#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση με καταστροφικά σενάρια και… εκτός ευρώ«Η Ελλάδα ξανά στο χείλος», προειδοποιεί ο διεθνής οίκος Nomura International σε έκθεσή του, εκτιμώντας ότι με δεδομένη τη δημοσιονομική εκτροπή φέτος, τη βαθύτερη ύφεση την οποία «βλέπει» στο -7,5% και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική επέκταση κατά δύο χρόνια των δημοσιονομικών στόχων, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πλέον πλήρως χρηματοδοτούμενο έως το 2014. Στο ακραίο σενάριο, η Nomura, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να… αφεθεί στην τύχη της και εκτός ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura, θα απαιτούνταν από 30-40 δισ. ευρώ για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016, ο δε στόχος για δημόσιο χρέος 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020 δείχνει ανέφικτος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στο 45%, παραμένει ωστόσο σημαντική και αναπτύσσει τρία εναλλακτικά σενάρια. Πρώτον, τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να δοθούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό-ESM. Στα «χαρτιά» αυτή η λύση θα μπορούσε να «πιάσει» το στόχο του χρέους.

Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει επιπλέον νέα ομόλογα αξίας 62 δισ. ευρώ, παράλληλα με τα δάνεια 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Ωστόσο, τα νέα αυτά ομόλογα υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο και η συνεργασία που θα απαιτηθεί με τους κατόχους τους πιθανώς θα αποδειχθεί δύσκολη. Επιπλέον, το 30% των νέων ομολόγων βρίσκεται στην κατοχή ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων και, έτσι, μία νέα αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε αύξηση των αναγκών κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τέλος, η Nomura αναφέρει ότι θα μπορούσε να μη γίνει τίποτα και η Ελλάδα να αφεθεί μόνη, με την ελληνική έξοδο να αποτελεί πλέον αποδεκτή εξέλιξη από την Ε.Ε.

Ρόη Χάϊκου, στον Ελεύθερο Τύπο 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ktisias avatar
  ktisias 24/07/2012 10:54:58

  Έξοδος με την μέθοδο της ….διολίσθησης …παλιά μας τέχνη….

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/07/2012 11:13:28

  Οι δίδυμες εκλογές και ο 6μηνος προεκλογικός αγώνας έκαναν τρομακτική ζημιά.
  Είναι πιά ιστορία. Αλλά είναι καιρός οι υπεύθυνοι ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν να επανορθώσουν ό,τι επανορθώνεται.

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 24/07/2012 13:43:36

   Ποιός εξάμηνος προεκλογικός αγώνας, στην Ελλάδα ο κάθε προεκλογικός αγώνας ξεκινά την επόμενη ημέρα των εκλογών, άντε το πολύ την μεθεπόμενη, γιαυτό και δεν προχωρούσε/προχωράει ακόμη τίποτε προς την σωστή κατεύθυνση. Οχι στην άκρη του μυαλού, αλλά στο κέντρο όλοι είχαν το πολιτικό κόστος και μοναδικό σκοπό την επικράτηση έναντι των κομματικών αντιπάλων και την επανεκλογή!

 3. abc avatar
  abc 24/07/2012 12:36:41

  Ο οίκος Nomura φαίνεται να μην ανήκει στις Υπερτράπεζες...
  Η ουσία του πορίσματός του είναι οτι αν τα 50 δίς για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών δεν δοθούν όπως και στις Ισπανικές , απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό-ESM, χωρίς να προστεθούν στο χρέος της Ελλάδας ή άν δεν γίνει νέο κούρεμα και νέα ανακεφαλαιοπήση απο τον ESM, η Ελλάδα θα σκάσει και σίγουρα ο θόρυβος θα είναι ισχυρότερος απο τον της Leehman rothes,
  όπως λέει και ο Χατζημαρκάκης σε σημερινό του σχόλιο...
  Με άλλα λόγια ο απευθείας δανεισμός των Τραπεζών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό-ESM είναι το "φύλλο συκής" με τον οποίο κρύβουν το τύπωμα Ευρώ απο την ΕΚΤ, αφού τα χρήματα αυτά δεν χρεώνουν τα κράτη στα οποία καταλήγουν και στην ουσία είναι "δανεικά κι αγύριστα"...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ abc 24/07/2012 14:15:33

   Δεν είναι “δανεικά κι αγύριστα”, ειδικά άν γίνει απευθείας δανεισμός:
   Σε αντάλλαγμα ο ESM - EKT θα πάρει κοινές μετοχές και θέσεις στο συμβούλιο της τράπεζας. Πρόκειται για προσωρινή κρατικοποίηση από το ευρύτερο "ευρωπαικό κράτος".
   Σε 5 - 10 χρόνια, αφού εξυγιάνουν την τράπεζα υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα πουλήσουν πάλι τις μετοχές σε ιδιωτες με κέρδος.
   Αλλά για να λειτουργήσει το σχήμα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, πρώτα πρέπει να στηθεί πλήρης μηχανισμός εποπτείας European Banking Authority (EBA) της ΕΚΤ. Έχουμε δρόμο.

