Όλα τα σενάρια που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους
04/05/2014 19:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα σενάρια που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους

Ξεκινά η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους με την κυβέρνηση να θέτει επισήμως το θέμα και να ζητά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012.

Το Eurogroup της Δευτέρας 4 Μαΐου είναι ίσως το σημαντικότερο από τα πολλά που έχουν γίνει διότι ξεκινά μια πολύμηνη προσπάθεια που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Ξεκινά η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους με την κυβέρνηση να θέτει επισήμως το θέμα και να ζητά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012. Τότε που, κατά πολλούς, η κυβέρνηση κορόιδεψε τους δανειστές οι οποίοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της. Τότε δεσμεύτηκαν οι Ευρωπαίοι για μέτρα που θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρέος της. η ώρα αυτή ήρθε και πλέον ανοίγει επίσημα η συζήτηση για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις οι οποίες πάντως δεν πρόκειται ληφθούν παρά μόνο μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν το τέλος του έτους.

Επιμήκυνση και μειωμένα επιτόκια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (GLF) είναι η συνταγή που συζητιέται αφού οι ξένοι δεν θέλουν να ακούσουν για «κούρεμα», ειδικά προεκλογικά. Συγκεκριμένα το σενάριο προβλέπει:

1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη (τόσο των GLF, όσο και εκείνων από τον EFSF) στα 50 έτη. Σήμερα η μέση διάρκεια εξόφλησης των GLF δανείων συνολικού ύψους 52,9 δις. ευρώ είναι 17 έτη και η πρώτη δόση αποπληρωμής είναι το 2020. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον EFSF, ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ, η μέση διάρκειά τους είναι 30 έτη και η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2023. Όπως εκτιμά η Ελλάδα θα μπορούσε κάθε χρόνο να εξοικονομηθεί ένα ποσό 6-7 δις για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Λεφτά που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

2. Παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού των GLF δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει για τα 52,9 δισ. ευρώ κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor 3μήνου συν 0,50%. Συνολικά, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,83%. Ωστόσο το Euribor αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί αισθητά και να φθάσει στα επίπεδα του 2-3%. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μετατροπή του σε σταθερό στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή:

- Σταθερό επιτόκιο 1% για τα 50 έτη αποπληρωμής των δανείων. Το όφελος για το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ ή περίπου 14% του σημερινού ΑΕΠ για το σύνολο της 50ετίας, ή

- Σταθερό επιτόκιο για 15 χρόνια και μετά επανεξέταση της κατάστασης, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη απορρίψει την πρώτη πρόταση. Ομως, σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει επιτόκιο μικρότερο του 1%, με το επιχείρημα ότι αφού το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό για 50 χρόνια ας είναι τουλάχιστον όσο το δυνατόν χαμηλότερο.

- Διατήρηση του Euribor 3μήνου, αλλά το περιθώριο του 0,50% για ένα διάστημα 5-10 ετών και μετά μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό για 6-7 έτη. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα επωφεληθεί των σημερινών χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων (είναι στο 0,33% το Euribor 3μήνου) και μετά θα έχει για ικανό χρονικό διάστημα σταθερό επιτόκιο.

- Περίοδος χάριτος για 10 ή 20 χρόνια στην καταβολή τόκων για τα GLF δάνεια, στο πρότυπο της περιόδου χάριτος που έχει δοθεί για τους τόκους των δανείων από τον EFSF.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μια σειρά από προτάσεις και φόρμουλες οι οποίες θα στοχεύουν στη μείωση των βαρών που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντέξει. Με μια ελάφρυνση των χρεολυσίων για τα επόμενα 20-30 χρόνια η χώρα μπορεί να γυρίσει στον ενάρετο κύκλο, να σημειώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία. Και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να υπάρξει και «κούρεμα» δανείων, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες σε όλη την Ευρώπη η οποία πρέπει να θυμίσουμε ότι έχει συνολικό χρέος πάνω από 11 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα δηλαδή που πνίγεται στα χρέη και το πρόβλημα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πέτυχε σε ένα πράγμα: Κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την Ελλάδα και να φτάσουμε ως εδώ που κανείς δεν περίμενε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 04/05/2014 20:49:48

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ( ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ) ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

 2. Marcelos avatar
  Marcelos 04/05/2014 21:35:17

  Για τα 35 Δις που θέλουμε ετησίως για την πληρωμή 1.020.000 δημοσίων μισθών υπάρχει κανένα σχέδιο να μειωθεί το ποσό;;; Δεν μπορώ να διαβάζω για σχέδια βάσει των οποίων θα εξοικονομηθούν 6-7 Δις ετησίως με "αίμα" από το λαό για να πάνε στην πραγματική οικονομία, τη στιγμή που 650.000 ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΟΙ και ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΙ μισθοί στο δημόσιο μας κοστίζουν γύρω στα 20 Δις ετησίως. Είναι κρίμα κι άδικο για τα εκατομμύρια εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Πολύ κρίμα...

