Όχι σε ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων
19/08/2014 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όχι σε ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων

Η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση αλλά και η ταφόπλακά της...

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο επιχειρηματικός κόσμος ακούει τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ότι θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία στις εταιρείες να σταθούν στα πόδια τους. Σε άλλους θα κουρέψει δάνεια, σε άλλους θα δώσει χρόνο αποπληρωμής μερικές… δεκαετίες και σε άλλους θα δώσει και νέα χρηματοδότηση για να ανακάμψουν, αυτό που λέμε… αναχρηματοδότηση δανείων. Ασφαλώς και χρειάζονται χιλιάδες επιχειρήσεις ένα νέο σχέδιο, ένα νέο ξεκίνημα διότι αλλιώς θα κλαίμε για χρόνια για την ανεργία και την κατάρρευση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Και βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες να μπαίνουν από το παράθυρο και να «ρυθμίζονται» κι αυτοί μαζί με τους πραγματικά τίμιους και καλοπροαίρετους επιχειρηματίες που τους κατέστρεψε η κρίση.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ακούμε και διαβάζουμε ότι έρχεται γενναία ρύθμιση για τις επιχειρήσεις, δεν ακούμε ανάλογες υποσχέσεις για τους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια. Κάποιες γενικόλογες κουβέντες για ρυθμίσεις με βάση το ελάχιστο κόστος διαβίωσης, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής που έτσι κι αλλιώς κάνουν οι τράπεζες, κάποιες μικρές μειώσεις επιτοκίων και βεβαίως η μεγαλειώδης πρόταση να πάρουν οι τραπεζίτες τα σπίτια του κόσμου κι αυτοί να πληρώνουν ένα ποσό έναντι δανείου.

Δηλαδή για τους επιχειρηματίες κούρεμα και για τους νοικοκυραίους που δεν έχουν να πληρώσουν το στεγαστικό τους απλά θα τους πετάξουν έξω και θα τους ξαναπάρουν ως ενοικιαστές; Πόση δικαιοσύνη να κρύβει άραγε ένα τέτοιο σχέδιο; Και ποια πολιτικά οφέλη πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορεί να αποκομίσει όταν ο κόσμος που είναι στο κόκκινο θα μείνει στο… πορτοκαλί ενώ οι επιχειρηματίες, μαζί και οι νταβατζήδες, θα κάνουν ξανά πάρτι αφού θα έχουν πετύχει γενναίες ρυθμίσεις;

Άλλωστε, το πολιτικό σύστημα ποτέ δεν έδειξε ότι είναι… αθώο του αίματος. Και οι πρόσφατες χαριστικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις προς όφελος των διαπλεκόμενων προδιαθέτουν για ρυθμίσεις που θα προκαλέσουν θύελλα και σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Για να το κάνουμε πιο λιανά για να το καταλάβουν όλοι. Αν κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να προχωρήσουν σε ρύθμιση κόκκινων δανείων μεγαλονταβατζήδων των media, της ενέργειας, των δημοσίων έργων, της ναυτιλίας και των πετρελαίων χαρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα έχουν πρόβλημα. Γιατί αν ο κόσμος που πνίγεται από προσωπικά δάνεια πάρει ψίχουλα σε αντίθεση με τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, τότε θα εκραγεί, θα επαναστατήσει και δεν σώζεται με τίποτε το πολιτικό σύστημα. Τι θέλει δηλαδή η κυβέρνηση; Να διαβάζει πρωτοσέλιδα ότι «βόλεψε» τον Ψυχάρη, τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη ή τον Λάτση και άφησε στο έλεος των τραπεζών, τον Κώστα, τον Γιώργο, τον Γιάννη, τον Βαγγέλη και κάθε άλλο… ανώνυμο Έλληνα που δεν έχει να πληρώσει τη δόση του επειδή τον κατέστρεψε η κρίση;

Θα έχει κάνει μεγάλο έγκλημα η κυβέρνηση αν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων αφήνοντας απ’ έξω τους πραγματικά «προβληματικούς» οικονομικά πολίτες και επιβραβεύοντας τους τζαμπατζήδες που πήραν θαλασσοδάνεια, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και τώρα το παίζουν φτωχοί πλην τίμιοι επιχειρηματίες που, πάντως, δεν ξεχνούν τις διακοπές στη Μύκονο και την Αράχοβα.

Η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση αλλά και η ταφόπλακά της. Η εξίσωση είναι δύσκολη, όμως, καλά θα κάνουν να έχουν ως πρώτη σκέψη τους πολίτες κι όχι τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που έπεσαν έξω αλλά οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν πλούσιοι. Ας πληρώσουν αυτοί για τα λάθη τους, όχι ο υπόλοιπος ελληνικός λαός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 18/08/2014 11:19:07

  Και ποιος διασφαλίζει ότι οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες δεν θα μπουν σε μια τέτοια ρύθμιση από το παράθυρο; Γιατί εμένα κάτι μου λέει ότι κυρίως αυτοί θα επωφεληθούν; Αυτά όλα τα δακρύβρεχτα περί δυστυχισμένων δανειοληπτών, προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Ό,τι και να δώσει κανείς σε αυτούς τους ανθρώπους λίγο θα τους είναι. "Δικαιούνταν" το δάνειο, "δικαιούνται" να μην το πληρώσουν, "δικαιούνται" εμείς οι υπόλοιποι να πληρώνουμε τα δικά τους δάνεια με όλους τους διαθέσιμους τρόπους. Ένα από τα λίγα σωστά που προσπάθησε να πει ο Χαρδούβελης ήταν αυτό για το "δωρεάν γεύμα". Ούτε αυτό το είπε σωστά: Δυστυχώς οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν και να απαιτούν "δωρεάν γεύματα".

