#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2013 12:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκλεισε η συμφωνία με την SOCAR για τον ΔΕΣΦΑΗ κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία για να αγοράσει ποσοστό 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας), αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αζέρικη εφημερίδα Azernews.

Η συμφωνία έγινε με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Συμβουλευτικές ομάδες της SOCAR και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της SOCAR και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.

«Η SOCAR, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία με τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Αμπντουλάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η SOCAR είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σημαίνει την πρόσβαση της αζέρικης εταιρείας στην αγορά της διανομής φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/06/2013 12:54:56

  Επιτέλους, να και ένα καλό νέο.
  Ο ενεργειακός άξονας Κασπίας - νοτιοανατολικής πύλης του συστήματος της ΕΕ είναι σημαντικός.
  Και μη ξεχνάμε: Οι Αζέροι, ως χώρα - συστατικό μέρος της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης, είχαν χειρισθεί την άντληση αερίου από τα πεδία της Κασπίας και τις σχετικές τεχνολογίες, ήδη πολύ πρίν εισέλθει η "μεγάλη Σοβιετική αδελφή" τους Ρωσία στην μαζική οικονομία του φυσικού αερίου.

  • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
   Θόδωρος 17.06.2012 @ Uncle Stgm 21/06/2013 17:39:05

   Θείο, έχεις τυχόν υπόψη σου αν η Socar είναι αμιγώς αζερμπαϊτζανή ή υπάρχουν και τίποτα "υπερατλαντικά" ποσοστά στην σύνθεση της?

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 22/06/2013 14:01:31

   Δεν ισχύει αυτό που λες Θείε, περί της δήθεν «Αζέρικης πρωτοπορίας», ιστορικά, έναντι των Ρώσων, στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Τόσο επί Τσάρου, όσο και επί Σοβιετικής εποχής, το Αζερμπαϊτζάν ήταν, επί της ουσίας, ρωσική αποικία. Αυτοί που έλυναν και έδεναν, στην τεχνολογία και στην εκβιομηχάνιση ήταν οι Ρώσοι, Ουκρανοί, Αρμένιοι κλπ . Οι Αζέροι, ήταν, σε γενικές γραμμές, αγράμματοι και κομπάρσοι στις προσπάθειες αυτές, μέχρι πρότινος.

 2. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 21/06/2013 18:41:19

  Βαρυσήμαντο άρθρο του καθηγητή κ. Ν.Λυγερού!