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Marcelos 04/05/2014 22:38:05

   Εχεις δικιο, αλλα αυτα τα πραγματα δεν ειναι ευκολο να αλλαξουν αποτομα. Το καλο ειναι οτι σιγα-σιγα η νοοτροπια των πολλων αλλαζει και η κατευθυνση ειναι για διαχρονικη μειωση.

  • Queen avatar
   Queen @ Marcelos 05/05/2014 11:43:31

   H προσκόλλησή σου σ' ένα αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αδυνατώ να την καταλάβω. Αυτή τη στιγμή, το ελλ. δημόσιο απασχολεί γύρω στους 603 χιλ τακτικούς+ 56 χιλ λοιπές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (βλ. apografi.yap.gov.gr Νοέμβριος 2013) και οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων προβλέπονται για το 2014 να είναι γύρω στις 17.7 δις (βλ. εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2014 στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών). Αυτή τη στιγμή ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να μειωθεί-όχι γιατί το λες εσύ γενικώς και αορίστως-αλλά γιατί θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητά του, θα πρέπει να υιοθετηθούν καινοτομίες και ένας λιτός τρόπος λειτουργίας του, και γιατί ο δημόσιος τομέας έχει κάποιες ομάδες υπαλλήλων που χρειάζονται συνεχείς, ποιοτικές επιμορφώσεις-δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί-και οι παρόντες πόροι δεν επαρκούν. Ο περιορισμός του δημοσίου θα επιτευχθεί όχι με τις οριζόντιες περικοπές, αλλά με κάθετες εκεί που υπάρχουν ανάγκες. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για ανθρώπους με οικογένειες, οι οποίοι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν γιατί απολύονται. Με βάση πάρα πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε εργατικό προσωπικό στον τομέα του Ανθρωπίνου Δυναμικού, ισχύει η αναλογία της εργατικότητας με βάση το 20/60/20 κανόνα της ηγεσίας (βλ. και το παραπλήσιο Pareto principle). Που σημαίνει ότι θα υπάρχει πάντα το 20% των ανθρώπων που χαρακτηρίζεται ως αστέρια, το οποίο ποσοστό δε χρειάζεται παρακίνηση για να δουλέψει, το 20% δε δουλεύει οτιδήποτε και να κάνεις (βλ. συνδικαλιστές) και το υπόλοιποι 60% απλά κάνει τη δουλειά της και επηρεάζεται είτε από τους καλύτερους, είτε από τους χειρότερους. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι, περιγράφουν όμως σχετικά πιστά την πραγματικότητα. Με βάση τα παραπάνω, στο δημόσιο αυτή τη στιγμή δουλεύουν άτομα τα οποία πραγματικά είναι πάρα πολύ καλά στη δουλειά τους. Αν τους τσακίσεις την ψυχολογία, καταλαβαίνεις ότι είναι τόσο άξια που δεν το έχουν σε τίποτα να φύγουν. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί συνεχώς αδικούνται γιατί πληρώνονται όπως όλοι ενώ έχουν πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα, και ταυτόχρονα βάλλονται από παντού-τόσο απ' έξω όσο κι από μέσα-γιατί έρχονται σε αντίθεση με το κατεστημένο. Να ξέρεις ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο οποιασδήποτε επιχείρησης-είτε δημόσιας, είτε ιδιωτικής-είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και τη στελεχώνουν. Αν τους στερήσεις κάθε ελπίδα, τότε δεν υπάρχει πια επιχείρηση.