  • Σερεμέτης Νικόλαος avatar
   Σερεμέτης Νικόλαος @ Διογένης 18/08/2014 11:48:01

   Ακριβώς. Αν οι φορολογούμενοι δεν δώσουν λεφτά για να σωθούν επιχειρήσεις, καταρρέει η οικονομία. Αν δεν δώσουν για να σωθούν ιδιώτες, θα είναι μεν μια δακρύβρεχτη και δραματική ιστορία αλλά δεν καταρρέει και το κράτος. Στο κάτω-κάτω τόσοι και τόσοι μιλάνε για «φυσική επιλογή» και δαρβινική θεωρία. Ε λοιπόν η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να φανεί ποιοι ήταν αυτοί που τον καιρό των παχιών αγελάδων άπλωναν τα πόδια τους στο όριο του παπλώματος χωρίς να υπολογίζουν τι θα συμβεί αν το πάπλωμα «μπει» στο πλύσιμο. Επιβίωση των πιο συνετών, των φρόνιμων και των πιο προνοητικών.

   • άλυτη εξίσωση avatar
    άλυτη εξίσωση @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 20:29:33

    Πολύ χαριτωμένα μας τα λέτε Mr. Seremetis μας. Αλλά θα πρέπει να προσέχετε πολύ αυτό που εύχεστε, ανέχεστε, ή προκαλείτε συναινώντας, γιατί η ''Επιβίωση των πιο ...συνετών, των ...φρόνιμων, των πιο ...προνοητικών'' όπως και οι ''Δαρβινικές θεωρίες και οι ...φυσικές επιλογές'', ισχύουνε στην άγρια Ζούγκλα. Όταν όμως οι οργανωμένες κοινωνίες μετατρέπονται σε Ζούγκλες κι οι άνθρωποι σε άγρια θηρία που πολεμούν λυσσαλέα μεταξύ τους για να επιβιώσουν, κανένας δε θα μείνει ασφαλής, προστατευμένος στο απυρόβλητό του. Τα άγρια ζώα ξέρετε, είναι κατ΄ανάγκην σαρκοβόρα.

 2. Σερεμέτης Νικόλαος avatar
  Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 11:42:15

  Το αντεπιχείρημα επ’ αυτού που θα παίξει πολύ από το φθινόπωρο και μετά, θα είναι οτι οι επιχειρήσεις αποτελούν ενεργό και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας οπότε είναι λογικό να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα με τρόπο ασύμμετρο, μιας και η έκταση των ελαφρύνσεων που μπορεί να διεκδικήσει η κυβέρνηση είναι περιορισμένη. Άρα αφού κλίθηκε να διαλέξει ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, διάλεξε τις επιχειρήσεις. Ώστε να έρθει και ανάπτυξη που θα φελήσει έμμεσα και τους ιδιώτες οφειλέτες.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 12:17:38

   Με τη διαφορά ότι όσες επιχειρήσεις μπουν σε πρόγραμμα "βοήθειας" παύουν αυτομάτως να αποτελούν "ενεργό και παραγωγικό κομμάτι" της κοινωνίας και γίνονται παρασιτικό κομμάτι, που ζει εις βάρος του όντως "ενεργού και παραγωγικού" κομματιού της κοινωνίας. Τόσο χρόνια φιλελευθεροποίηση και παγκοσμιοποίηση, τόσα χρόνια Ε.Ε. και ΠΟΥ, τόσα χρονια μνημόνιο και κατάρρευση του κρατικοδίαιτου μοντέλου, και το κράτος μας εξακολουθεί να σκέφτεται πώς θα δώσει επιδοτήσεις για να συντηρήσει όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν από μόνες τους. Αν θέλουν να βοηθήσουν την οικονομία, ας καταργήσουν την περίφημη "φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα". Να κάνουν μια μελέτη για να δουν πόσο θα τους κοστίσει, αν θα χάσουν έσοδα και πόσα (δεν θα χάσουν και τόσα πολλά, κατά τη γνώμη μου, εάν υπάρχει σωστή εισπρακτική πολιτική με κατασχέσεις κλπ., που είναι το μόνο θεμιτό μέσο για είσπραξη, κατά τη γνώμη μου), και μετά να πάνε σε κατάργηση αυτών των μοναδικών στον πλανήτη θεσμών, να θέλει να μη χρωστάς στο κράτος ως προϋπόθεση για να κάνεις μια ιδιωτική συναλλαγή. Να κάνουν ρυθμίσεις για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, που όντως έχουν πνίξει κόσμο και κοσμάκη. Να μειώσουν τον απίθανο ΕΝΦΙΑ. Έχει ένα σωρό πράγματα να κάνουν. Γιατί να μπούμε στη λογική των επιδοτήσεων; Όποιος μπορεί τα καταφέρνει μόνος του, αλλιώς γίνεται παράσιτο της κοινωνίας. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας στον κόσμο των επιχειρήσεων. Κι όποιος δεν μπορεί, ας πάει να προσληφθεί υπάλληλος. Κανέναν δεν υποχρεώνουμε να ασχοληθεί με επιχειρήσεις. Και όσο για τις θέσεις εργασίας, με επιδοτήσεις θα τις κρατήσουμε; Ζήτω η δεκαετία του 1980!

