#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup για να αλλάξουν οι όροι του κυπριακού κουρέματοςΈκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, για να συζητηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις, ώστε να επιτευχθεί διαφοροποίηση του πακέτου για την κυπριακή διάσωση.

Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο Κόνορ.

Συγκεκριμένα, ο Σ. Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ρεν στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναδιαμόρφωση των συντελεστών που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει φορολογικά έσοδα ύψους 5,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. "Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δις. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαφοροποίηση που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις κλίμακες καταθέσεων. Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Σ. Ο Κόνορ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε ότι « η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Σημείωσε επίσης, ότι το Eurogroup δεσμεύτηκε να καλύψει 10 δις. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 55% του κυπριακού ΑΕΠ και ότι προκειμένου να καλυφθεί το κενό έως τα 17 δις ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, οι ίδιες οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το μέτρο της εφάπαξ επιβολής τέλους. Σύμφωνα με τον Σ. Ο Κόνορ, το μέτρο αυτό θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Σ. Ο Κόνορ διαχώρισε απόλυτα την κατάσταση στην Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Για το ίδιο θέμα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι «η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση» και πως την ευθύνη για το μέτρο επιβολής τέλους στις καταθέσεις φέρει η ίδια η Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 17:15:34

  Το άδειασμα του Αναστασιάδη καλά κρατεί. Πάντως, ένα δεν καταλαβαίνω με το φτωχό μου το μυαλό. Πώς γίνεται σε άλλα να μην μπορεί να αρθρώσει λέξη η κυρίαρχη χώρα αν δεν συμφωνήσουν οι «εταίροι», οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο (υποτίθεται, από ό,τι μας λένε), και σε άλλα να αποφασίζει μόνη της η κυρίαρχη χώρα και η Ευρωζώνη και η ΕΕ να σηκώνουν τους ώμους ψηλά, ακόμη κι αν η κυρίαρχη χώρα παίρνει ηλίθιες, αντιευρωπαϊκές και εγκληματικές αποφάσεις. Θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί η Κύπρος πρότεινε το μέτρο...! Άντε, άντε μην πω τίποτα πολύ Πειραιώτικο...!

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ Νιόβη 18/03/2013 17:45:14

   Ορθότατο , Νιόβη.
   Πλέον τα πράγματα γίνονται κωμικοτραγικά.
   Ο γερμανός υπουργών εξωτερικών είναι πλέον ένας άθλιος ψεύτης. Ισχυρίζεται ο απίθανος πως τάχα αυτός ( και το ΔΝΤ) δεν ήθελαν χέρι σε καταθέσεις κάτω των 100.000 , αλλά τάχα του το επέβαλαν του δύσμοιρου η Κομισιόν( που την ελέγχει) , η ΕΚΤ ( που την ελέγχει) .
   Εκτός από ψευταράς απεδείχθη και επικίνδυνος. Σήμερα. Επί μήνες ο απίθανος ισχυριζόταν πως η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Γεγονότα: ασιατικά χρηματιστήρια κάτω, spreads ευρωπαικών χωρών στα ύψη, Wall κάτω. Πάλι έπεσε έξω στις σοφίες του.
   Από το πρωί οι υποστηρικτές της άθλιας απόφασης τρώνε απανωτές καρπαζιές. Δεν υπάρχει ένας(1) αναλυτής, ένα δημοσίευμα, μια τοποθέτηση που να στηρίζει την απόφαση. Πλήν των γερμανικών κομμάτων. FT, Economist( αυτοί είναι αγγλοσάξωνες και κατηγορούν τον μέγα γκουρού θα πουν οι Σοιμπλοφρουροί) , γαλλικός τύπος, Forbes, Ρώσοι, Γιούνκερ, Κρούγκμαν. Τί έγινε; Γεμίσαμε "αντιγερμανούς" ή απλά ο "μέγας" Σόιμπλε, που και εδώ ελάχιστοι τον υπερασπίζονται, απλά κάνει ολέθρια λάθη( αν μιλάμε μέσα από ευρωπαικό πρίσμα) και ψεύδεται κιόλας από πάνω;
   Ο εικονιζόμενος νέος πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του την επομένη της συμφωνίας δεν απέκλεισε την επανάληψη του μέτρου! Προς θεού μην το επισημάνουμε, μην τον κατηγορήσουμε , έτοιμοι οι ηρακλειδείς να μας προσάψουν αγοραίο αντιγερμανισμό. Η αλήθεια είναι πως και μόνο λόγω των όσων είπε σε αμερικανικά ΜΜΕ ο εν λόγω θα έπρεπε να του είχε ζητηθεί η παραίτηση. Εκφράζει πολιτικά μια νομισματική ένωση και δεν αποκλείει ρητά την επανάληψη της δήμευσης καταθέσεων. Τόσο άθλιος.

   Ακολουθεί απαράδεκτο αντιγερμανικό σχόλιο, ανάλογο του "ελληναράδικου αντιαμερικανισμού":
   "Τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει από το κόστος των επιτοκίων η Γερμανία, έως το 2023, από την κρίση χρέους η οποία πλήττει την Ευρωζώνη, εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

   Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το γεγονός ότι η Γερμανία, ενώ άλλες χώρες είτε δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, είτε έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, της αποφέρει σημαντικά κέρδη. Μόνο για το 2013, αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

   Η τάση αυτή μάλιστα των υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ"

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 19:28:48

    Περιττό να σας πω ότι με βρίσκετε απολύτως σύμφωνη. Τελικά τι νομίζετε ότι επιδιώκει η ΕΕ από αυτό το τερατούργημα;

 2. kouvari avatar
  kouvari 18/03/2013 18:18:56

  Παιδια να κανει η μανα λεω εγω....!!

 3. Πέτρος avatar
  Πέτρος 18/03/2013 18:58:32

  Εγώ βλέπω οτι με τον Α ή Β τρόπο οι Κύπριοι και τα υπόλοιπα κόμματα ανάγκασαν τον Αναστασιάδη να επαναδιαπραγματευθεί όσο μπορεί και ο φαιδρός ρόλος του Σόιμπλε και της Μέρκελ αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Ας τα βλέπουν οι δικοί μας.

 4. firiki2010 avatar
  firiki2010 18/03/2013 19:56:54

  Αυτά τα "η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση" να τα ξεχάσουν. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση εγκαθιστά ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ αβεβαιότητα ως προς την ασφάλει των καταθέσεων με προφανώς οδυνηρές συνέπειες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.