  Για όσους δεν το ξέρουν δεν υπάρχει καμία απαίτηση από οποιοδήποτε κείμενο που υπογράψαμε ή που δεν υπογράψαμε για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και σε αυτό το σημείο, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά με τη ΔΕΠΑ. Για όσους δεν το ξέρουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ και όχι μόνο ονομάζουν τους Αζέρους, Τούρκους, διότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά. Επιπλέον η SOCAR είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η οποία αφορά και τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ, προσπαθώντας να αποσπάσει τον ΔΕΣΦΑ από μια μη απαραίτητη διαδικασία. Όταν λοιπόν ακούμε από τον πρόεδρο της εταιρείας SOCAR ότι «αυτό σημαίνει πως όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου θα είναι σύντομα στα χέρια μας» αναρωτιόμαστε αν οι υπεύθυνοι στο ΤΑΙΠΕΔ, έχουν γνώση όλων αυτών των δεδομένων ή προχωρούν σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης δίχως να έχουν ενημερώσει ολοκληρωτικά την πατρίδα μας και ειδικά την κυβέρνηση. Διότι τώρα που γίνονται όλες οι προσπάθειες για να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να μπορεί να παράγει η ίδια φυσικό αέριο δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πωλήσουμε τον ΔΕΣΦΑ. Γιατί στην ουσία ακόμα και όταν θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο θα πρέπει να νοικιάζουμε το δίκτυο στη SOCAR για να το παρέχουμε στους δικούς μας. Πρέπει λοιπόν και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ να είναι γνώστες του θέματος, για να μην έρθει κανένας να μας πει μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης ότι δεν είχαν ενημερωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία λεπτομέρεια για την Ελλάδα του μέλλοντος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιάσουμε το μέλλον μας, διότι αντιμετωπίζουμε στο παρόν οικονομικά προβλήματα. Διότι τα τελευταία λύνονται μόνο και μόνο με στρατηγικές κινήσεις. Επίσης δεν υπάρχει καμία απαίτηση, καμία οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να απαιτεί την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να έχει απεξάρτηση από την Ρωσία και από το Αζερμπαϊτζάν, για την ενεργειακή ασφάλεια, την ώρα που μας βοηθάει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μην υπογράψουμε αυθαίρετες συμφωνίες, την ώρα που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο αρχίζουν να παίζουν έναν ρόλο ενεργειακό, μόνοι μας θέλουμε να πωλήσουμε τον ΔΕΣΦΑ δίχως να υπάρχει καμία πίεση από τους δικούς μας. Η SOCAR κάνει τη δουλειά της προσπαθώντας να πιάσει δύο λαγούς ταυτόχρονα, αλλά γιατί εμάς να μας πιάσουν κορόιδα τώρα που επιτέλους σηκώνουμε το ανάστημα για να ξεπεράσουμε ορθολογικά και στρατηγικά τα οικονομικά μας προβλήματα. Δεν λέμε βέβαια να μην πάμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά να ξέρουμε τι θέλουμε πραγματικά από αυτές και να μη βιαστούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα είναι μη αναστρέψιμη διότι δεν έχουμε δικαίωμα πια να κάνουμε τέτοια λάθη. Άλλο ο προμηθευτής και άλλο ο διαχειριστής. Ο ΔΕΣΦΑ ανήκει στον στρατηγικό μας ορυκτό πλούτο, αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, όπως και τη λαϊκή ρήση που αφορά την υπογραφή. Ο ΔΕΣΦΑ είναι ελληνικός και πρέπει να παραμείνει γιατί ανήκει στο μέλλον μας.

  • helios avatar
   helios @ Ν.Κ. 22/06/2013 08:51:27

   η ΔΕΣΦΑ θα μπορουσε στο αμεσο μελλον να μετατραπει και να γινει η δικη μας gazprom και socar και εμεις παμε και την πουλαμε.

 3. πολίτης avatar
  πολίτης 21/06/2013 19:24:20

  Πολύ σημαντικό άρθρο του Ν. Λυγερού. Δεν φαντάζομαι να αμφισβητεί κανείς τις προθέσεις ή την ευφυία του.

  • Αλεξανδρος avatar
   Αλεξανδρος @ πολίτης 22/06/2013 08:18:05

   Κανεις δεν αμφισβητει την διασυνδεση του με τους σιωνιστες μασωνους και την διαπλοκη του στο σχεδιο της παγκοσμιοποιησης που απαιτει την Ελλάδα σβησμενη απο τον χαρτη.

   • Simon Bolivar II avatar
    Simon Bolivar II @ Αλεξανδρος 22/06/2013 12:02:11

    Πως αποδεικνύετε αυτό που δεν αμφισβητείτε ? Επί της ουσίας του κειμένου αντίρρηση καμιά όμως . Το καλύτερο βέβαια είναι που ο συγγραφέας λέει να έμενε εθνικός ο φορέας και εσείς τον λέτε διαπλεκόμενο στο σχέδιο της παγκοσμοιοποίησης . Κάπου συγκρούονται αυτά .