 3. begar avatar
  begar 18/08/2014 12:54:18

  Με μεγάλη ευκολία, βλέπω, να χαρακτηρίζετε τον κοσμάκη ως μπαταχτσή. Και διαβάζω και κάτι χαριτωμενιές για παχιές αγελάδες, ήρα και στάρι κλπ κλπ. Τι έχετε να πείτε σε κάποιον που έπαιρνε σύνταξη από το δημόσιο ύψους 2.400 ευρώ μηνιαίως και τώρα παίρνει μόνο 1.100 ευρώ; Φταίει αυτός που ξαφνικά δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του δανείου του; Φταίει αυτός που οι άχρηστοι που μας κυβέρνησαν, χρεοκόπησαν τη χώρα; (φταίει βέβαια σε μεγάλο βαθμό, αφού τους ψήφιζε, ο ηλίθιος). Και μη μου σχολιάσετε το γιατί έπαιρνε 2.400. Γιατί αυτό προέβλεπε ο νόμος και στο νόμο βασίστηκε και άπλωσε τα πόδια του μέχρι εκεί. Ας μην του έλεγε το (χιλιοχεσμένο πια) Σύνταγμα ότι η σύνταξή του είναι εγγυημένη. Και στο φινάλε, γιατί πρέπει π.χ. εγώ να υπερφορολογούμαι για να σωθούν οι τράπεζες; Εγώ δεν έχω καταθέσεις. Γιατί πρέπει να πληρώνω τη μαλακία φόρο αλληλεγγύης; Εγώ δεν είμαι άνεργος. Γιατί πρέπει να πληρώνω πράσινες μαλακίες στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Εγώ δεν έχω φωτοβολταϊκά. Γιατί πρέπει να πληρώνω φόρους για τη λειτουργία των σχολείων; Εγώ δεν έχω παιδιά! Και μπορώ να συνεχίσω έτσι μέχρι του χρόνου. Τελικά, μετά τα πρώτα χρόνια θυμού για τα μνημόνια, ο θυμός μου έφυγε. Δεν μου φταίνε οι πολιτικοί. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Βρήκαν 10 εκατομμύρια βόδια και τα εκμεταλλεύονται. Και αφού τα βόδια αρνούνται να ξυπνήσουν και ακόμα είναι προσκολλημένα σε κόμματα, αλλά και συνεχίζουν τα τρώγονται μεταξύ τους, έτσι θα συνεχίσουν οι πολιτικοί μας.