   • Marcelos avatar
    Marcelos @ Queen 05/05/2014 13:49:44

    Queen, το σκεπτικό σου σωστό, τα νούμερά σου λάθος. Καταρχάς μην μπερδεύεις τους υπαλλήλους με τους μισθούς! Εγώ δεν είπα ότι είναι ένα εκατομμύριο υπάλληλοι αλλά ένα εκατομμύριο μισθοί! Έχω δει, διαβάσει κτλ. (δεν ξέρω πώς να στο πω αλλιώς να το καταλάβεις) πόρισμα νευραλγικότατης κρατικής υπηρεσίας (από αυτές που τα "ξέρουν όλα") ότι πληρώνουμε 1.020.000 μισθούς σε περίπου 800.000 (και κάτι) φυσικά πρόσωπα (εσύ τα βγάζεις 130.000 λιγότερα αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα). Είναι αδιαμφισβήτητο, μάλιστα ήταν έκθεση με την οποίαν κρούονταν ο κώδωνας ελέω τρόικας... Οι μισθοί είναι παραπάνω από τα φυσικά πρόσωπα διότι όπως έγραψα στην αρχή, σου διαφεύγει ότι υπάρχουν διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες δηλ. άτομα που παίρνουν δύο και τρεις διαφορετικούς μισθούς από το Δημόσιο. Εάν αναλογιστείς τώρα ότι 1.000.000 μισθοί είναι από περίπου 2.500 Ευρώ μεικτά και ότι ετησίως πληρώνονται 14 μισθοί, τότε εύκολα βγαίνει ο αριθμός 35 Δις. Απλή αριθμητική. 35 Δις δεν χρειάζεται η Γαλλία με 65 εκατομμύρια πληθυσμό και βαριά βιομηχανία με μεγάλες εξαγωγές και τεράστια κέρδη (Citroen, Peugeot, Renault, Rafale, Airbus! Εμείς από πού να τα βρούμε τα 35 Δις;;; Μέχρι τώρα τα παίρναμε δανεικά. Τώρα κόπηκαν τα δανεικά και μπήκαμε όλος ο λαός στα μνημόνια για να τα βρούμε... Έφτασαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα 400 Ευρώ για 8άωρο, μπήκαν τέλη επιτηδεύματος, μπήκαν χαράτσια, μπήκαν φόροι κτλ. για να συμπληρώνεται αυτό το ποσό των 35 Δις. Η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ να είναι ήσυχες και ευχαριστημένες και οι υπόλοιποι ας πάρουν τα τραίνα για τις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές... Όσον αφορά την "παραγωγικότητα" που αναφέρεις, τι να πω... Κάνε μια βόλτα σε μια ιδιωτική εταιρεία στο δαχτυλίδι του Αμαρουσίου και κάνε μετά και μια βόλτα στη ΔΕΗ ή στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι ή πέρνα από τη ΔΟΥ Αμαρουσίου και σύγκρινε "παραγωγικότητα"... Πρώτα από όλα σύγκρινε τα ωράρια εργασίας, μετά τους μισθούς και μετά την παραγωγικότητα... Πηγαίνεις στο εξωτερικό σε κάποια υπηρεσία, ζητάς ένα χαρτί, στο δίνει ο υπάλληλος που το έχει μπροστά του, το πήρες, έφυγες. Μπαμ-μπαμ... Πας στην Ελλάδα σε καποια υπηρεσία, ζητάς το ίδιο χαρτί, ο υπάλληλος που το έχει μπροστά του σε παραπέμπει σε άλλον υπάλληλο να κάνεις πρώτα αίτηση ότι ζητάς αυτό το χαρτί, ο δεύτερος υπάλληλος σε παραπέμπει σε τρίτον να πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου, ξαναγυρνάς στον πρώτον με το πακέτο χαρτιά και σου δίνει το χαρτί που ζήτησες αρχικά... Το να "σπάζει" ένα αντικείμενο σε τρία, ξεκίνησε με τον Ανδρέα για να έχουν τάχα "αντικείμενο" όλες οι ορδές των πρασινοφρουρών που έμπαιναν στο δημόσιο για να φαίνεται ότι δουλεύουν... Να μην μιλήσω για τη νοοτροπία χιλίων καρδιναλίων... Πας στο εξωτερικό στις υπηρεσίες και σε περιμένουν με χαμόγελο. Πας στην Ελλάδα στις υπηρεσίες και σε αντιμετωπίζουν σαν να σου κάνουν χάρη... Άσε που σε κοιτάζουν με ένα ύφος "εσύ μας έλειπες τώρα"... Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εφευρέθηκε λέξη (η οποία σημειωτέον δεν μεταφράζεται σε καμία ευρωπαϊκή γλώσσα ούτε καν σε κάποια υποσαχάρια διάλεκτο), η οποία αποδίδει εις το ακέραιο αυτή τη νοοτροπία... Τελευταία έκανα μια διάλεξη στην Ουτρέχτη σχετικά με security & crisis management και σε πηγαδάκι μου λέει καθηγητής οικονομικών (εκείνος μίλαγε για risk management): "στην πατρίδα σου είναι στο δρόμο οι λάθος άνθρωποι. Αντί να είναι το 1,5 εκατομμύριο ανέργων και οι σύγχρονοι δούλοι των 400 Ευρώ, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν βρέξει χιονίσει ένα χιλιάρικο και διαμαρτύρονται γιατί τους κόπηκαν τα έξτρα επιδόματα"!!!!!!!! Έχω συμμετάσχει σε ειδικά task force όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο ελληνικό δημόσιο παλαιότερα. Τι να πω;;; Να μιλήσω για την παλιά Ολυμπιακή που βρήκαμε σε παραμεθόριο αεροδρομιάκι για δύο πουλμανάκια να είναι στο μισθολόγιο 67 οδηγοί που μαζί με τα επιδόματα παραμεθορίου έφταναν τα 3 χιλιάρικα έκαστος και είχαν καταρτίσει εσωτερικό πρόγραμμα ώστε του καθενός του ερχόταν η σειρά να πάει για δουλειά ανά 26 ημέρες;;;;;;;;;;!!!!!!!! Να πω για άλλο επαρχιακό αεροδρομιάκι που βρήκαμε 72 καθαρίστριες στο μισθολόγιο για κτίριο 376 τ.μ.;;;;;;;;;!!!!!!!!!!! Άσε δεν είναι επί του παρόντος. Αυτό που γίνεται στο ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προηγούμενο σε χώρα άνωθεν της Σαχάρας, στο λέω με κάθε ειλικρίνεια γιατί ταξιδεύω σε πολλές και δύσκολες χώρες... Υ.Γ.: Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι που τιμούνε το ψωμί που τρώνε αλλά είναι πολύ λίγοι κατά την άποψή μου. Εύχομαι να ανήκεις σε αυτούς και σου εύχομαι καλή δύναμη!

