Ακυρώνονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
22/03/2015 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακυρώνονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ακυρώνονται οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που είχε αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από 1-1-2015, με τροπολογία - προσθήκη που έχει συντάξει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα , σύμφωνα με το υπουργείο θα προχωρήσει επανεκτίμηση των εσόδων του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κλπ. που τροφοδοτείται από το εν λόγω τέλος.

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι: «Για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ».

Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, «υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη που δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως εάν δεν ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις απαράδεκτες αυτές αυξήσεις θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ η οποία δεν προχώρησε ωστόσο σε ανάκληση των αυξήσεων.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 23/03/2015 00:00:20

  Οι άνθρωποι είναι απαράδεκτοι! Καταστροφική κυβέρνηση αναρχοάπλυτων...

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Βαγγέλης 23/03/2015 09:56:23

   Ήθελες να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ?

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Πέτρος 23/03/2015 20:26:00

    Ο λαϊκισμός σε όλη του την έκταση: Ναι ρε, εμείς οι Νεοδημοκράτες είμαστε σαδιστές και θέλουμε να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχετε κανένα πρόβλημα; Το πρόβλημα των ΑΠΕ είναι πολύ σύνθετο. Το κράτος ώθησε ένα σωρό κόσμο να επενδύσει στις ΑΠΕ τάζοντας μια υπέρογκη αμοιβή ανά κιλοβατώρα, που δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο. Χαρούμενοι Έλληνες και ξένοι, έσπευσαν να φτιάξουν ΑΠΕ. Ναι, όμως, όταν αυξήθηκαν πάρα πολύ οι ΑΠΕ βρέθηκε το μεγάλο ερώτημα, ποιος θα τις πληρώσει με τα λεφτά που τους έταξαν. Τελικά στις αρχές του 2014 η τότε κυβέρνηση (η κυβέρνηση Σαμαρά) και η ΡΑΕ κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο: Συμφώνησαν "με το έτσι θέλω" με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε μείωση της (συμφωνημένης) τιμής ανά κιλοβατώρα και σε λελογισμένη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (το λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ), όχι όμως στο δυσθεώρητο ύψος που συζητούνταν αρχικά, για να μπορέσουν να ξοφληθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ που παρέμεναν απλήρωτοι επί πάρα πολλούς μήνες. Τέλος, αποφασίστηκε να μην δοθούν άλλες άδειες για έργα ΑΠΕ, ώστε να μην υπάρξει κι άλλη ανάγκη για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ιστορία με τις αυξήσεις. Τώρα ήταν ώρα να πάρει ακόμη λίγη αύξηση το ΕΤΜΕΑΡ. Τώρα ο Λαφαζάνης έχει το μαχαίρι της νομοθετικής πρωτοβουλίας και το πεπόνι της πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και το μαχαίρι και το πεπόνι του λαϊκισμού, και λέει "να μην αυξηθεί το ρεύμα". Ναι, αλλά τις ΑΠΕ ποιος θα τις πληρώσει τότε; Μόνον ο καταναλωτής μπορεί να τις πληρώσει. Το κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί τις ανεμογεννήτριες για να λειτουργούν και εξάλλου "κράτος" είμαστε πάλι όλοι μας. Δεν έχει μαγικό ραβδί για να πληρωθούν. Το ιδανικό θα ήταν να μην είχε ξεκινήσει ποτέ αυτή η ιστορία με την πράσινη απάτη. Τώρα που ξεκίνησε, να δούμε πώς θα τελειώσει. Εάν είναι να την τελειώσουμε βίαια, να πούμε σε αυτούς που έβαλαν τα ωραία τους λεφτά για να φτιάξουν ΑΠΕ επειδή εμπιστεύτηκαν το κράτος ότι, κύριοι, αποφασίσαμε να καταστραφείτε, κακώς εμπιστευτήκατε το κράτος. Αλλά το να λες με ψευτομαγκιά που την επαυξάνει το θράσος της ασχετοσύνης και της μη δυνατότητας εξεύρεσης άλλων λύσεων ότι "θα την ακυρώσουμε την αύξηση" μεταφέροντας το πρόβλημα αλλού, αυτό είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους. Δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από Συριζαίους, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτοί είστε, τι να σας κάνουμε.

    • Πέτρος avatar
     Πέτρος @ Διογένης 23/03/2015 22:10:53

     Είστε σαδιστές με τον εαυτό σας πρωτίστως και μεταξύ σας οι νεοδημοκράτες. Αυτό έχει και ιστορική βάση στην Ελλάδα. Δηλαδή οι εγχώριοι "επιχειρηματίες", οι "καπιταλιστές", σκεφτήκατε πως υπάρχει περίπτωση να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη μια συμφωνία-επένδυση όπου ο χονδρέμπορος αγοράζει από τον παραγωγό 50 και πουλάει λιανική 15. Θα βγαίνει ο ήλιος θα κονομάς και θα κάααααθεσαι όπως έλεγε ο Μίμης Φωτόπουλος. Κάπως έτσι είχε γίνει και το '99: Βάλτε τα λεφτά σας στο ΧΑΑ, έλεγαν οι Σημίτης, Στουρνάρας, Σάλλας, Παπαδήμος κλπ, θα ανεβαίνει ο δείκτης όπως ο ήλιος μέχρι το μεσημέρι, θα κονομάς και θα κάαααααθεσαι. Και απαντώντας στο αρχικό σου ερώτημα: Ναι, έχω πρόβλημα να πληρώνω τα σπασμένα άσχετων που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και τους κοροϊδεύει η ίδια η παράταξή τους - όταν αναλαμβάνει το κράτος - προκειμένου να τους φάει τα λεφτά και να τους φορτώσει δάνεια των τραπεζιτών φίλων της. Λυπάμαι πολύ... αλλά ως φιλελεύθερος απεχθάνομαι τις κρατικές διασώσεις αφρόνων επιχειρηματιών, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για φωτοβολταϊκά.

    • ΤΤ avatar
     ΤΤ @ Διογένης 23/03/2015 23:56:00

     Επιχειρήσεις που έχουν προνομιακές σχέσεις με το δημόσιο δεν είναι επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον επιχειρήσεις που υπάρχουν ΜΟΝΟ χάρη στην κρατική επιδότηση. Τα λέει κι ο Weber στην Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του Καπιταλισμού. Ξέρετε, γνωστός ...κνίτης

 2. πΔπ avatar
  πΔπ 23/03/2015 16:52:29

  Που πήγαινε αυτό το "τέλος"? Έχει η Γή κάποιον κουμπαρά και κατέθεταν τα χρήματα εν είδει αποζημιώσεως? Γιατί την επέτρεπε η συγκυβέρνηση αυτή την Πράσινη Απάτη. Ακόμα και το "χρηματιστήριο του άνθρακα" το οποίο είχαν θελήσει να φτιάξουν οι Παγκόσμιοι Πράσινοι Απατεώνες έχει αδρανήσει αν όχι διαλυθεί.

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 24/03/2015 01:41:27

  Όποια άποψη κι άν έχει κάποιος για τις αυξήσεις ή μή των τιμολογίων της ΔΕΗ, είναι αδιαμφησβήτητα θετικό το τσαλαπάτημα των «Ανεξάρτητων Αρχών».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.