#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2011 08:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αβεβαιότητα στις αγορές για το ελληνικό πακέτο διάσωσηςΗ νευρικότητα επέστρεψε προχθες στις ευρωπαϊκές αγορές, σβήνοντας την πρώιμη ανακούφιση που είχε προκαλέσει η προχθεσινή συμφωνία της ΕΕ για την δεύτερη ελληνική διάσωση.

Τα spreads των ελληνικών (διετούς διάρκειας) ομολόγων σημείωσαν τεράστια πτώση, τη μεγαλύτερη σε μια μόνο ημέρα, από την εποχή που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Fitch Ratings, η οποία ανακοίνωσε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που χρεοκοπεί τα τελευταία 60 χρόνια.

Σε άλλες αγορές, όμως, που παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις μεταδοτικότητας της κρίσης, οι χαρές ξεθύμαναν. Τα ιταλικά και τα ισπανικά σπρεντς ανέβηκαν, και το ευρώ έπεσε σε αξία έναντι του δολαρίου.

Όπως λένε τα στελέχη των αγορών, το πρόβλημα της κρίσης θα λυθεί, μόνο όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις πως η Ευρωζώνη, και ειδικά η περιφέρειά της, καταφέρουν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Άλλοι αναλυτές τονίζουν την αδυναμία του να στηθεί ένα τείχος προστασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας, που όλες εισέπραξαν βοήθεια, και της Ιταλίας και Ισπανίας,  που αποτελούν το επίκεντρο της νευρικότητας των επενδυτών το τελευταίο διάστημα.

Το πακέτο βοήθειας ύψους €109 δις που ανακοινώθηκε για την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνει μια μείωση κατά €26.5 περίπου δις. από το συνολικό χρέος της χώρας που αγγίζει τα €350 δις. Όπως λέει ο αναλυτής της JPMorgan, Kian Abouhossein: «Εμείς θα ζητούσαμε κούρεμα 40%... το μεγάλο λάθος είναι πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δεν πιέζουν τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, όπως έγινε στην Αμερική με το πρόγραμμα Tarp».

Από τη πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας: «Θέλω την Ευρώπη να βγει από τη κρίση πολύ πιο ισχυρή από όταν ξεκίνησε… η προστασία του ευρώ αποτελεί  ιστορικό μας καθήκον. Ευρώπη χωρίς ευρώ δεν νοείται.. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι, η Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας».

Στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτισαν τη συμφωνία ως ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν σαφείς εξηγήσεις όσον αφορά στα επιμέρους στοιχεία της, με τη σύγχυση να επικρατεί στις απόψεις των διπλωματών της σε σχέση με τα ποσά της συμφωνίας, και το κατά πόσο κάποια  από αυτά αποτελούν νέο χρήμα.

Προσθέτοντας στην γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως οι αριθμοί, ειδικά επί της  συμμετοχής των ιδιωτών, είναι απλά εκτιμήσεις, και δεν θα συγκεκριμενοποιηθούν για κάποιο διάστημα.

S.A.-Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ 24/07/2011 12:17:17

    Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον Γαπ...αφού μίλησε για ΄΄ισχυρή ανάπτυξη της Πατρίδας μας΄΄, έχω καλυφθεί...

  2. spiros avatar
    spiros 24/07/2011 14:10:35

    Τα χειροκροτήματα πήγαν τζάπα, επειδή απουσίαζε ο μέγας ΤΑΞΙφάγος της Πάρου. Το επόμενο διάστημα σωτηρίας πόσο μακρυά είναι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.