02/01/2011 22:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχεται και ο εργασιακός μεσαίωνας: Οι αλλαγές σε ασφαλιστικό - εργασιακές σχέσεις
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο στοίχημα του 2011.

Από την πρώτη του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί ως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Από το 2011, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι τα 58 χρόνια και απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης. Επίσης ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 με μέσο συντελεστή 1,2%.

Για την συνταξιοδότηση με 25ετία το όριο ηλικίας είναι τα 61 χρόνια για πλήρη σύνταξη και τα 56 για μειωμένη. Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, όριο ηλικίας είναι τα 52 χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.

Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.

Αυξάνονται και στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επέρχεται εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών. .

Τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ακόμη αρχίζουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Στα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και είναι ενήμερες προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για "την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας" και η εφαρμογή του θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους και την εφαρμογή του εργόσημου, του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

Τον Απρίλιο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για όλα τα Ταμεία. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 των συνολικών κρατικών δαπανών για την αγορά φαρμάκων είναι προϊόν τεχνητής ζήτησης.

Τον ίδιο μήνα ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ) ο ορισμός των επιτροπών που θα επεξεργασθούν ενιαίο τιμολόγιο όλων των Ταμείων. Το 2011 το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,4 δις.

Το 2011 αλλάζει η εικόνα του τοπίου στις εργασιακές σχέσεις καθώς με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να συμφωνούνται, σε επίπεδο επιχείρησης, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις.

Οι συμβάσεις αυτές, που συνάπτονται υπό προϋποθέσεις, θα καθορίζουν τους μισθούς που θα μπορεί να αποκλίνουν έναντι των κλαδικών όχι όμως και έναντι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αρχικά προέβλεπε ο νόμος για το Μνημόνιο, ενώ έχει περιοριστεί η δυνατότητα της σύναψης ατομικών συμβάσεων. Διατηρείται το δικαίωμα της επέκτασης και στην περίπτωση που δεν υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, θα ισχύει η κλαδική εφόσον οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να την κηρύξει ως γενικά υποχρεωτική και η αρχή της "συρροής" (επιβάλει τη χρήση της σύμβασης εκείνης που είναι η καλύτερη για τον εργαζόμενο). Προβλέπεται από το νέο νόμο ο συμβουλευτικός ρόλος του ΣΕΠΕ, ενώ υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου 03/01/2011 14:27:26

    Το κείμενο δέν ταιριάζει με τον τίτλο. Να μήν πώ οτι του βγάζει κιόλας και γλώσσα ! Καταλάβατε εσείς κάτι για μεσαίωνα ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.