    • Queen avatar
     Queen @ Marcelos 05/05/2014 14:22:18

     Συμφωνώ με όσα περιγράφεις τόσο για τη συμπεριφορά/παραγωγικότητα μεγάλης μερίδας των Δ.Υ αλλά και στην γενικότερότερη κουλτούρα του Δημοσίου τομέα. Η διαφορά μου είναι κυρίως στα αριθμητικά δεδομένα: 1) Ο μέσος μικτός μισθός στο Δημόσιο είναι πλέον περίπου το μισό από όσο αναφέρεις (1200-1300 ευρώ) με μέσο πληρωτέο 900-1000 ευρώ (εξαιρούνται οι ΔΕΚΟ). 2) Δεν υπάρχει πια ο 13ος και 14ος μισθός. 3) Ναι μεν υπάρχουν κάποιοι 2θεσίτες/3θεσίτες στο δημόσιο αλλά αμφισβητώ ότι αυτοί είναι 200.000 Πιστεύω ότι η απογραφή θα έπρεπε να τους ανακαλύψει όλους αυτούς. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι που να παίρνουν 2 συντάξεις, αλλά αυτό ειναι εντάξει αν αυτές είναι αναλογικές με τις εισφορές που έχουν καταβάλει κατά τον εργασιακό τους βίο. ΥΓ: Σ'ευχαριστώ για την απάντηση.