  • Σερεμέτης Νικόλαος avatar
   Σερεμέτης Νικόλαος @ begar 18/08/2014 13:10:00

   Γινόμαστε σκληροί φίλε μου και ίσως αρκούντως κυνικοί πολλές φορές, γιατί η μεγάλη φωτιά μόνο με φωτιά πολεμιέται. Κάποιοι ιδιώτες τάχα μου δεξιούληδες παρέα με όλη την ΠαΣοΚαρία και πλαισιωμένοι από αισθητική Κωστόπουλου υπό την υψηλή εποπτεία της εγχώριας ροζαριστεράς, ίσως ήρθε η ώρα να κάνουν ένα μακροβούτι στα τοξικά λύματα που παρήγαγαν επί δυο-τρεις δεκαετίες, ώστε επιτέλους να ανασάνει το υγιές κομμάτι της κοινωνίας που είναι και συντριπτική πλειοψηφία. Αλλιώς θα χαθούμε όλοι μαζί. Εξάλλου όταν προσπαθείς να στηρίξεις οποιαδήποτε δομική κατασκευή προσέχεις πρώτα από όλα τις κολόνες, δεν τρέχεις να στηρίξεις τις πέργκολες ή την καμινάδα. Εκτός αυτού ο Δεξιός ο νοικοκύρης, εκείνος που ξέρει να φροντίσει την φαμίλια του, το σπιτικό του, το χωράφι του, αυτός που πιστεύει στον Νόμο και στην Τάξη, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ένα τέτοιο ανθρώπινο σκαρί ποτέ του δεν θα κατέληγε φεσωμένο έρμαιο τραπεζών ώστε να έχει σήμερα ανάγκη κουρεμάτων, ξυρισμάτων ή όποιον άλλο ευφημισμό της φράσης «χάρισμα χρεών». Του πραγματικού του Έλληνα οι προβληματισμοί είναι άλλοι, άλλα πράγματα τον καίνε. Θυμάμαι κάποτε που κοιμόμαστουν με τα κλειδιά πάνω στην πόρτα μας. Θυμάμαι κάποτε που κοιμόμαστουν όχι απλά με ανοιχτές πόρτες και παραθυρόφυλλα αλλά στρωματσάδα στο μπαλκόνι κι εκείνος ο αλήτης καλοκαιρινός Νοτιάς δε μας άφηνε να κοιμηθούμε. Έφερνε θαρρείς θύμησες από τις χαμένες πατρίδες, έφερνε το μοιρολόι από τις προβλήτες της Σμύρνης ανακατεμένο με τα μπαχάρια της Αγοράς του Ταρλάμπασι και παράπονο από τους πρόσφυγες του Πόντου, το τσάμπασιν (τα οποία ποντιακά αν και δεν τα καταλαβαίναμε ακριβώς, μέσες άκρες όλοι μας βγάζαμε το νόημα). Θυμάμαι που η γειτονιά τα πρωινά μοσχομύριζε ζυμωτό ψωμί από προζύμι οι ρίζες του οποίου χάνονταν στα βάθη των αιώνων, ζυμωμένο με τον ιδρώτα και τα δάκρυα της γιαγιάς –υγειονομικά κάπως επισφαλές με τα κριτήρια της Νέας Εποχής, αλλά σίγουρα καλύτερο από τα χαμπέργκερς των Μακντόλατς. Θυμάμαι κάποτε που ο αστυνομικός δεν ήταν “μπάτσος”, αλλά φίλος και προστάτης που τον έβλεπες στο δρόμο και τον καλούσες για ψητό στο Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι να φάτε, να πιείτε και γιατί όχι πιθανώς να μοιραστείτε αν χρειαστεί λίστα με πολιτικά φρονήματα προδοτών γειτόνων. Γιατί η πραγματική επανάσταση ξεκινάει από μέσα μας, από εμάς τους ίδιους και όταν η κοινωνία στραβώνει πρέπει οι ίδιοι να αναλαμβάνουμε δράση στο μέτρο που μας αναλογεί διατηρώντας την εντροπία του συστήματος σε υποφερτά έστω επίπεδα. Διαφορετικά η ατομική ολιγωρία κάποια στιγμή θα επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε ως καταστροφή. Αυτήν την Ελλάδα λοιπόν κύριοι κάποιοι μας την στέρησαν παραδίδοντας τη κάτω απ’ το τραπέζι στα χέρια των ηττημένων του συμμοριτοπόλεμου, οι οποίοι εσχάτως ηγεμόνευσαν στον χώρο της παιδείας, της τέχνης και της διανόησης οδηγώντας την Πατρίδα στην σημερινή κατάντια της. Καιρός λοιπόν να την πάρουμε πίσω.

   • άλυτη εξίσωση avatar
    άλυτη εξίσωση @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 20:51:34

    Καλά. Εκεί με τον αστυνομικό που δεν ήτανε ''μπάτσος'' κι ερχότανε στο Κυριακάτικο τραπέζι για να του ...ρουφιανέψετε τους προδοτογείτονες, ΈΛΥΩΣΑ!!! ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ φυσικά. Τι νοσταλγείτε πια κι εσείς γέρος άνθρωπος! Τι ψυχή θα παραδώσετε παππού; Ντροπή. Συμφιλιωθείτε με τη ζωή και με τους ανθρώπους επί τέλους. Πάει καιρός που έληξε ο ...συμμοριτοπόλεμος :-). Μαίνεται μόνο στον εγκέφαλό σας τώρα πια....

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ begar 18/08/2014 13:28:46

   Αγαπητέ μου, είναι η μόνη περίπτωση στην οποία μπορώ να δεχτώ το δίκιο σας. Είναι χιλιάδες άλλοι σαν κι εσάς. Κι εδώ όμως, το δίκιο σας δεν είναι ότι πρέπει να σας επιδοτούν το δάνειο, το δίκιο σας είναι ότι κακώς σας έκοψαν τη σύνταξη. Ο συνταξιούχος, γήρατος ή αναπηρίας, δεν έχει τη δυνατότητα να δουλέψει και να ξεχρεώσει. Πάει, ξόφλησε, τελείωσε. Έκανε έναν προγραμματισμό, είπε, τόσο δάνειο μπορώ να πάρω για το παιδί μου ή για μένα και το πήρε. Κι ενώ πλήρωσε τις εισφορές του, έρχεται τώρα το αδηφάγο κράτος και του λέει, ααα, πολλή σύνταξη παίρνεις, θα σου την κόψω. Πάλι του τρώει τα δικά του λεφτά. Αντιθέτως, η περίπτωση που επικρίνουμε κι εγώ και ο συνσχολιαστής Ν. Σερεμέτης είναι η περίπτωση η ακριβώς αντίστροφη: Αυτού που δεν κάθησε να μετρήσει μέχρι πού φτάνει το πάπλωμά του και έκανε άφρονα ανοίγματα, χωρίς να υπολογίζει ότι υπάρχουν και οι δύσκολοι καιροί. Αυτός πήρε ένα ρίσκο και οι υπόλοιποι δεν χρωστούν τίποτε τώρα να καλύψουν το ρίσκο του. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί, αυτή είναι η περικοπή της δικής σας σύνταξης. Η κλοπή των δικών σας χρημάτων. Αν εγώ εξοργίζομαι με κάτι, είναι η ευκολία με την οποία κάποιοι λένε, να συντηρήσουμε επιχειρήσεις με τα λεφτά των άλλων. Καθώς και διάφορους ιδιώτες που απλώς έκαναν ένα άνοιγμα που δεν τους βγήκε με την κρίση. Ε, όχι. Αν ευνοηθείτε τώρα με μια τέτοια ρύθμιση εσείς, που δικαιούστε να μην σας είχε κοπεί η σύνταξη, είναι βέβαιο ότι μαζί με εσάς θα ευνοηθούν και πάρα πολλά λαμόγια, ή περιπτώσεις στη μεγάλη γκρίζα περιοχή μεταξύ λαμογιών και μη λαμογιών. Αρνούμαι λοιπόν να συνηγορήσω υπέρ του να επιδοτηθεί το δάνειό σας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Επιτέλους, αυτό που μας λείπει είναι ένα σοβαρό αστικό κράτος. Το αστικό κράτος ως πρώτη του μέριμνα έχει τα δικαιώματα των πολιτών του. Όχι το πώς θα πληρώνουν κάποιοι πολίτες του για άλλους. Αυτό που χρεωκόπησε ήταν το ψευτοκοινωνικό κράτος της μεταπολίτευσης. Τι θέλουμε, πάλι ψευτοκοινωνική πολιτική στην πλάτη των σκληρά εργαζόμενων; Αυτοί δεν βογγούν; Και ας ματώνουν κάθε μήνα για να είναι συνεπείς με τις δόσεις τους;

