#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/02/2012 21:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλοι επιτίθενται πλέον στα Μνημόνια και την ΤρόικαΤο πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό, επειδή θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων, προέβλεψε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε, ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες», που ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν τη βοήθεια και πρόσθεσε ότι ομιλούν στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχονται ποτέ να εμφανισθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οκ. Σβόμποντα γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεση της σοσιαλιστικής ομάδας να στείλει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μία «εναλλακτική τρόικα» στην Αθήνα, αποτελούμενη από τρία μέλη της.  Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων, που θα ευνοεί όμως την ανάπτυξη και την απασχόληση, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, δήλωσε πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη, που κανένας δεν μπορεί να ζήσει». Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη» τόνισε.

 Μόνο η Ανάπτυξη θα σώσει την Ελλάδα

 Αυτά διάβασα πριν από λίγο στο "Πρώτο Θέμα". Αλλά  δεν είναι μόνο αυτοί που επιτίθενται ανοικτά στο πρόγραμμα του Τόμσεν και της Τρόικα. Γράφουν γι παράδειγμα  οι Fiscal Times:

Το νέο πακέτο λιτότητας είναι ένα μοιραίο σημείο μη επιστροφής για την Ελλάδα. Οι τεράστιες περικοπές γίνονται, προκειμένου να αποδεσμευτούν $17 δισεκατομμύρια βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στα χρέη της χώρας τον επόμενο μήνα, οπότε και λήγουν κάποια ομόλογα ύψους $462 δισ.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εν λόγω συμφωνία ήταν απαραίτητη εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. Το ερώτημα όπως που τίθεται είναι το κατά πόσο ακραία και οδυνηρή θα αποδειχτεί η νέα αυτή διάσωση, και το αν θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Τώρα όμως που η συμφωνία εγκρίθηκε, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους. Τον Δεκέμβριο, η ελληνική βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 11.3%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010. Η ανεργία έπιασε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας το 21%. Και μέσα σε όλα αυτά, οι Έλληνες θα πρέπει να υποστούν μείωση του βασικού τους μισθού έως 22%, περικοπές στις συντάξεις ύψους $400 εκατομμυρίων, πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, και απολύσεις μέχρι και 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η ελληνική διάσωση είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασωθεί και η ευρωπαϊκή ενότητα. Για αυτό και το διακύβευμα σε σχέση με την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Δεν θα πρέπει να αφεθεί η χώρα να χρεοκοπήσει, ούτε να φύγει από το ευρώ.

Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να επαινούμε την νέα συμφωνία διάσωσης. Οι Έλληνες αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής και φροντίδας, από αυτήν που είναι διατεθειμένοι να τους προσφέρουν οι γραφειοκράτες και οι πολιτικοί των Βρυξελλών.

Χωρίς τόνωση, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να μπει σε νέα τροχιά χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

Ας χειροκροτήσουμε λοιπόν το νέο πακέτο διάσωσης, και αυτούς που το οργάνωσαν. Χρειάζονταν εδώ και πολύ καιρό, και ας ελπίσουμε πως τώρα οι αγορές θα δείξουν λιγότερη νευρικότητα. Αρκεί το χειροκρότημά μας να είναι απαλό. Να μη ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας προορίζεται για την αποπληρωμή των τραπεζών, κάτι που δεν πρόκειται να ωφελήσει την ελληνική οικονομία. Χωρίς κάποια μέτρα τόνωσης (κεϋνσιανού τύπου) της οικονομίας,  το πιο πιθανό θα είναι πως  στο μέλλον θα χρειαστεί  και μια νέα διάσωση της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, στο μεταξύ, η ύφεση ...αναπτύσσεται με πρωτόγνωρη ένταση και έκταση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ύφεση, με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 6,8% το 2011, πολύ υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του περυσινού Προϋπολογισμού (3,0%), του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (3,5%) και του εφετινού Προϋπολογισμού (5,5%).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και της λάθος συνταγής της Τροικα για την θεραπεία της ελληνικής ασθένειας. Γι αυτό είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ η εφαρμογή, άμεσα, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.

Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. yianna avatar
  yianna 14/02/2012 21:46:37

  Προφανώς οι Γερμανοί αφού δεν πέτυχε το πείραμα να εξολοθρεύσουν εντελώς τους Εβραίους, επέλεξαν εμάς. Παίρνω θάρρος από τη νέα διαφήμιση του Johnnie Walker με το You never walk alone και το Greece keep walking.

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/02/2012 21:48:28

  Ἂν οἱ αἱματηρές θυσίες πού ἀπαιτοῦνται ἀπό μέρους μας εἶναι γιά νά ἀποδεσμευτοῦν 17 δίς καί νά ἀποπληρωθοῦν ὁμόλογα ὑψους 462 δίς πού λήγουν τόν ἐπόμενο μήνα,τότε χαλάλι,ξεμπλέκουμε μιά κι ἒξω,ἀπό τόν παραπάνω μήνα θά 'χουμε καί πλεόνασμα!

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 14/02/2012 21:50:26

  Ας είναι καλά οι 199 που ψήφισαν τη δανειακή ΙΙ. Δεν πειράζει κύριοι, και του χρόνου στα μαρμαρένια αλώνια.

 4. The Saint avatar
  The Saint 14/02/2012 22:07:13

  Aυτό που με απασχολεί, είναι ότι μετά τις υπογραφές, αυτό που λέγεται είναι ότι θα ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ (κατόπιν εκλογών και αυτοδυναμίας Σαμαρά) να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, πρός την επίτευξη αναπτυξιακής πορείας. ΔΕΝ είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτό κιόλας...

  Μακάρι όλοι αυτοί εξ εσπερίας που βγαίνουν τελευταία και λένε ότι ΔΕΝ γίνεται να σωθούμε ακόμη και με τά νέα μέτρα, να εισακουσθούν, και να αλλάξει ρότα η Ε.Ε και το ΔΝΤ.
  Χλώμο το βλέπω πάντως... Ισως πάλι ο Σαμαράς να έχει κάποιο τελευταίο "καλο χαρτί" στα χέρια του, ποιός ξέρει?

  σ.σ. Πάντως σήμερα που είχα συζητήσεις με τον κόσμο, είναι όλοι τους εξαιρετικά ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ απο την κινηση Σαμαρά να πεί ναί, και κανείς του δεν φαίνεται να μεταπείθεται ότι ...υπάρχει σχέδιο

 5. Θάνος avatar
  Θάνος 14/02/2012 22:11:13

  Και για αυτό το μνημόνιο που τώρα όλοι πλέον παραδέχονται ότι θα μας παει μια ώρα αρχύτερα στον πάτο, εμείς διαγράψαμε την μισή κοινοβουλευτική μας ομάδα και κινδυνεύουμε στις εκλογές να βλέπουμε την πλάτη του Τσίπρα.

  Μπράβο μας να μας χαιρόμαστε.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Θάνος 14/02/2012 22:46:20

   Φίλε Θάνο,
   ετοιμάσου να χειροκροτήσεις το νέο μνημονιακό κόμμα που θα αποτελείται από τους μνημονιακούς βολευτές που θα βγουν από τα συντρίμμια του πασόκ και της νδ μαζί!

 6. Γαρμπής Διονύσης avatar
  Γαρμπής Διονύσης 14/02/2012 22:48:38

  Μα τι λέτε τώρα; Ανέκαθεν ο κος Σαμαράς ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της κομματικής πειθαρχίας...

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Γαρμπής Διονύσης 14/02/2012 22:55:11

   Η "κομματική πειθαρχία" δεν έχει θέση στη Δημοκρατία είναι ολοκληρωτική πρακτική. Κάθε βουλευτής είναι αντιπρόσωπος αυτών που τον ψήφισαν. Απέναντι σε αυτούς είναι υπόλογος.

   • Γαρμπής Διονύσης avatar
    Γαρμπής Διονύσης @ ο Μήτσος 14/02/2012 23:01:19

    Ναι, αλλά η Πολιτική διαμορφώνει στις μέρες μας πιο σύνθετους ορισμούς για την Δημοκρατία.

