#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2013 09:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχονται οι… Αμερικανοί στις ελληνικές εφορίες(Ανανεωμένο) Έρχονται οι… Αμερικανοί στις ελληνικές εφορίες. Δεν είναι πραγματικότητα φυσικά αλλά ο αμερικανός τρόπος ελέγχων των φορολογούμενων θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι όσοι κατ’ επάγγελμα φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ένα νέο σύστημα που θα προβλέπει τακτικούς ελέγχους σε όλους τους φορολογούμενους ώστε να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα.

Οι φόροι θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα και τα έξοδά του, την κινητή και ακίνητη περιουσία του και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Ακίνητα, σκάφη, αυτοκίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, μετρητά, δαπάνες, κινήσεις λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, κληρονομιές και γονικές παροχές θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο ώστε η εφορία να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα και το τεκμαρτό εισόδημα. Αν το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά το δηλωθέν τότε ο ελεγχόμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος, αλλά και εισφορά αλληλεγγύης καθώς και πρόσθετο ΦΠΑ για τους φορολογούμενους που είναι επιτηδευματίες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι παρουσιάζουν περίεργο πλουτισμό, όσοι δεν τηρούν ή δεν επιδεικνύουν βιβλία και στοιχεία, όσοι δαπανούν μεγάλα ποσά, οι έχοντες μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες. Η εφορία θα δημιουργεί ατομικό φάκελο κάθε ελεγχόμενου στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου, της συζύγου ή προστατευόμενων μελών σε Ελλάδα ή και εξωτερικό. Επίσης, οι καταθέσεις-αναλήψεις

Τα στοιχεία που θα περιέχει ο ατομικός φάκελος κάθε ελεγχόμενου από προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακόμη, δαπάνες πάσης φύσεως που πραγματοποιούνται από τον ελεγχόμενο, τον/την σύζυγό του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών.

Οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν πληροφορίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ελεγχόμενης υπόθεσης και από τρίτους ή λοιπούς φορείς (τράπεζες, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.). Ο φορολογούμενος καλείται να παρουσιάσει στην ελεγκτική αρχή όποια στοιχεία κρίνονται από την ελεγκτική υπηρεσία απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών αυτών κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις.

Στα στοιχεία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για:

- Ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής).

- Κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα).

- Επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής.

- Καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Διαθέσιμα μετρητά.

- Έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή. Μπορεί να απαιτηθεί η παροχή στοιχείων μόνο εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

- Απαιτήσεις από τρίτους.

Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος. Το ύψος των καταθέσεων και μετρητών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι εφοριακοί θα γίνουν οι εφιάλτες των Ελλήνων, ωστόσο, ίσως με τον τρόπο αυτό σταματήσει η αθλιότητα της φοροδιαφυγής η οποία είναι η αιτία για τα απίστευτα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων. Ίσως μπει φρένο στην ασυδοσία από τους συνήθεις ύποπτους, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που γλιτώνουν φόρους και αναγκάζουν το κράτος να καταφύγει στα γνωστά θύματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kalel avatar
  kalel 15/05/2013 11:39:58

  Να εφαρμόσουν το κριτήριο: Φορολογία στη διαφορά: Εσοδα-Εξοδα, ώστε να κυκλοφορήσει το χρήμα. Τα μεσοβέζικα είναι ελληνικές κουτοπονηριές, ο τροχός έχει ανακαλυφθεί προ πολλού - δεν περιμέναν τον Μαυραγάνη και την τροικανή κυβέρνηση.

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 15/05/2013 11:41:43

  Να φέρετε κανονικούς από την IRS. Λες να πιάσουν το ελληνικό Tea Party που κάνει party με την φοροδιαφυγή; Εδώ δεν έπιασαν το δικό τους...

 3. Φρέσκα Κουλούρια avatar
  Φρέσκα Κουλούρια 15/05/2013 12:34:15

  15 χρόνια δηλώνω λιγότερο από 10.000 € εισόδημα και κάποιες χρονιές απ' αυτές δηλώνω και ζημίες.
  Πως γίνεται να έχω τριώροφο σε καλό προάστιο, αυτοκίνητα δύο, ένα μήνα οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό και άλλον έναν μήνα στο εσωτερικό, επταώροφο οίκημα στο κέντρο, μετοχές και κάτι βαρβάτες καταθέσεις σε ευρώ και σε δολλάρια;

  Πρέπει να είναι κάποιος Σέρλοκ Χόλμς για να καταλάβει ότι φοροδιαφεύγω;
  Όχι, απλώς πρέπει να είναι έλληνας εφοριακός!

  Η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι ένα ατελείωτο ανέκδοτο.
  Όλοι πατάσσουν την φοροδιαφυγή και τελικά οι μόνοι που πληρώνουν είναι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί.
  Ας μην μας δουλεύουν και από πάνω γιατί παραπάει!

  • be_cool avatar
   be_cool @ Φρέσκα Κουλούρια 15/05/2013 16:53:22

   Αν τα κληρονόμησε, τα πήρε προίκα ή τα έβγαλε πριν περισσότερα από 10 χρόνια, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Φρέσκα Κουλούρια 16/05/2013 12:26:49

   @Φρέσκα κουλούρια,

   να σου πώ μερικές πιθανές ερμηνείες για το''πως γίνεται'' :

   Α) έβγαζες μαυρο χρήμα, και όταν αγόραζες σπιταρώνες και ακριβά αυτοκίνητα - ΕΝΩ ΙΣΧΥΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ - κανείς εφοριακός δεν σε έλεγξε.
   Γιατί ? Είτε γιατί βαριότανε, ή γιατί τον λάδωνες, ή γιατί πήρε μήνυμα από κάποιον ''υψηλά ιστάμενο'' να δεί πολύ ευνοϊκά την περίπτωση σου...