   • Σερεμέτης Νικόλαος avatar
    Σερεμέτης Νικόλαος @ Διογένης 18/08/2014 14:25:10

    Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρώ οτι συνεχώς ανακύπτει ζήτημα του τρόπου με τον οποίο μπήκαμε στο μνημόνιο όπου αποδίδονται ευθύνες σε σκοτεινά κέντρα και ξένες παρεμβάσεις με σκοπό να κρύβονται έτσι όσοι ανοίχτηκαν αλόγιστα, πίσω από την δικαιολογία πως χωρίς την κρίση μπορούσαν να ξεχρεώνουν τα χρέη τους. Και άρα ουσιαστικά ζητούν να πληρώσουν τώρα για δικά τους χρέη «εκείνοι που μας έβαλαν στο μνημόνιο» πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Δεν καταλαβαίνουν πως κάθε φορά που παίρνει δάνειο ένας πολίτης είναι ρίσκο που τον καθιστά υποχρεωμένο να υπολογίζει τα πάντα. Από φυσικές καταστροφές μέχρι δολιοφθορά ή ακόμα και εθνική προδοσία αν θέλεις (ΓΑΠ), πάντως τα χρέη είναι χρέη και πληρώνονται. Και δεν θα πληρωθούν από εκείνους που ΔΕΝ τα πήραν, αυτό πάει πολύ. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός οτι ο μόναδικός τρόπος που μπορούσαν κάποιοι να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ήταν μόνο υπό το στρεβλό περιβάλλον προ Κρίσης, δείχνει πολλά. Και πάντως δεν αποτελεί επιχείρημα ότι αυτή η αρρώστια έπρεπε να συνεχίζεται και να συντηρείται εσαεί προκειμένου να σιτίζει άμυαλους, επιπόλαιους και αλαφροΐσκιωτους πολίτες που πιάστηκαν στη φάκα.

    • N. avatar
     N. @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 18:52:20

     Λέτε ανοησίες αγαπητέ.Δεν ανοίχτηκαν "αλόγιστα" (κατά την έκφραση σας) μόνο οι πολίτες αλλά και οι τράπεζες.Ποιος από εδώ μέσα δεν θυμάται να τον παίρνουν τηλέφωνο στο σπίτι και να του λένε "κύριε Τάδε" έχουμε 3.000 ευρώ για εσάς να τα πάρετε όποτε θέλετε"? Και οι φυσικές καταστροφές και οι προδοσίες ισχύουν και για τους δύο συμβαλλόμενους,όχι μόνο για τον έναν.Όταν κάποιος παίρνοντας 1000 ευρώ μισθό συμφώνησε να δίνει 300 στην τράπεζα,τώρα που ο μισθός του έχει πάει στα 600,δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δίνει 300 στην τράπεζα.Όπως η μείωση του 40% του μισθού του πήγε για την σωτηρία της Πατρίδας (εδώ γελάμε),μια αντίστοιχη μείωση πρέπει να δεχθεί και η τράπεζα,για την σωτηρία της Πατρίδας.Πατρίδα χωρίς Πολίτες δεν υπάρχει

