#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2012 10:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έντοκα γραμμάτια για τα άδεια ταμείαΤρόπους ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, τα οποία υπάρχει άμεσος κίνδυνος να στερεύσουν μετά τα μέσα του τρέχοντος μηνός, αναζητεί πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Τρόικα. Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση που επεφύλασσαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας ως προς τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς για τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτές της τριμερούς φέρονται να υποστηρίζουν πως τα 3,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ) να εισπραχθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής το διάστημα 2013-2016 δεν αποτελούν ρεαλιστικό στόχο και ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ. Επομένως, η διαφορά που προκύπτει θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.

Στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι το Ελληνικό Δημόσιο εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει σε πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ώστε να χρηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμες ανάγκες του. «Συζητούμε το θέμα με τους εταίρους μας. Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters. Προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επισημάνει με δηλώσεις του την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα μας καλείται στις 20 Αυγούστου να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαβεβαιώσει ότι θα βρεθεί λύση και, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η παράταση της εξόφλησής του κατά ένα μήνα (υπάρχει αυτή η νομική δυνατότητα) ή η απευθείας πληρωμή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω «αντιλογισμού». Μια τρίτη λύση θα ήταν η αξιοποίηση πόρων από τη δημοπράτηση μεγαλύτερου ποσού εντόκων γραμματίων, εφόσον η Τρόικα δώσει το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την τόνωση των εσόδων εντός του Αυγούστου αφήνει ανοιχτό εγκύκλιος του κ. Σταϊκούρα προς όλους τους δημοσίους φορείς και υπηρεσίες, με αντικείμενο την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του 2013. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι υπηρεσίες καλούνται να λάβουν υπόψη τους, πέρα από τις αποδόσεις των ήδη νομοθετημένων μέτρων, «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπιστούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20/8/2012) για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η παραπάνω επισήμανση δεν συνιστά προαναγγελία νέων φόρων, αλλά μπορεί να αφορά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών και του φόρου εισοδήματος, ελέγχους-εξπρές σε ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις και ρύθμιση για τη δήλωση «κρυφών» εισοδημάτων που θα φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή.

Χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιοποίησε τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, από τα οποία προκύπτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφθασαν στα τέλη Ιουνίου τα 6,62 δισ. ευρώ, έναντι 6,4 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Οσον αφορά στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, αυτό περιορίστηκε στα 9,88 δισ. ευρώ, έναντι 11,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Μάριος Ροζάκος για τον Ελεύθερο Τύπο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012

 

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου

2,98 δισ. € έφθασαν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, από 2,88 δισ. € τον Μάιο
1,63 δισ. € τα χρέη των νοσοκομείων, από 1,62 δισ. € τον Μάιο
907 εκατ. € οι οφειλές των υπουργείων, από 837 εκατ. € τον Μάιο
771 εκατ. € τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 781 εκατ. € τον Μάιο
329 εκατ. € τα χρέη των υπόλοιπων νομικών προσώπων, από 326 εκατ. € τον Μάιο

 

Γενική κυβέρνηση

9,4 δισ. € έφθασαν οι τόκοι, έναντι 7,3 δισ. € πέρυσι
490 εκατ. € ήταν το πρωτογενές έλλειμμα, έναντι 4 δισ. € πέρυσι
49,5 δισ. € ήταν τα έσοδα, έναντι 49,9 δισ. € πέρυσι
49,96 δισ. € ήταν οι δαπάνες, έναντι 53,9 δισ. € πέρυσι

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.