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ ο Μήτσος 14/02/2012 23:23:19

    Η πειθαρχεια οποια και να'ναι,κομματικη η'αλλη,εχει θεση σε μια κοινωνια συνειδητοποιημενων,ευφυων ανθρωπων.
    Σιγουρα δεν εχει θεση σε μια κοινωνια ατομιστων,
    μικρομεγαλων καφενοβιων και επιτηδειων.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Γαρμπής Διονύσης 14/02/2012 23:09:14

   Το μνημόνιο 2, για την μη ψήφιση του οποίου διέγραψαν τόσους προχτές από την ΝΔ, είναι πολύ χειρότερο από το μνημόνιο 1, για την ψήφιση του οποίου διέγραφαν βουλευτές τότε.

   Η ηγεσία έπρεπε να ακολουθήσει την βούληση της πλατιάς πλειοψηφίας των κομματικών της στελεχών και όχι τις στενές οδηγίες των τροϊκανών και να πέσει στη λούμπα του Πασόκ.

   • Γαρμπής Διονύσης avatar
    Γαρμπής Διονύσης @ ο Μήτσος 14/02/2012 23:25:13

    Για να είμαι πιο σαφής, εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει δεκτή η λεγόμενη "κατά συνείδηση ψήφος". Να μην διωχθεί βάναυσα η συνείδηση των βουλευτών΄. Βάσιμα μπορούμε να πιστέψουμε ότι στην ψήφο αυτή κατέλιξαν μετά από διλήμματα και αβεβαιότητες. Οι περιστάσεις απαιτούσαν ευαισθησία και γενναιοψυχία από πλευράς ηγεσίας. Διότι κάπως απότομα η ηγεσία έφθασε να διερμηνεύει κατά τρόπον απόλυτο τα μηνύματα των καιρών.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ ο Μήτσος 14/02/2012 23:28:15

    Η ηγεσία φοβάμαι ακολουθεί κατά γράμμα οδηγίες τρόϊκας. Κάνει εκκαθάριση ακριβώς όπως κάνει και το Πασόκ.

 7. lornion avatar
  lornion 14/02/2012 23:14:46

  είμαι γέρος 86 ετών ,παρακολουθώ και διαβάζω τα γεγονότα στας Ευρώπας και στην Ελλάδα και αληθινά σας λέγω πως δεν έχω καμιά διάθεση να περάσω τις σιδεριές του φρενοκομείου. ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΩ ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,ΑΓΥΡΤΕΊΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΜΑ.

 8. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 14/02/2012 23:51:26

  Όταν λέμε "κομματική πειθαρχία" εννοούμε το ότι κάθε βουλευτής πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσει αυτό που του επιβάλλει ο αρχηγός του, ακόμα και αν διαφωνεί, υπό την απειλή της διαγραφής, σαν να μην έχει προσωπική άποψη και ατομική βούληση και να μην εκφράζει συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων. Δεν έχει καμία σχέση με την άλλη πειθαρχία στην οποία ενδεχομένως αναφέρεσαι και η οποία σαφώς είναι αναγκαία για την λειτουργία κάθε κοινωνικής ομάδας.

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ ο Μήτσος 15/02/2012 00:00:49

   Καλως.
   Παντως τα κομματα ειναι φιδωλα στην
   επιβολη της και την υλοποιουν μονον
   σε κορυφαια θεματα.
   Ενα απ'αυτα ηταν και η ψηφος για την συμβαση.Η θεση του κομματος και του αρχηγου,ηταν γνωστη απο την συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας.
   Οι βουλευτες δεν ειναι θαμωνες σε καφενειο,ουτε σχολιαστες σε blog.Οι αποφασεις τους δεν εχουν να κανουν με την απηχηση στις μαζες,αλλα με το αντικτυπο στο μελλον του τοπου.

 9. Δικερως avatar
  Δικερως 15/02/2012 00:01:26

  φειδωλα

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Δικερως 15/02/2012 11:12:06

   φιδίσια!

 10. Ox avatar
  Ox 15/02/2012 07:44:40

  Μεγάλη επιτυχία των πολιτικών μας!! Για όλα φταίνε το μηνημόνιο και η τρόικα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.