#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/05/2013 14:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένεση ρευστότητας για την αντιμετώπιση της ανεργίας από την ΚομισιόνTo ποσό των 400 εκατ. ευρώ εκταμιεύει μέσα στο 2014 η Κομισιόν με σημερινή απόφασή της. Ουσιαστικά επισπεύδει την εκταμίευση ώστε να ξεκινήσει ταχύτερα το πρόγραμμα ενίσχυσης κυρίως των ανέργων με την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.

Όπως εξηγεί η ΕΕ δεν πρόκειται για νέα χρηματοδότηση αλλά για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει ευκολότερα και ταχύτερα τα κονδύλια στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής στην Ευρώπη.

Δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η απόφαση καθώς λαμβάνεται σε μια χρονική στιγμή όπου η ελληνική οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται και στην Ευρώπη έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα για χαλάρωση της σκληρής πολιτικής καθώς βλέπουν ότι ο εφιάλτης της ανεργίας απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα.

Η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί κατ’ ανώτατο όριο σε 95% και έτσι θα μειωθεί η απαίτηση εθνικής συγχρηματοδότησης σε μόλις 5%. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι 95 και τα υπόλοιπα θα μπουν από τον ελληνικό προϋπολογισμό

Συγκεκριμένα, το 2014 αυτό θα αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. για την Ελλάδα, 100 εκατ. για την Πορτογαλία και 20 εκατ. ευρώ για την Κύπρο.

Τα μέτρα θα βοηθήσουν αυτά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής.

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν δήλωσε:

«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να δείξουμε αλληλεγγύη και ευελιξία σε αυτούς που έπληξε η κρίση, έτσι ώστε να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης. Η πολιτική συνοχής είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ένωσης για τον σκοπό αυτόν. Τα στοχευμένα μέτρα που προτείναμε σήμερα θα βοηθήσουν αυτές τις χώρες να αξιοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις: για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή σε αυτές πρόσβασης σε χρηματοδότηση, για την υποστήριξη των νέων για να βρουν απασχόληση και για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των οικείων χωρών αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι η πρόταση αυτή, ενώ δίνει μια ανάσα, δεν υποκαθιστά τις μεταρρυθμίσεις και την επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων».

Ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάζλο Άντορ υπογράμμισε: «Οι έκτακτες περιστάσεις που μας οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στις δαπάνες της πολιτικής συνοχής στις λεγόμενες χώρες του προγράμματος, δυστυχώς, εξακολουθούν να υφίστανται. Το μέτρο ήταν επιτυχημένο όσον αφορά την ενίσχυση της διάθεσης πόρων της ΕΕ για αναπτυξιακές επενδύσεις και είχαμε κάθε λόγο να το επεκτείνουμε. Όσον αφορά τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, ύστερα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η παρούσα πρόταση τους παρέχει τη δυνατότητα να επενδύσουν πόρους της ΕΕ όπου είναι περισσότερο αναγκαίο. Οι δύο χώρες πρέπει να το δουν αυτό ως κίνητρο για να ενισχύσουν τις μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές προσπάθειές τους».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.