#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όχι σε άλλα εισπρακτικά μέτρα», λένε οι ΒρυξέλλεςΠερίπου τριάμισι χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου το ελληνικό πρόβλημα εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση του, δεδομένου ότι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στους επόμενους επτά μήνες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της χώρας.

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Εurogroup για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, ενώ τον Απρίλιο του 2014 θα εξεταστούν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το βέβαιο είναι ότι οι εταίροι θα μας στηρίξουν, όμως εκείνο που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει είναι το πόσο προχωρημένες θα είναι οι αποφάσεις. Αλλωστε, το δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες δημόσια αξιωματούχοι της Κομισιόν, της ευρωζώνης και εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου.

«Εχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε την Ελλάδα μέχρι να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και τους όρους του Μνημονίου», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πάντως απέφυγε -θεωρώντας το πολύ πρόωρο- να αναφερθεί τώρα «στο χαρακτήρα, στο μέγεθος και τους όρους ενός νέου προγράμματος».

Η βασική δέσμευση που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, δηλαδή ένα θετικό Προϋπολογισμό χωρίς τον υπολογισμό των τοκοχρεολυσίων, κάτι που δεν καταγράφηκε ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια. Φαίνεται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2012, ώστε και οι εταίροι να τηρήσουν τη δική τους, που είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Η μείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει με έμμεσο κούρεμα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απομείωση των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος τον Μάιο του 2010, αλλά περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, και πιθανότατα νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Τα επιτόκια μπορεί να φτάσουν κοντά στο μηδέν, κάτι που στην ουσία οδηγεί σε έμμεσο κούρεμα, αφού ο πληθωρισμός στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών μέχρι την αποπληρωμή θα μειώσει αισθητά το κεφάλαιο.

Θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τη λήψη θετικών αποφάσεων για τη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι επιβεβαιώνονται οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για σταδιακή έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και επιστροφή σε ανάπτυξη άνω του 1% το 2014. Εάν η ύφεση στην ευρωζώνη συνεχιζόταν και οι κυβερνήσεις υποχρεώνονταν στη λήψη μέτρων λιτότητας για τη συγκράτηση των ελλειμμάτων και του χρέους, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πολύ δύσκολα θα δεχόταν ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η έξοδος της Γαλλίας από την ύφεση, η βελτίωση της κατάστασης στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και η ενίσχυση της ανάπτυξης στις χώρες του Βορρά δημιουργούν προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης και του ελληνικού προβλήματος, το οποίο εξακολουθεί να απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης.

Στο συνολικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να συμβάλουν οι κοινοτικοί πόροι, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολιτική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών του περασμένου Φεβρουαρίου για μια εμπροσθοβαρή καταβολή των κονδυλίων στη χώρα μας, μέσω της διατήρησης και για τα επόμενα χρόνια της προσωρινής απόφασης για αύξηση της συγχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία στο 95%, ώστε για κάθε 100 ευρώ ενός προγράμματος η ελληνική συμμετοχή να περιορίζεται σε 5 ευρώ.

Συνολικά από τα διαρθρωτικά ταμεία και τη γεωργία (εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες) θα εκταμιευτούν στη χώρα μας πάνω από 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ποσό εξαιρετικά μεγάλο, καθώς ξεπερνάει σε σημερινές τιμές το 20% του ΑΕΠ.

Ο Ντάισελμπλουμ «φωτογράφισε» και το τι θα απαιτήσουν οι εταίροι για τη χρηματοδότηση ενός νέου προγράμματος στήριξης της χώρας, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Το βέβαιο είναι πως δεν θα ζητηθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα. «Στο δημοσιονομικό τομέα δεν έχουμε να προσάψουμε τίποτε στην Ελλάδα, η χώρα φαίνεται ότι τηρεί τη δέσμευσή της για πρωτογενές πλεόνασμα», είπε, επισημαίνοντας ότι η σημαντική αυτή βελτίωση σημειώθηκε υπό αντίξοες συνθήκες, υπονοώντας προφανώς την ύφεση, αλλά και τις δυσκολίες της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα.

Δεν θα ζητήσουν άλλα εισπρακτικά μέτρα και για έναν άλλο λόγο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει πλέον εξαντληθεί και οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Εκεί όπου θα πιέσουν οι εταίροι είναι στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες καταγράφουν σημαντική καθυστέρηση, για την οποία, ωστόσο, ευθύνεται μεν η κυβέρνηση, αλλά και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των ξένων επενδυτών, οι οποίοι όσο παραμένει ανεπίλυτο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της χρηματοδότησης της χώρας τα επόμενα χρόνια, θα συντηρείται και η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Θα πιέσουν επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τον Ντάισελμπλουμ να προσδιορίζει ιδιαίτερα το δημόσιο τομέα και το φορολογικό σύστημα.

Του Νίκου Μπέλλου για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ Τ. avatar
  ΣΠΥΡΟΣ Τ. 08/09/2013 09:22:29

  Eνδιαφέρον άρθρο, αλλά ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ που είναι ΤΟ πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο χρέος όλων των σοβαρών χωρών. Τί θα γίνει με την αναδιάρθρωση των τραπεζών της και της Ισπανίας, που η Μέρκελ "αναγκάστηκε" να αποδεχθεί υπο την πίεση των Μόντι-Ολλάντ? Θα δεχθεί η Γερμανία να πάρουν τα λεφτά απο τον ESM οι τράπεζές τους (άρα και οι δικές μας) χωρίς να προστεθούν στο δημόσιο χρέος και κυρίως χωρίς να επιβληθούν Μνημόνια στις χώρες αυτές? Κι αν επιβληθούν, ποιά θα είναι η πολιτική αντίδραση των λαών τους?
  Πως θα γίνει η έξοδος της Γαλλίας από την ύφεση και γιατί την θεωρεί δεδομένη ο συντάκτης?

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ ΣΠΥΡΟΣ Τ. 08/09/2013 15:04:29

   Πριν ένα έτος το χρέος της Ιταλίας ήταν 120%, τώρα είναι 130%.
   Η άνοδός του είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη και η ανεργία ήδη στο 13%.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.