     • Marcelos avatar
      Marcelos @ Queen 05/05/2014 15:49:24

      Η απογραφή "έπρεπε" να είναι όπως ήταν ελέω τρόικας. Δεν μπορώ να γράψω κάτι παραπάνω. Εάν είναι πληρωτέα τα 1.000 και μεικτά τα 1.200, από τα 200 Ευρώ πληρώνονται όλες οι εισφορές στα ταμεία για σύνταξη και εφάπαξ;;;;;;;; Επιπλέον γράφεις ότι "με τις εισφορές που έχουν καταβάλει κατά τον εργασιακό τους βίο", μα από ποιανού λεφτά καταβλήθηκαν οι εισφορές για να παίρνουν αυτοί διπλές συντάξεις;;;; Εδώ λέμε ότι δεν έπρεπε να παίρνουν καν μισθό όλα αυτά τα χρόνια, θα πούμε ότι κατέβαλαν και εισφορές κιόλας;;;;; Και για να κλείσουμε το θέμα: Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και σύμφωνα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να έχουμε στο Δημόσιο 2,8%-3,5% του πληθυσμού της χώρας ή αλλιώς 5,5%-7,5% του εργατικού δυναμικού. Τουτέστιν 350.000 το ανώτερο! Ακόμη και με τα δικά σου νούμερα, θα έπρεπε δηλαδή να απολυθούν 300.000 άμεσα. Θα έπρεπε να απολυθούνε 300.000 φυσικά πρόσωπα άμεσα και σε επιπλέον 100.000-200.000 να κοπεί ο δεύτερος και τρίτος μισθός! Πίστεψέ με δεν υπάρχει άλλη λύση. Είμαστε βαρέλι δίχως πάτο με τέτοια νούμερα. Είναι τεράστιες οι δαπάνες και μάλιστα δαπάνες που δεν πάνε σε παραγωγικές δυνάμεις, δεν βοηθάνε την ανάπτυξη, τις εξαγωγές, την πάταξη της ανεργίας... Είναι "ξερά" λεφτά που δίδονται επιλεκτικά σε μερικούς χωρίς να τους χρειαζόμαστε, χωρίς να έχουν καν αντικείμενο και χωρίς να προσφέρουν τίποτε στον πολίτη... Θα μου πεις, τι θα απογίνουν αυτές οι 300.000 που θα απολυθούν;;; Κανονικά θα έπρεπε να απαντήσω "ας πάνε να ζητήσουν τα ρέστα από τις κατουρημένες ποδιές που φίλαγαν για να προσληφθούν" αλλά δεν θα το κάνω... Ένα πρώτο βήμα θα ήταν οι αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ και διάφορων οργανισμών. Να πάνε οι ΔΕΚΟ και διάφοροι οργανισμοί σε ιδιώτες, έτσι θα φύγουνε οι υπάλληλοι από το σβέρκο του κράτους και θα πάνε σε ιδιώτες. Άσε που θα λειτουργήσουν και οι ΔΕΚΟ καλύτερα για τον πολίτη αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Σου έγραψα πιο πάνω για τα χάλια της Ολυμπιακής όσο ήταν κρατική εταιρεία. Είχε κάνει τέσσερις προσπάθειες να την πουλήσει το ΠΑΣΟΚ και άλλες τρεις η Ν.Δ και δεν πλησίαζε κανείς επιχειρηματίας γιατί τον υποχρέωναν να αναλάβει και όλα τα χρέη... Βρέθηκαν όμως 2-3 που ενδιαφέρθηκαν. Επενδυτές λοιπόν συμφωνούσαν, τα υπουργεία συμφωνούσαν, οι πιστωτές συμφωνούσαν, οι προμηθευτές συμφωνούσαν, όλοι συμφωνούσαν. Ποιος ήταν ο μοναδικός που δεν συμφωνούσε;;; Οι εργαζόμενοι!!! "Κόπτονταν" οι εργαζόμενοι να κρατήσει η επιχείρηση το "δημόσιο χαρακτήρα"... Κατάλαβες, κόπτονταν οι 67 οδηγοί για δύο πουλμανάκια που σου έγραψα πιο πάνω, μην τυχόν και "ξεπουληθεί" η επιχείρηση και χάσει τον "δημόσιο χαρακτήρα" γιατί μετά ο καινούριος ιδιοκτήτης θα καταλάβει ότι δεν χρειάζεται παραπάνω από τέσσερις οδηγούς για να λειτουργούν τα δύο πουλμανάκια ρολόι...... 'Ασε, από όπου και να το πιάσεις ζέχνει... Πίστεψέ με, έχω κάνει ειδική έκθεση... Υ.Γ.: σου εύχομαι καλή δύναμη να παλεύεις ενάντια στο κατεστημένο εκεί μέσα

   • MCA avatar
    MCA @ Queen 05/05/2014 21:09:16

    Αυτό το 20% που δε δουλεύει ότι και να κάνεις ,ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα; Ρωτάω γιατί εκεί υπάρχει ο πέλεκυς της απόλυσης.

