#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/04/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ώθηση σε απασχόληση και οικονομία μπορεί να δώσει το λιμάνι του ΠειραιάΤην ευκαιρία να αναδειχθεί σε λιμάνι ορόσημο της Μεσογείου για το διαμετακομιστικό εμπόριο και να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας – έως και 9.000 μέχρι το 2015– και την ενίσχυση της οικονομίας έχει ο Πειραιάς.

Η επιτυχημένη παρουσία της Cosco στην Ελλάδα και η ενίσχυση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων από και προς τον Πειραιά, με την κατάλληλη βελτίωση των υποδομών, είναι εχέγγυα, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, για να αλλάξει η εικόνα του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, το 2015 θα μπορούν να διακινούνται από τον Πειραιά 4,7 εκατ. εμπορευματοκιβώρια (TEUs) από 3 εκατ. TEUs το 2012, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οφέλη

Οι αναλυτές της Εθνικής επισημαίνουν ότι εκτός από το άμεσο όφελος της αυξημένης διακίνησης κοντέινερ, σημαντική αναμένεται να είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων γύρω από το λιμάνι του Πειραιά. «Εκτιμάμε ότι μέχρι το 2018 η προστιθέμενη αξία θα αυξηθεί κατά 1,1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη ναυτιλία και κατά 2,1 δισ. για το ευρύτερο δίκτυο επιχειρήσεων –κυρίως αποθήκευσης (logistics) και βιομηχανικών– που συγκεντρώνονται στην περιοχή λόγω της αυξημένης δραστηριότητας», σημειώνει η Εθνική. Παράλληλα, αναμένεται έμμεση επίδραση της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ λόγω αυξημένης παραγωγής των κλάδων εκτός του συγκεκριμένου δικτύου – κυρίως προμηθευτών.

Συνυπολογίζοντας τις άνω επιδράσεις από την επέκταση του δικτύου επιχειρήσεων γύρω από τον Πειραιά, η συνολική αύξηση στην προστιθέμενη αξία αγγίζει τα 5,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 ή 2,5% του ΑΕΠ δημιουργώντας περίπου 125.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Εθνική καταγράφει την αλλαγή που έχει επέλθει στον Πειραιά με τη δραστηριοποίηση της Cosco, αναφέροντας ότι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων υπερτριπλασιάστηκε την τελευταία τριετία προσεγγίζοντας τα 2,7 εκατ. TEUs το 2012 από 0,85 εκατ. TEUs το 2010, όταν η διακίνηση στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά μεσογειακά λιμάνια αυξήθηκε μόνο κατά 20% κατά την ίδια περίοδο. Ετσι, τα ελληνικά λιμάνια διαχείρισης κοντέινερ απορρόφησαν το 5,5% της μεσογειακής διακίνησης το 2012 από 2% την περίοδο 2008-2010.

Διέλευση φορτίων

Παράλληλα με τις υπηρεσίες μεταφόρτωσης, τα ελληνικά λιμάνια έχουν σημαντικές προοπτικές όσον αφορά τη διέλευση φορτίων (transit) προς αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης – δραστηριότητα που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε σχέση με την απλή μεταφόρτωση. Συγκεκριμένα, η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης στην περιοχή του Θριασίου, συνδεδεμένου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αναμένεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για φορτία κοντέινερ από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα το οποίο, με σημαντική αναβάθμιση υποδομών, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί, αυξάνοντας σημαντικά τη διέλευση εμπορευματοκιβωτίων.

Προκειμένου οι αναμφισβήτητες προοπτικές των ελληνικών λιμανιών να πραγματοποιηθούν, απαιτούνται μεγάλες βελτιώσεις στις λιμενικές, οδικές και κυρίως σιδηροδρομικές υποδομές, ενώ σημαντική ενίσχυση θα μπορούσε να προέλθει από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών πρωταρχικά για διαχείριση φορτίων και δευτερευόντως για επισκευές πλοίων.

Ρόη Χάϊκου, στον “Ελεύθερο Τύπο”

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. WY avatar
    WY 05/04/2013 10:20:23

    Mέ Υπουργό Ανάπτυξης τόν Χατζηδάκη,ό όποίος ευρίσκεται είς Νήδυμον ΄Υπνον,τόν αντί Ε.Ε.Ε./Ε.Ε.Ακτοπλόων ΥΝΑ Μουσουρούλη,ό όποίος παρουσιάζει σέ copy paste τό σχέδιο τών πλοιοκτητών,διά πολυνομοσχέδιο ανάπτυξης τής ναυτιλίας,τόν δήμαρχο Μιχαλιολάκο καί τό σκυλολόι τών κόπρων συμβούλων του καί Δ/ντα Σύμβουλο τού Ο.Λ.Π. τόν Ανωμερίτη (διαχρονικός πασόκος μέ ό,τι συνεπάγεται αυτό),μάλλον νεφελώδες είναι τό μέλλον τού Πειραιά Μας!!!!!
    Ίσως σέ μία άλλη ζωή!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.