λύσεων απόδρασης, καθώς και διαφυγής στην παρηγοριά της λατρείας εθνικιστικών τοτέμ και ιδεοληψιών.

 4. madprof avatar
  madprof 24/12/2011 14:59:21

  S.A., σ' ευχαριστούμε που φροντίζεις για την πνευματική μας τροφή, με οικολογικές (και όχι κομματοπολτοβερμπαλιστικές) πρώτες ύλες!
  Sabi, άλλοι είναι υπεύθυνοι να απαντήσουν στις απορίες σου, οι Ολιγ-άρχεις Μας!

 5. JOHN avatar
  JOHN 24/12/2011 17:47:09

  Η συγκριση ΗΠΑ,ΕΕ ειναι αστοχη για τον απλουστατο λογο οτι οιμεν ΗΠΑ ειναι κρατικη οντοτητα(ενα κρατος,μια κυβερνηση) η δε ΕΕ εναι μονο οικονομικη ενωση(πολλα κρατη,διασταυρωμενα οικονομικα συμφεροντα,διαφορετικες οικονομικες δομες του καθε κρατους μελους) και οι διαφορες δομες οχι μονο δεν γεφυρωνονται,αλλα αντιθετα δημιουργουν διαλυτικες τασεις,ελλειψει κοινης οικονομικης αφετηριας σε αντιθεση με τις ΗΠΑ.

 6. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 24/12/2011 18:51:54

  Μπανανια ειναι που ο καθενας κανει τα δικα του , ακομα και οι χουντες εχουν περισσοτερη ταξη και προγραμμα απο αυτο που εχουμε εμεις εδω στην ελλαδα

  • Agni avatar
   Agni @ Νikos Draxma 24/12/2011 19:09:47

   Μπανανία?καλα ακουσα..Αρα και το τριτοκοσμικο ειναι κοινο :P Θα το πω να το πάρει το ποτάμι,το Έθνος κράτος είναι Γερμανικό πως να το κανουμε?υπάρχει ένας πολιτισμικός σχετικισμός και είμαστε καταδικασμένοι να μεγαλουργούμε είτε σε πόλεις-κράτη,είτε σε αυτοκρατορίες,και εμείς και όλοι οι γείτονες μας..Θα το πω να το πάρει το ποτάμι,το Έθνος κράτος είναι ευρύτερα Γερμανικό σαν ιδέα και για αυτό λειτουργεί εκει πάνω πως να το κανουμε?υπάρχει ένας πολιτισμικός σχετικισμός και είμαστε καταδικασμένοι να μεγαλουργούμε είτε σε πόλεις-κράτη,είτε σε αυτοκρατορίες,είτε στη διασπορά και εμείς και όλοι οι γείτονες μας..

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ Agni 24/12/2011 19:42:34

    Σωστά Αγνή. Τελικά αποδειχτήκαμε ανεπίδεκτοι… μετακένωσης! Κι επειδή είναι πια πολλά τα χρόνια που ζούμε με το θύραθεν μίασμα αυτής της ιστορικής αποτυχίας, γίναμε υπανάπτυκτοι, καχεκτικοί, με φλεγματική μειονεξία που μόνο οίκτο προκαλεί στις εξωτερικές μας επαφές, μα με άγριο θυμό για τα οίκου μας. Μόνο που με τον καιρό ο θυμός έγινε συνήθεια και το αδιέξοδο αυτοκαταστροφική νεύρωση. Ζούμε μέρες που ψυχοπαθείς πυρομανείς θέλουν να ολοκληρώσουν τον ιστορικό αφανισμό μας. Αν πετύχουν, τετέλεσται. Αν όχι, το έργο είναι απογοητευτικά τιτάνιο, είναι όμως. Και αυτό για αρχή εμένα μου φτάνει…

 7. TARAMAS avatar
  TARAMAS 25/12/2011 00:07:50

  Ενδιαφέρον άρθρο θέτει μερικά ενδιαφέροντα θέματα. Τα πράγματα στη μακροοικονομία δεν είναι όσο απλοϊκά όσο πιστεύουν μερικοί.

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/12/2011 21:17:04

  Επειδή οι προλαλήσαν κάλυψαν τις κύριες αντιρρήσεις μου, ας μου επιτραπεί, απλώς, να απορήσω για τις τρανταχτές αφέλειες του προφέσσορα. Η ΕΕ, ιδωμένη από την πλευρά των αδύνατων εκ των οικονομιών της, έχει μόνον τα μειονεκτήματα μιας Κοινής Αγοράς, όταν οι αδύναμες Πολιτείες των ΗΠΑ απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα μιας Ομοσπονδίας. Αλλά, ακόμα και έτσι, αν η αύξηση της δημοσιονομικής ενότητας επηρεάζει αρνητικά το ευρώ, τότε το δολλάριο θα έπρεπε να είναι κουρέλι, αφού η Ομοσπονδία προβλέπει, εξ ορισμού, απόλυτη δημοσιονομική ενοποίηση με την FED να ελέγχει τα πάντα και να προστρέχει στα πάντα.
  Σε τελική ανάλυση, όποιος προφέσσορας γράφει κάτι, δεν είναι και θέσφατο.

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/12/2011 21:18:30

  ....προλαλήσαντες....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.