    • Queen avatar
     Queen @ MCA 05/05/2014 23:49:31

     Ναι, ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, γι' αυτό άλλωστε κι οι άνθρωποι απολύονται. Και πάλι όμως, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης πολλές φορές διστάζει να απολύσει, είτε γιατί ο υπάλληλος είναι εξαιρετικός στο γλύψιμο, είτε γιατί σκέφτεται την αποζημίωση που έχει να πληρώσει. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό δεν οφείλεται πάντα στην τεμπελιά, αλλά στην τοποθέτηση του ανθρώπου σε μια λάθος θέση που δεν του ταιριάζει. Βλέπεις π.χ. έναν εξαιρετικό μηχανικό και η διοίκηση αποφασίζει να τον ανταμείψει προωθώντας τον στην θέση του διευθυντή. Και ο μηχανικός αποδεικνύεται τελείως ακατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση. Σαν ένα παράδειγμα θα σου αναφέρω τον Jack Welch, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον παραπάνω κανόνα με μια όμως παραλλαγή. Όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας του στις αρχές της δεκαετίας του 80', η εταιρία βούλιαζε. Αναγκάστηκε να απολύσει 112 χιλ προσωπικό σε 5 χρόνια. Παράλληλα, ξεκίνησε να εφαρμόζει τον κανόνα 20/70/10. Στο τέλος κάθε χρονιάς, μετά από μια ειλικρινή αξιολόγηση, απέλυε το κάτω 10%. Σαν αποτέλεσμα, η εταιρία εκτοξεύτηκε στην καλύτερη εταιρία παγκοσμίως και ο Welch μετά τη συνταξιοδότησή του ονομάστηκε ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος του αιώνα.

 3. Ddefo avatar
  Ddefo 04/05/2014 22:47:51

  Αυτα δεν ειναι ουτε καν ασπιρινες.

 4. zame avatar
  zame 05/05/2014 23:42:28

  έχουν καμιά σχέση η ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ?..
  η ΠΡΟΘΕΣΗ με τον ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ?..
  ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ με την ΤΕΚΛΜΗΡΙΩΣΗ ? Gιατι το έγκλημα του υπερδανεισμού της χώρας για χάρη του εξωφρενικού πελατειακού κράτους των κομμάτων, ειδεχθές κακούργημα με παγκοίνως γνωστούς τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, είναι η αιτία που καταστράφηκε η ζωή, η χαρά της ζωής, η ελπίδα και το κουράγιο της πλειονότητας των ανθρώπων στον τόπο μας. & Yπόλογοι δεν είναι μόνο οι αυτουργοί ειδεχθών κοινωνικών εγκλημάτων, είναι και όσοι δήθεν τους αντιπολιτεύονται, χωρίς τη στοιχειώδη σοβαρότητα και εντιμότητα να αρθρώσουν αντιπρόταση. & ΑΥΤΟ ΤΟ -high light- "ας πάνε να ζητήσουν τα ρέστα από τις κατουρημένες ποδιές που φίλαγαν για να προσληφθούν" μιας και οι "παράπλευρες απώλειες" που προκάλεσαν τα χιλιάδες λουκέτα ΔΕΝ πρόκειται για ανθρώπους με οικογένειες μιας & κατάλαβαν πως βρέθηκαν στο δρόμο με ρητη & αμετάκλητη απαγορευση στο ονειρο.. με κλεμενο το χαμογελο απο τα χειλει.. & με την καθημερινο κίνδυνο έκθεσης τους στην λεηλασία της αξιοπρεπεια τους. Ετσι το ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ στο διηνεκές..είναι η ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΑ των ΛΥΣΕΩΝ ..διότι η ΖΗΜΙΑ εκτός του ότι είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΕΨΙΜΗ ..είναι και προς το συμφέρον των "ιθυνόντων"..αφού θα αυξήσει το ΑΕΠ με την όποια κατανάλωση..αλλά θα απορροφήσει και την εκδίκηση που γέννησε αυτή η οργή.. ανοίγοντας & διασφαλίζοντας ελεύθερο τον δρόμο για την δημιουργία της Νέας Ελλάδας..γιατι ακομα & Θεος να ερχοτανε να ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ..αλλά ζητά την εφαρμογή & λειτουργία όλων αυτών των "δημοφιλών μέτρων .. οι εναπομείναντες πόροι & αγοραστική δύναμη..ούτε για φώς-νερό-τηλ.. Γιατί όλος ο πληθυσμός δεν είναι δυνατόν να κάνει πρωτογενείς παραγωγές & καινοτόμες εφαρμογές.. εξωστρεφούς προσανατολισμού.. ούτε οι αφετηρίες είναι αυτές-τέτοιες που να επιτρέπουν ουτε τον στοιχειωδη & οχι τον υγιή ανταγωνισμό .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.