27/02/2013 19:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδύναμοι και ανίκανοι οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί ,σύμφωνα με έκθεση της τροϊκας

Τις μεγάλες αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο καταγράφει σχετική έκθεση που συνέταξαν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόκειται για την έκθεση σχετικά με την κατάσταση της φορολογικής διοίκησης στην οποία διαπιστώνονται έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και απουσία κινήτρων για την κινητοποίηση του ανθρώπινού δυναμικού.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες με αρμοδιότητες αιχμής, όπως οι φορολογικοί έλεγχοι και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι υποστελεχωμένες, οι περισσότεροι ελεγκτές στη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι αμοιβές των νεοεισερχόμενων ελεγκτών είναι μόλις 700 ευρώ, ενώ ζητείται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το 2012, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών, βεβαιώθηκε ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 16,4 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά μόνο 80,53 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχτηκε το 2012 ανήλθε σε 1,099 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα από 50 που θα έπρεπε να είναι και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.

Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ανεπίδεκτο είσπραξης και οφείλεται από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει. Για αυτό και προτείνεται η διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί κυρίως λόγω της έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, προτείνονται μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης μεταξύ των οποίων είναι και η αυστηροποίηση των ποινών. Ειδικότερα, προτείνεται η άσκηση ποινικών διώξεων ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εξοφλεί το φόρο που βεβαιώνεται.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται η δέσμευση που έχει αναληφθεί βάσει μνημονίου να μη γίνει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά να μην υπάρξουν άλλες φορολογικές αμνηστίες οι οποίες δεν απέδωσαν στο παρελθόν όταν εφαρμόστηκαν.

Προτείνεται επίσης η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, ενώ επισημαίνεται ότι η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων έχει ήδη παραλάβει στοιχεία 130 υπαλλήλων του υπουργείου που ερευνώνται για εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η έκθεση προτείνει επίσης μεταξύ άλλων:

- Την ένταξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων

- Την πρόσληψη έως το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών καθώς και άλλων 500 σε ετήσια βάση την περίοδο 2013- 2015

- Η μονάδα των μεγάλων οφειλετών να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές.

Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι και η μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς στο τέλος του 2012 δεν είχε επιστραφεί 1,74 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των χρονοβόρων ελέγχων που γίνονται στον τομέα αυτόν. Οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ανέρχονται σε 7.523. Προτείνεται μάλιστα να τιμωρείται το Δημόσιο για την καθυστέρηση των επιστροφών προς τους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 27/02/2013 21:09:02

  "Αδύναμοι και ανίκανοι οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί ,σύμφωνα με έκθεση της τροϊκας"...
  ΜΑΛΙΣΤΑ......
  ΕΝΩ ΟΙ...ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΗΣ...ΕΚΘΕΣΗΣ...ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ (ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ)...ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ...ΜΕΣΑ...ΔΥΝΑΤΟΙ ΙΚΑΝΟΙ...ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ..ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΝΕΣ...

 2. daresome avatar
  daresome 27/02/2013 21:27:34

  "Ειδικότερα, προτείνεται η άσκηση ποινικών διώξεων ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εξοφλεί το φόρο που βεβαιώνεται." Καταπληκτική ιδέα ...... πώς δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα !!

 3. ΝΠ avatar
  ΝΠ 27/02/2013 21:30:11

  ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΤΟ;
  Ειδικότερα, προτείνεται η άσκηση ποινικών διώξεων ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εξοφλεί το φόρο που βεβαιώνεται.”

 4. Χρήστος Χ. avatar
  Χρήστος Χ. 27/02/2013 22:38:10

  Από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός που εκτελείται υποθέτει 24% ανεργία, πως περιμένουν οι ιθύνοντες να πέσουν μέσα; Μιλάμε για τσαρλατάνους! Έπρεπε ο προϋπολογισμός να είχε ήδη πεταχτεί στα σκουπίδια από τη στιγμή που η ανεργία είναι στο 27% και προβλέπεται να ανέβει κι άλλο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.