     • Σερεμέτης Νικόλαος avatar
      Σερεμέτης Νικόλαος @ N. 18/08/2014 20:09:37

      Ο πειρασμός χτύπησε τις πόρτες όλων μας, όμως δεν υποκύψαμε όλοι μαζί παρέα. Όσοι υπέκυψαν ας το λουστούν και ας αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή για τις επόμενες γενιές, ούτε πρώτοι θα είναι ούτε τελευταίοι στην ιστορία του κόσμου. Δεν γίνεται να προσδοκάς σε ανέμελη, ξέγνοιαστη και ανθρωπιστική πολιτική τη στιγμή που στριφογυρνάνε γύρω σου χρέη ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και έχουν γονατίσει το σύνολο της κοινωνίας ενώ παράλληλα το κράτος σου έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής του κυριαρχίας με υπαιτιότητα κυρίως των ίδιων των ασόβαρων πολιτών του. Και επιτέλους πρέπει να βγούμε από την στενή ατομική μας σφαίρα σαν τα σκυλιά που κατουράνε γύρω-γύρω από το σπίτι τους και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα με πολιτική σκέψη: ο δείκτης επιρροής του επιχειρηματικού κόσμου στον κοινωνικό ιστό και το ειδικό βάρος του τραπεζικού τομέα, πέρα από τις όποιες ηθικολογικές ενστάσεις (τις οποίες, πίστεψέ με, συμμερίζομαι σε αρκετά μεγάλο βαθμό) δεν μπορεί να τοποθετείται ίσα κι όμοια με το εκτόπισμα του κάθε κύρ- Μικροκοντογεωργόπουλου που θέλησε να ζήσει «τη μεγάλη ζωή» με δανεικά σε μια περίοδο-φούσκα. Ας είμαστε πραγματιστές και ας αποδεχθούμε πως στις δύσκολες ώρες εν καιρώ ειρήνης και σχετικής εσωτερικής ομαλότητας, η κορυφή της πυραμίδας ποτέ δεν μοιράστηκε ισόποσα το βάρος με την βάση, δεν έγινε ποτέ και πουθενά. Η μικρή Ελλαδίτσα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Εξάλλου μην ξεχνάς οτι πάνω μας είναι καρφωμένα τα μάτια της διεθνούς ελίτ και δεν θα επέτρεπε κανείς τους να δει εδώ να εφαρμόζονται πολιτικές που θα μπορούσαν αργότερα να αποτελέσουν παράδειγμα και να επεκταθούν πάνω στους ίδιους. Το παίγνιο που εξελίσσεται μας ξεπερνάει κατά πολύ. Διαφορετικά μπορούσαμε να γίνουμε Αργεντινή και Βενεζουέλα οπότε εκεί θα καταλάβαιναν όλοι πως αυτό που ζούμε τώρα ήταν ακριβώς η προσπάθεια να μην καταλήξουμε έτσι. Ε δεν γίνεται να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα μια τέτοια διαδικασία και πάνω από όλα, δεν επιτυγχάνεται με ηθικές αγκυλώσεις νηπιαγωγείου και τον σταυρό στο χέρι.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 20:39:25

      Τόση γενναιοδωρία, ανωτερότητα, μεγαλείο ψυχής, τόσος πνευματικός και ψυχικός πλούτος, πράγματι πολύ δύσκολα συναντώνται σ΄εναν μόνο θνητό... Δικαίως σαλτάρατε αγαπητέ. Δύσκολο να αντέξετε ακόμη κι εσείς, την εκτυφλωτική μεγαλοσύνη σας...

     • N. avatar
      N. @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 20:47:45

      Συνεχίζετε τις ανοησίες αγαπητέ.Το Σύνταγμα της Χώρας (εφ'όσον δεν έχει ανασταλεί ακόμη,συνεχίζουμε να τηρούμε) επιβάλλει την ισότητα όλων.Έτσι λοιπόν "Μικροκοντογεωργόπουλος" πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την "Λατσοτράπεζα". Επίσης εισαστε σίγουρος πως είμαστε χειρότερα από την Αργεντινή?Ξέρετε για παράδειγμα πόσο είχε μειωθεί το ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης της και πόσο έχει μειωθεί το δικό μας?Πόση ήταν η ανεργία της?Μήπως είχε και αυτή αποπληθωρισμό σαν εμάς?Πόσο είχε αυξηθεί η φορολογία των πολιτών και που πήγαιναν αυτά τα χρήματα?Μετά από 5 χρόνια κρίσης πόσο ήταν το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην Αργεντινή και πόσο σε εμας?Ξέρετε κάτι?Αυτοί που έχουν υπογράψει τα εθνοσωτήρια μνημόνια (αλήθεια έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά?) δεν είναι δύσκολο να τους φορτώσεις τον μισό ποινικό κώδικα.Ο νοών νοείτο.Ο δρόμος άλλωστε δεν ειναι στρωμμένος με ροδοπέταλα,έχετε δίκιο.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ N. 18/08/2014 20:53:23

      :-) Τα λόγια σας χάνετε....

     • ΚωσταςΧ. avatar
      ΚωσταςΧ. @ N. 18/08/2014 20:14:50

      ορισμενοι εχουν επιλεκτικη κριση η αμνησια,οι τραπεζες εδιναν εορτοδανεια,διακοποδανεια, μεχρι και φοιτητοδανεια σε φοιτητες!με ποια εγγυηση αραγε?και κατι ακομα!ενα σπιτι αγορασμενο με στεγαστικο δανειο, προσημειωμενο,απο την τραπεζα! σε ποιον ανηκει εως οτου εξοφληθει το δανειο? ποιος πρεπει να πληρωνει ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ,ΕΝΦΙΑ, ο χρηστης η ο ιδιοκτητης? Μηπως κανεις απο την κυβερνηση μπορει να απαντηση? Θα του ειμαι υποχρεος!