 4. dinos avatar
  dinos 21/06/2013 22:00:00

  Οι αζεροι ειναι τουρκοι....κατι οπως εμεις και οι κυπριοι

 5. dimx avatar
  dimx 21/06/2013 22:49:01

  να πω και εγω μια καλυτερη ειδηση

  Το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισακούγοντας μια πρωτοβουλία πολιτών που συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη από μέρους των πολιτών.
  Η Right2Water, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πασχίζει η πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στα δίκτυα αποχέτευσης να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, συγκέντρωσε 1,5 εκατ. υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των
  δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε “μυστικά”, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το θέμα είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Γερμανία.
  Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού “δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις (της ΕΕ), δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα”, επέμεινε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.
  Το θέμα ανέκυψε διότι το νερό αναφέρθηκε ως ένα πεδίο ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τα οποία η Επιτροπή επεδίωκε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου.
  Ο Μπαρνιέ είπε πως πρόκειται να εισηγηθεί να αποσυρθεί το πόσιμο νερό από τον κατάλογο αυτό επειδή “είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες”.
  Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους “που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους”.
  Η Επιτροπή επικρίνεται συχνά για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και διότι δεν λαμβάνει υπόψη τους πολίτες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αφού τα μέλη της διορίζονται με πολιτικά κριτήρια και δεν εκλέγονται.
  “Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή (τους) ακούει”, είπε ο Μπαρνιέ.
  Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που αποτελεί ένα μέσο για την υποβολή αιτημάτων στην ΕΕ, θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 6. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 23/06/2013 20:30:40

  Όταν μία Χώρα (η Ελλάδα) πουλάει (ή ξεπουλάει) μία Δημόσια Επιχείρησή της
  σε μία άλλη Χώρα (η εταιρία Socar είναι κρατική επιχείρηση) , το Αζερμπαϊτζάν ,
  εκχωρεί τμήμα της Εθνικής της Κυριαρχίας . Αυτό , κάτω από συγκεκριμένες
  προϋποθέσεις που δεν φαίνονται αυτήν την στιγμή , αποτελεί πράξη Εσχάτης
  Προδοσίας κατά το Ελληνικό Σύνταγμα και τιμωρείται βαρύτατα.

  Το Αζερμπαϊτζάν , χώρα φυλετικά και ιστορικά , συγγενής προς την Τουρκία
  δεν έπρεπε να είχε επιλεγεί . Αν αύριο αυτό ή η Τουρκία (χώρα καθόλου φιλική
  προς την Ελλάδα) μας κλείσουν την στρόφιγγα του φυσικού αερίου , τι θα
  κάνουμε ;

  Ευτυχώς , ελάχιστοι είναι αυτοί , πλην του Σταυρίδη (προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ) που
  ...πανηγυρίζουν γιά την μεγάλη αυτή επιτυχία , της εκχώρησης της εθνικής μας
  περιουσίας στους - εν δυνάμει - εχθρούς μας !

 7. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 24/06/2013 15:11:16

  Δεν χρειάζεται η Ελλάδα να έχει δικό της δίκτυο μεταφοράς/διανομής του
  φυσικού αερίου , το οποίον ίσως σύντομα θα αντλείται από τα δικά της κοιτά -
  σματα .

  Πού ζήτε κύριε Ν.Κ. και γράφετε όλα αυτά τα πολύ σοβαρά και βαρύγδουπα ;
  Νομίζετε ότι σας καταλαβαίνει κανείς ; Νομίζετε ότι οι κυβερνώντες διαβάζουν
  ακόμη antinews.gr ; Να τα ξεπουλήσουν όλα και όσο γίνεται πιό γρήγορα ,
  πριν τους πάρει "χαμπάρι" ο Ελληνικός Λαός , αρκεί να εισπράξουν τα καλά
  λόγια και τους επαίνους της κυρίας Μέρκελ και της κυρίας Λαγκάρντ ...
  Μόνον αυτό τους νοιάζει σήμερα , μήπως και γλυτώσουν την εκλογική συντριβή
  κατά τις προσεχείς εκλογές . Θα γλυτώσουν όμως τα ειδικά δικαστήρια που ,
  κάποια στιγμή , θα στηθούν ειδικά γι αυτούς ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.