03/12/2009 18:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδειοδότηση για ΑΠΕ μέσα σε οκτώ μήνες

Δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ από 3-5 χρόνια που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 8-10 μήνες, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής" που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει επίσης δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ, αλλά το κυριότερο φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές που διαμένουν στις περιοχές που κατασκευάζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 50 % του ειδικού τέλους που καταβάλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ στους ΟΤΑ θα αποδίδεται απ' ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή το ποσό θα πιστώνεται στη ΔΕΗ η οποία θα πιστώνει στη συνέχεια τους λογαριασμούς των καταναλωτών της περιοχής. Το υπόλοιπο 50 % του τέλους θα παραμείνει στους ΟΤΑ.

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ.

Οι δεσμευτικοί στόχοι που τίθενται με το νομοσχέδιο είναι 20 % συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 (αντί του 18% που προβλέπει η Οδηγία 28/2009) και 40 % τουλάχιστον στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην αδειοδοτική διαδικασία προβλέπουν μεταξύ άλλων αποσύνδεση της άδειας παραγωγής από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοσή της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αντί για το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, συγχωνεύονται οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).

Τροποποιείται επίσης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που θεσπίστηκε πέρυσι με τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ). Διευκρινίζεται επίσης ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησής τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.

Τέλος, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου συγκροτείται στο υπουργείο αυτοτελής Ειδική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδύσεων ΑΠΕ, στα πρότυπα "φορέα μιας στάσης (one-stop shop)". Αποστολή της Υπηρεσίας αυτής, η οποία θα υπάγεται απ' ευθείας στον Υπουργό είναι η παροχή πληροφοριών και η συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o aristos avatar
  o aristos 03/12/2009 21:24:44

  Ελληνική Εταιρεία Φωτοβολταϊκών "ανοίγει" Εργοστάσιο στην Αμερική

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_2062.html

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/12/2009 21:48:07

  Κυρίες και κύριοι, νομιζω ότι η δουλειά με τις ΑΠΕ είναι τελειωμένη, και κακώς καλιγόμαστε. Θα καταστραφεί κάποιο κομμάτι της Ελληνική υπαίθρου και 3 χρόνια αργότερα θα ψάχνουν να λύσουν το ενεργειακό.

  Ετσι, εν γνωσει τους κάνανε άλλες φουστιές παλιά και μετά ξεχάστηκε.Ο Τιραμόλας μορεί να χαίρεται που πουλάει καλώδια, στην Αγγλία, τώρα που έφυγε η Βέστας, τώρα αρχίζει η γκρίναι για την καταστροφή του τοπίου τους και οι αναλύσεις ότι έκαναν μια τρύπα στον ...αέρα.

  http://www.withouthotair.com/

  Το Πασόκ έχει βάλει την υπογραφή του στον εξευτελισμό της παιδείας, στον χαχλισμό του λαού, στο ξεπούλημα στους Γερμανούς. Έ άλλη μια κουκιδίτσα στην λίστα τους.

  Βάσει της ανάρτησης πανηγυρίστε λαμόγια και κρατικοδίαιτοι, χωματουργοί και λοιπά παραγωγικά στοιχεία, θα έχετε κάτι να κάνετε για 2-3 χρόνια. Μοχλός ανάπτυξης

  • Αδέσποτη avatar
   Αδέσποτη @ archaeopteryx 03/12/2009 22:05:07

   Είναι τελειωμένη γιατί ανέλαβαν οι ειδικοί στα μεγάλα έργα. Το πιάσαν το επικοινωνιακό. Χίπισσα υπουργός, μειωμένα τιμολόγια, πράσινο μπλα μπλα. Να βγάλουμε καμιά φωτογραφία πώς ήταν και πώς έγινε να έχουμε να δείχνουμε στις επόμενες γενιές μπας και μάθουμε καιά φορά από τα λάθη μας. Αλλά όταν ζεις στην Αθήνα τί αισθητική να έχεις. Όλα καλά σου φαίνονται αρκεί να φύγεις από το τέρας. Ούτε καλώδια σε ενοχλούν, ούτε πυλώνες, ούτε ανεμογεννήτριες, αρκεί που δε σε ποδοπατά ο διπλανός σου.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ archaeopteryx 03/12/2009 22:45:50

   Όταν σε 2-3 χρόνια φανερωθεί η απάτη, θα βγεί μια καινούργια κλίκα του ΠΑΣΟΚ και θα διαχωρήσει τη θέση της, κατηγορώντας τους τωρινούς. Το δε τραγελαφικό θα είναι ότι τα μέλη αυτής της καινούργιας κλίκας θα είναι τα ίδια της παρούσης και θα υποστηριζουν ότι "δεν γνώριζαν".
   Και οι οπαδοί θα χειροκροτούν τους νέους μεσσίες.

 3. aristos avatar
  aristos 04/12/2009 08:41:19

  Ετοιμάζεται Νομοσχέδιο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_3494.html

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ aristos 04/12/2009 09:42:47

   καλά και όμορφα, αλλά στην Ελλάδα η απασχόληση γαι ΑΠΕ θα είναι από χωματουργούς, οδηγούς μπετονιέρας, άντε κανένας επιστάτης περίφραξης και αστυνομικοί που θα "ελέγχουν" ντόπιους που θα γκρινιάζουν. Δεν σε κάνει καχύποτπο η σπουδή του ΓΑΠ που ξαφνικά κατάλαβε τι έχει προτεραιότητα σε επενδύσεις? Καλός χρυσός αλλά εντελώς άσχετος στο θέμα (και είμαι πιο επιεικής από τον Ορέστιο)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.