  • αισιοψευτακος avatar
   αισιοψευτακος @ begar 18/08/2014 23:36:13

   2400 ευρω συνταξη , να υπολογισω και σε νεαρα ηλικία , μαζι με μεγαλο εφαπαξ , αρα και με γερο κομποδεμα. Και δανειο μεγαλο για μεγαλο σπιτι. Και τωρα 1100 συνταξη και δε βγαινει η δοση του δανειου που ηταν και αυτη μεγαλη. Σε ποιον τα πουλας αυτα κυριε αγανακτισμενε. Παρομοια περιπτωση εγω και το δικαστηριο μου πηγε τη δοση στο 1/4 και μου μειωσε το κεφαλαιο του δανειου-πρωτοδικα βεβαια- ξερω δε οτι το ιδιο εχει γινει με παρα πολλους οφειλετες που δεν εχουν αλλα εισοδηματα πλην της κουτσουρεμενης συνταξης η του μειωμενου μισθου και δεν εχουν καταθεσεις στις τραπεζες. Αρα , μη μας παραμυθιαζεις και κυριως μη μας προκαλεις.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ begar 20/08/2014 23:28:51

   Υπάρχει δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος του δημοσιου που δεν έχει ρυθμιστεί το δάνειό του;

 4. Adrian avatar
  Adrian 18/08/2014 19:11:03

  Με τη σειρά τους οι τράπεζες ως ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να προσέχουν σε ποιούς και με ποιές εξασφαλίσεις, δάνειζαν χρήματα και να υπολόγιζαν βεβαίως ότι το μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις. Με συνετή διαχείριση τώρα δεν θα είχαν τέτοια προβλήματα. Αν ο μόνος τρόπος για να κερδίζουν χρήματα ήταν θαλασσοδάνεια σε όλους στην προ κρίσης εποχή δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας. Επίσης από τη στιγμή που ένας πολίτης ανέθεσε τη φύλαξη και τη διαχείριση των χρημάτων του σε μία ιδιωτική επιχείρηση (τράπεζα) θα έπρεπε να έχει υπολογίσει τα πάντα και να μην απαιτεί εκ των υστέρων αυτή η επιχείρηση να διασωθεί με τη φορολογική συνεισφορά άλλων πολιτών που ούτε καταθέσεις είχαν ούτε χρήματα θα διακινδύνευαν από την πτώχευση των τραπεζών. Το κράτος δεν θα έπρεπε να μεσολαβεί ή να εγγυάται τη διασφάλιση των συμφερόντων ούτε των φρονίμων ούτε των αφρόνων χωρίς να υπολογίζει ότι το μέλλον δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Έτσι θα είχε σαφή εφαρμογή η αναφορά σας στο Δαρβίνο για την επιβίωση του ισχυρότερου μέσω του ατομικού ανταγωνισμού. Όλα ανοιχτά και χωρίς προστασία για κανέναν. Και να μην ξεχνιόμαστε. Τα λαμόγια δεν στεναχωριούνται ούτε τα απασχολούν οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων διότι δεν έχουν στο όνομά τους ούτε τις κάλτσες που φοράνε. Αυτοί που τελικώς θα βρεθούν χαμένοι είναι οι άνθρωποι που πήραν ένα δάνειο για να αγοράσουν ένα σπίτι ή έχουν ένα σπίτι και ένα απλήρωτο καταναλωτικό.

 5. Chr avatar
  Chr 18/08/2014 19:30:25

  Κε Σερεμέτη , Διάβασα την παράγραφο "Θυμάμαι κάποτε που ο αστυνομικός δεν ήταν “μπάτσος”, αλλά φίλος και προστάτης που τον έβλεπες στο δρόμο και τον καλούσες για ψητό στο Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι να φάτε, να πιείτε και γιατί όχι πιθανώς να μοιραστείτε αν χρειαστεί λίστα με πολιτικά φρονήματα προδοτών γειτόνων." Γιατί δεν καταδίδατε τους προδότες γείτονες κάθε ημέρα? Σας ξέφυγαν πολλοί προδότες και καταστράφηκε η χώρα . Να γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο !!! Γιατί δεν κάνατε σωστά την δουλειά σας .Η Πατρίς σας χρειάστηκε και εσείς λουφάρατε !

  • Σερεμέτης Νικόλαος avatar
   Σερεμέτης Νικόλαος @ Chr 18/08/2014 20:14:15

   Δεν σε κακίζω ούτε σκοπεύω να πιάσω προσωπικό διάλογο μαζί σου. Εδώ άλλοι δήλωναν από τον Αη-Στρατή πως σέβονται τους αγώνες της αριστεράς και άλλα πολλά, δεν περίμενα εσένα για να καταλάβω τι συνέβη στην παράταξη μέχρι και το 2009. Αλλά τελικά για κακή σας τύχη 800.000 τρελοί, 800.000 θεοπάλαβοι την κρίσιμη στιγμή στήθηκαν στην ουρά και απέδειξαν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τα φαβορί, πως όλο αυτό το διάστημα είχαν γνώση οι φύλακες.. Κι αν ο κ. Μπαλτάκος δεν στραβοπατούσε τόσο χοντροκομμένα, ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να προστίθεντο άλλοι 500.000 ψηφοφόροι που το λέει η περδικούλα τους, οπότε θα καταλαβαίνατε μερικοί τι σημαίνει «ισχύς εν τη ενώσει» και μέχρι τι ύψος μπορεί να φτάσει η Δεξιά πολυκατοικία όταν στηριχθεί με θεμελίωση γερή και συμπαγή.

   • άλυτη εξίσωση avatar
    άλυτη εξίσωση @ Σερεμέτης Νικόλαος 18/08/2014 20:31:30

    Τελικά, τι πίνετε Mr. Seremetis μου εσείς; Πείτε μας. Μην μας το κρατάτε μυστικό. Δεν είναι τίμιο!