   -Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι λόγοι που την γλύτωσες , δεν μπορούν να ισχύσουν ΚΑΙ ΤΩΡΑ?

   Β) Πρίν 20 χρόνια κέρδισες το λαχείο, και με καλή διαχείρηση ( επενδύσεις, μετοχές) έβγαλες πολλά περισσοτερα χρήματα. Μέχρι σήμερα βέβαια, ΔΕΝ ήσουν υποχρεωμένος να δηλώνεις τα κέρδη από τόκους, μετοχές κτλ. στην εφορία , και έτσι δεν το έκανες.
   Αν λοιπόν σε ελέγξει η εφορία, άντε τρέχα να βρείς την χαρτούρα από ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ από τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, μετοχές κτλ. για να αποδείξεις ότι ΔΕΝ είσαι φοροφυγάς .
   Και επειδή όλα αυτά τα στοιχεία που λαμβάνει υπ' όψη η εφορία, πέραν ακινήτων και αυτοκινήτων ( ακόμα και τιμαλφή, αντίκες κτλ) είναι υποκειμενικά σε μεγάλο βαθμό, θα είναι στην κρίση του εφόρου πως θα σε χαρακτηρίσει ... και βέβαια η ''κρίση'' του εφόρου επηρρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως ανάφερα παραπάνω.

   Σε τελική ανάλυση, πόσο μεγαλύτερη είναι αυτή η περίφημη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, για την οποία ακούμε συνέχεια και από την κυβέρνηση, αλλά και από την Τροικα και Κομισιόν?

   Πώς ακριβώς την έχουν μετρήσει ( αφού γίνεται στα κρυφά) και μας λένε ότι είναι τεράστια?

   Και αφού η ηθικώτατη Τρόικα και Κομισιόν ξέρουν ότι υπαρχει αυτή η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, θα ξέρουν και πως να την καταπολεμούν αποτελεσματικά στις -ευρωπαϊκές -χώρες τους.

   Γιατί δεν δίνουν τότε την συνταγή και στην Ελλάδα?

   Γιατί πρεπει η Ελλάδα να υιοθετήσει Αμερικάνικο σύστημα ελέγχου? Τα ευρωπαϊκά που είναι?

 4. Θατσερικος avatar
  Θατσερικος 15/05/2013 13:18:00

  Έτσι δώστε πόνο φέτος όσοι κάνουν το λάθος και αποκρύψουν εισοδήματα άνω των 15.000 πέρα από ότι αυτόματα θα έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα το χειρότερο θα είναι ότι για το επιπλέον εισόδημα που δεν δήλωσαν θα πληρώσουν "πέναλτι" 45-55%

 5. be_cool avatar
  be_cool 15/05/2013 16:51:48

  Καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Ναι, καλά. Κάθε χρόνο η εξελιγμένη και πλήρως μηχανογραφημένη δημόσια διοίκησή μας θα ρωτά (ηλεκτρονικά φαντάζομαι) τις ομοειδείς υπηρεσίες των 160 τόσων χωρών του πλανήτη, αν έλληνες έχουνε εκεί καταθέσεις. Μα πού ζουν οι άνθρωποι; Οι προηγούμενοι είχαν -τάχα- υποχρεώσει όσους κάνουνε επιχειρήσεις στην Ελλάδα να δηλώνουν κάθε χρόνο όλη τους την περιουσία (σε όλο τον κόσμο) και νόμιζαν ότι πιάσανε τον παπά από ένα άπιαστο σημείο. Προσθέτοντας διαχειριστικό κόστος βγάζουνε τα συμπλέγματα κατωτερότητας ενός πτωχευμένου κράτους στη φόρα. Τι κάνανε γι' αυτό οι ξένοι; Στήσανε αυτόνομες εταιρείες με μοναδική περιουσία τις μετοχές της φορολογούμενης στην Ελλάδα δραστηριότητάς τους και ουσιαστικά τραβήξανε τις κουρτίνες για τις εκτός Ελλάδας περιουσίες τους. Εκτός από άσχετοι με επιχειρήσεις, είναι και αλαζονικά ηλίθιοι όσοι γράφουν τέτοιες μεγαλόστομες ανακοινώσεις, καθώς νομίζουν ότι με ένα νόμο του Ελλαδιστάν ο κάθε ξένος (ή έλληνας που κρύβεται πίσω του) θα δεχθεί να γνωρίζει το (διάτρητο σε εσωτερικές και εξωτερικές διαρροές όπως φάνηκε και πρόσφατα) υπουργείο οικονομικών της Ελλάδας (ή της Μποτσουάνα) όλη την περιουσία του. Όνειρα γλυκά...

 6. Γεωργία avatar
  Γεωργία 15/05/2013 22:34:10

  Καιρός ήταν...
  φτάνει να εφαρμοστεί!!!

 7. chris avatar
  chris 16/05/2013 16:33:15

  Eντάξει με τους φοροφυγάδες,με τους άλλους που μας τρωνε τους φόρους ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.