#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2011 07:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ύφεση μέχρι το 2013 και στο… βάθος νέα μέτραΤόσο τα ψηφισμένα από την κυβέρνηση νομοσχέδια όσο και το πρόγραμμα που συνδέεται με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η πολιτική της λιτότητας και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να υλοποιήσει άμεσα τρία βήματα.

1. Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που συνεπάγεται γνωστά αλλά και νέα σκληρά μέτρα.

Το τίμημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, το «κούρεμα» 50% του χρέους και το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ θα παραμείνει βαρύ για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η μεταβατική κυβέρνηση θα δεχθεί έντονη πίεση για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

2. Την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 προς ψήφιση αλλά και την ολοκλήρωση του νέου Μεσοπρόθεσμου και του νέου Μνημονίου. Που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

3. Την κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης Παπανδρέου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο – μαμούθ όπου με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα προβλέπει κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατάργηση του αφορολογήτου και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% επί καθαρών εισοδημάτων, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού εισοδημάτων, καθιέρωση υποχρέωσης αγροτών να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ώστε να φορολογούνται αυτοτελώς με αντικειμενικά κριτήρια, μείωση αφορολογήτου ορίου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Υφεση μέχρι το 2013 και στο… βάθος νέα μέτρα

Πάντως, οι χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν δείχνουν την άκρη του τούνελ για τους Ελληνες, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τα δύο επόμενα χρόνια να υπόκεινται σε σκληρή λιτότητα, χωρίς να διαφαίνεται για τη συνέχεια πώς όλες αυτές οι θυσίες θα οδηγήσουν σε μια δυναμική ανάκαμψη.

Το ανησυχητικό είναι ότι και η υπόλοιπη ευρωζώνη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μπαίνει επίσης σε περιπέτειες, με την ύφεση να βρίσκεται στα πρόθυρα, γεγονός που θα επιβραδύνει περισσότερο την προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα.

Οι προβλέψεις για την περίοδο 2011-2013 που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Οι εκτιμήσεις

Η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2011 θα είναι τελικά της τάξης των 5,5 μονάδων έναντι 3,5 μονάδων που προβλέπονταν την άνοιξη. Επιπλέον, ενώ την άνοιξη αναμενόταν έξοδος από την ύφεση το 2012, τώρα προβλέπεται πως αυτό θα γίνει το 2013, όπου η ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά αναιμική (0,7%) για να στηρίζει την απασχόληση. Μάλιστα, η μικρή ανάκαμψη δεν πρόκειται να εμφανιστεί ούτε το 2013, εάν η ευρωζώνη μπει σε φάση ύφεσης, επισημαίνει η Επιτροπή.

Οι επιπτώσεις της ύφεσης φαίνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο στην ανεργία, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, δεδομένου ότι εκτιμά την ανεργία στο 16,6% στο τέλος του έτους, ενώ ήδη με βάση τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο είχε ήδη φτάσει στο 18,4%, που σημαίνει ότι τελικά θα είναι πολύ υψηλότερη από το 18,4% που προβλέπει για το 2012 και το 2013 η χθεσινή έκθεση.

Το δημόσιο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 8,9% το 2011, θα υποχωρήσει στο 7,0% το 2012, ενώ το 2013 και χωρίς να υπολογίζονται πρόσθετα μέτρα θα περιοριστεί στο 6,8%. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά χωρίς νέα δραστικά μέτρα είναι αδύνατον να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Για το χρέος, οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου σχετικά με το «κούρεμα» κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας. Χωρίς το «κούρεμα» το χρέος θα εκτοξευόταν από το 162,8% του ΑΕΠ φέτος στο... 198,3% το 2012 και στο 198,5% το 2013.

Στα θετικά ο πληθωρισμός, ο οποίος, από το 3% φέτος, εκτιμάται ότι θα βρεθεί το 2012 και το 2013 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στο 0,8%.

Επίσης, αναμένεται βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λόγω μείωσης των εισαγωγών εξαιτίας της κρίσης και αύξησης των εξαγωγών κατά 6,5% του χρόνου και το 2013. Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να είναι αρνητική φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά με σαφή τάση βελτίωσης, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις φέτος και μέχρι το 2013 θα είναι μειωμένες μεταξύ 7% και 9%. Οι επενδύσεις θα μειωθούν φέτος 13,4%, του χρόνου 3,3%, ενώ το 2013 προβλέπεται αύξηση της τάξης του 6,8%.

Δεν πιάνονται οι στόχοι

Στην έκθεση υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, όπως και για κάθε χώρα, όπου επισημαίνεται ότι στα πέντε χρόνια ύφεσης (μέχρι το 2013) το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 15 μονάδες. Η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως θετικές επιπτώσεις της ύφεσης αυτής τη μείωση του πληθωρισμού, των... μισθών και του εργατικού κόστους, διότι θα βελτιώσουν, όπως τονίζει, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών θα μειώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα μεσοπρόθεσμα, περιορίζοντας τη ζήτηση, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα μειώνεται μέχρι και το 2013. Το πραγματικό κόστος ανά μονάδα εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά 4,2% το 2011, κατά 3% το 2012 και κατά 1,8% το 2013, ενώ θεωρεί πιθανή την υποχώρηση του κόστους εργασίας και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, δεν αναμένεται βελτίωση της απασχόλησης μεσοπρόθεσμα, εάν δεν θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Για την αγορά αναφέρει ότι η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στην πίστωση είναι περιορισμένη εξαιτίας του υψηλού κόστους που πηγάζει από τις πιέσεις των αγορών και τα υψηλά επιτόκια. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η μοναδική ελπίδα για το 2012 φαίνεται ότι είναι οι πόροι της Ε.Ε., τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 δεν θα επιτευχθούν και αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υστέρηση των εσόδων που σχετίζεται με τη βαθύτερη ύφεση, στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον και τη σημαντική μείωση του εισοδήματος. Προβλήματα εντοπίζονται και στην πλευρά των δαπανών, όπου τονίζεται ότι ξέφυγαν και αυτή τη φορά, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων ακόμη πιο αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση της οικονομίας. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, αλλά θεωρεί ότι θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα, χωρίς τα οποία το έλλειμμα θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.