#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκτακτο Eurogroup αποκλειστικά για την ΕλλάδαΈκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και να συζητηθούν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, όπως η επιμήκυνση και η βιωσιμότητα, σχεδιάζει να συγκαλέσει ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές της ευρωζώνης υπογράμμιζαν χθες στη βελγική πρωτεύουσα ότι ο κ. Γιούνκερ επιθυμεί αυτή τη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα, ώστε καταρχήν να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και να συζητηθούν επίσης η επιμήκυνση, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και ενδεχομένως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν την Παρασκευή στη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και στο θέμα της βιωσιμότητας, τότε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις πάνω στα δύο αυτά θέματα ώστε να βρεθούν εκ νέου στο «τραπέζι» στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup, στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις 12 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα συζητηθούν επίσης και ενδεχομένως θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας, αφού όλα δείχνουν ότι η Μαδρίτη θα υποβάλει μέσα στις επόμενες μέρες σχετικό αίτημα, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας με τη Λευκωσία.

Την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της επόμενης μέρας, εφόσον αυτή οριστικοποιηθεί από τον κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης επιταχύνει τη διαδικασία προφανώς για να εκταμιευθεί έγκαιρα η επόμενη δόση για την Ελλάδα, αλλά και για να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ της χώρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις για τη χώρα μας και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και το θέμα της βιωσιμότητας. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση για κανένα από τα δύο αυτά θέματα.

Σενάρια επαναγοράς χρέους

 

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, στο «τραπέζι» έχουν επανέλθει τα σενάρια επαναγοράς ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, μέσω δανείου που θα μπορούσε να χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η απόφαση θα είναι δύσκολη γιατί δημιουργεί προηγούμενο, ωστόσο δεν διαφαίνεται άλλη δυνατότητα, δεδομένου ότι το «κούρεμα» των διμερών δανείων που χορήγησαν οι εταίροι στην Ελλάδα πολιτικά είναι ανέφικτο, όπως ανέφικτη είναι και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης, που αρνούνται να επιμηκύνουν ή να «κουρέψουν» τα ομόλογα που διαθέτουν.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ είχε προϊδεάσει για μια συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα, επισημαίνοντας την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν σαφές μια για πάντα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι δεν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ παράλληλα επικρότησαν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, η δήλωση του κ. Γιούνκερ δημοσιεύεται και στη επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, όπου γίνεται αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου με ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα με τίτλο «Ξεκαθαρίσαμε μια για πάντα ότι κανένας δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας».

«Η απόφαση που πήραμε για την Ελλάδα είναι απολύτως ξεκάθαρη, είπαμε μια για πάντα ότι κανένας (από τους ηγέτες) δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ επικροτήσαμε με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από ελληνικής πλευράς», τονίζει ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας την προσωπική του εκτίμηση ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ομαλοποίηση της κατάστασης (στην ευρωζώνη)».

Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου υπενθυμίζει και σχολιάζει τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν υπόψη με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, ενώ αναμένουν την ολοκλήρωσή τους και στη συνέχεια την αξιολόγηση της Τρόικας. Αναφέρει ακόμη την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, καθώς και τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ισίδωρος avatar
    Ισίδωρος 22/10/2012 11:12:43

    Ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Παρασκευή, αν και το κυνηγά επίμονα ο Γιούνγκερ απ'ότι φαίνεται...
    http://www.attikipress.gr/30698/pros-ektakto-eurogroup-gia-thn-ellhnikh-periptwsh

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.