10/08/2010 21:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αίτηση ακύρωσης του Μνημονίου στην Καλαμάτα

Αίτηση ακύρωσης του Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας και δημοσίους υπαλλήλους. Οι φορείς και και πολίτες ζητούν όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις να κηρυχθούν ως αντισυνταγματικά αντίθετες στο ευρωπαϊκό δίκαιο, την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις διεθνείς συμβάσεις.

Η αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε στο ΣτΕ προβάλλει λόγους που σχετίζονται με την πλημμελή, όπως αναφέρεται, διαδικασία ψήφισης του νόμου 3845/2010 που αν και κατ' ουσία αποτελεί διεθνή συνθήκη κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 των βουλευτών.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα που θίγουν δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία, τη στιγμή μάλιστα που με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης τόνισε τη θέση του Συλλόγου ότι "τα κοινωνικά δικαιώματα σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών όσο δυσχερείς και αν είναι αυτές".

ΣΧΟΛΙΑ

  1. γιάννης avatar
    γιάννης 10/08/2010 23:15:18

    Επιτέλους, αντίδραση!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.