    • my way avatar
     my way @ άλυτη εξίσωση 18/08/2014 21:49:05

     Μα, στο είπε, λίγο πριν: Το νέο blended της Famous Grouse, "Το λέει η περδικούλα τους"!!! Πώς δεν το' πιασες;

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ my way 19/08/2014 06:51:20

      Χαχαχαχαχα! Από τη ...συγκίνηση, μου ξέφυγε το ουσιώδες υπονοούμενο τελικά.

     • my way avatar
      my way @ άλυτη εξίσωση 19/08/2014 11:54:12

      Με αναγκάζετε να σας μαλώσω. Συγκινήσθε από την πόση, λιώνετε από την ανταλλαγή λιστών. Σας παρακαλώ πολύ, να μου προσέχετε.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ my way 19/08/2014 15:29:31

      Μα γίνεται να μείνει κανείς ασυγκίνητος μπροστά στη θαυμαστή συλλογιστική του Mr Seremetis ? Mας αφοπλίζει, μας ξεπερνά, μας αφήνει ενεούς!! Τόσα κιλά αλαζονίας και μοχθηρίας μαζί, δεν αντιμετωπίζονται διά της λογικής και της σοβαρότητας. Επιστρατεύει κανείς, άλλα όπλα :-)....

     • Σερεμέτης Νικόλαος avatar
      Σερεμέτης Νικόλαος @ άλυτη εξίσωση 19/08/2014 16:50:49

      Λέγεται «ρεαλισμός» και είναι ο λόγος για τον οποίο γύρω σου συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πράγματα που σε πληγώνουν, σε φθείρουν και σε στεναχωρούν, είτε ενίστασαι επιχειρηματολογώντας ενάντιων τους και ειρωνεύεσαι είτε όχι. Άλλες φορές θα συμβαίνουν απροσχημάτιστα μπροστά στα μάτια σου ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σου, σε άλλες πιο προηγμένες χώρες θα γίνονται φτιασιδωμένα, φιλτραρισμένα, πάντως θα συμβαίνουν γιατί έτσι λειτουργεί η ανθρωπότητα. Απλώς άλλοι συντονιζόμαστε με την πραγματικότητα όπως ο σέρφερ καβαλάει το κύμα, ενώ άλλοι επιλέγουν να μαστιγώνουν τη θάλασσα κατά το πρότυπο Ξέρξη, κάνοντας μια τρύπα στο νερό και κρατώντας πίσω όλο τον κόσμο. Σε περίοδο ειρήνης και για να παράγετε με την ευαισθησία σας τέχνη και υψηλή διανόηση καλοί είστε, οι περίοδοι κρίσης όμως απαιτούν τσαγανό που δεν κατέχετε. Δεν είναι εύκολο να κοιτάει κανείς την πραγματικότητα στα μάτια. Ο καθένας τον ρόλο του βέβαια, όλοι χρειαζόμαστε στο μεγάλο πλάνο, απλώς μιας και θέλετε διάλογο, ε τότε έτσι έχουν τα πράγματα. Οπότε κάτσε εσύ τώρα και περίμενε υπό τις παρούσες συνθήκες και έτσι όπως είμαστε, έναν κόσμο δίκαιο και όμορφο όπου ο μεγαλοεπιχειρηματίας όχι απλά δεν θα επωφελείται από την κρίση, αλλά θα πλήττεται αναλογικά το ίδιο με τον μέσο πολίτη. Απορώ που και πότε έχετε δει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε συγχρονη δυτική χώρα και τα ζητάτε τόσο επιτακτικά λες και είστε τίποτα αριστεροί φοιτητές που μόλις ανακαλύπτουν τον κόσμο, κι όχι ψημένοι άνθρωποι της πιάτσας.

     • my way avatar
      my way @ άλυτη εξίσωση 19/08/2014 18:34:58

      Το camping της αντροπαρέας τα εξηγεί όλα. http://www.antinews.gr/Antitheseis/prosoxi-sta-nera-tou-kamaterou/#comments 18/08/2014, 21:49.

     • άλυτη εξίσωση avatar
      άλυτη εξίσωση @ my way 19/08/2014 19:15:04

      :-) Εγώ πάντως, τάσσομαι ασυζητητί με την πλευρά του υιού. Έχει κι έχει ανεχτεί ο άνθρωπος κατά πως φαίνεται, στο τέλος ανακάλυψε τρόπο άμυνας. Τον κουρδίζει, τον κάνει πύραυλο και κερδίζει έτσι κάπως, την ησυχία του.

 6. Chr avatar
  Chr 18/08/2014 21:53:22

  Σοβαρά τώρα.Εχει δίκιο ο αρθρογράφος. Προβλέπω να λυθεί η υπόθεση των δανείων α λα αυθαίρετα.Δεν υπάρχει άλλη λύση: Το 55 % των ξενοδοχείων είναι χρεοκοπημένα που ο τουρισμός θεωρείται η βαριά βιομηχανία.Το δε ύψος των κόκκινων δανειων θα φτάσει το Ιταλικό σε λίγο καιρο και δεν διαθέτουμε ούτε το οικονομικό της επίπεδο ι ούτε τον πληθυσμό της .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.