   • abc avatar
    abc @ Ο Θείος 24/07/2012 22:09:02

    Αγαπητέ Θείο, εμένα μου φαίνεται το ίδιο.
    Γιατί αν υποθέσουμε οτι εμείς κάνουμε κανα -δυό κουρέματα στο χρέος και το φέρουμε κάτω απ' το 100% μέχρι το 2014 πχ., πράγμα που θα προκαλέσει κανα -δυό αντίστοιχες ανακεφαλαιοποιησεις των τραπεζών "μας", τι πρόβλημα θα έχουμε αν τις κρατικοποιήσει το ευρύτερο “ευρωπαικό κράτος”και σε 5 – 10 χρόνια, αφού τις εξυγιάνουν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ θα πουλήσουν πάλι τις μετοχές σε ιδιωτες με κέρδος? Εδώ πουλάμε απ' ευθείας το νερό το ρεύμα και τα νοσοκομεία μας...

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 24/07/2012 12:47:35

  Έστω ότι όλα πάνε "καλά" και η ελλάδα δεν χρεοκοπέι. Τότε:

  Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί. Παραμένει στις πλάτες τς ένα χρέος μισό τρις δολλάρια. Με αυτό το χρέος θα έχουμε να πάιζουμε μέχρι το .....2050!
  Ο δημόσιος τομέας θα προσλαμβάνει ένα άτομο για κάθε..... 126 (λέω τώρα!) που θα φεύγουν. Ο ιδιωτικός, υπερφορολογούμενος προκειμένου να πληρώνουμε τα δανεικά στους ξένους θα συρρικνώνεται περαιτέρω. Το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει τελείως γιατί οι νέοι θα φεύγουν στο εξωτερικό ή θα μένουν εδώ άνεργοι. Η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων που ήδη είναι στο κόκκινο θα ξεφύγει τελείως. Και όλα αυτά για πάντα! Για πάντα! Ναι, για πάντα!
  Ή μήπως κάποις είναι τόσο αφελής να νομίζει ότι θα είναι μέχρι το χρέος μας να πέσει απο το 170% στο 130%; Μέχρι να πέσει στο 140%;

  Και πως στο καλό θα πέσει το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ όταν το ΑΕΠ μειώνεται με -8%;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Και μειώνεται τόσο γιατί πρέπει συνέχεια να αφαιρούνται χρήματα από την οικονομία για τα νέα, νεότερα και τα ολοκαίνουργια μέτρα, προκειμένου τα χρέη να εξυπηρετούνται.

  Μήπως το ότι δεν λύνεται κόβεται είναι σωστό;
  Μήπως ο γρήγορος θάνατος είναι καλύτερος απο τον επώδυνα αργό;
  Μήπως ο δρόμος που βαδίζουμε, ο δρόμος της "ευρωπαικής προοπτικής", είναι αυτός που καταστρέφει τό μέλλον των μελλοντικών γενεών ελλήνων;
  Μήπως το καράβι βουλιάζει έτσι κι αλλιώς, και θα ήταν καλύτερα να πηδήξουμε πρώτοι στο νερό και να αφήσουμε τους άλλους να πνιγούν;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Γιώργος Αχαιός 24/07/2012 14:18:33

   Πες τα άνθρωπε!

   Εχουμε γίνει ευρωλιγούρηδες! Οπως αποδείχτηκε δεν έπρεπε ποτέ να έχουμε μπει στο ευρώ. Μας κατέστρεψε.

   Οτι και να λένε οι εδώ κι οι έξω, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακάμψουμε κάποτε, έξοδος απο το ευρώ όσο μπορούμε ακόμη, πριν στραγγίξουμε τελείως. Τι πιστεύει δηλαδή η κυβέρνηση ότι θα γίνει; Θα σωθούμε; Δε θα υπάρξουν αντιδράσεις; Ακόμη βοηθούν όσο μπορούν παππούδες και γιαγιάδες και φίλοι. Αλλά το σπιράλ του θανάτου συνεχίζεται. Θα κόψουν πάλι, θα ξαναπέσουν έξω οι προβλέψεις και θα ξανακόψουν. Δεν πάει άλλο.....

   Ας φύγουμε όσο έχουμε ακόμη χρόνο!

   Μιά χαρά τα έγραψες αγαπητέ μου!

 5. firiki2010 avatar
  firiki2010 24/07/2012 20:40:56

  Βεβαίως, βεβαίως! Το ευρώ μας κατέστρεψε! Για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίει η φοροδιαφυγή, δεν φταίει η διαφθορά, η υπεργιγάντωση του δημόσιου τομέα και η αντπαραγωγική λειτουργία του, δεν φταίει η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας. Το ευρώ μας φταίει για το πως λειτουργεί η Παιδεία, η Υγεία το ευρώ μας φταίει για τους Φωτόπουλους, για τους μπαχαλάκηδες ακόμα και για την εγκληματικότητα.
  Και είμαστε "ευρωλιγούρηδες" επειδή θέλουμε να αποκτήσουμε ένα κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος που θα μπορεί να λειτουργήσει όπως και οι " άλλοι" με νόμους θεσμούς και διαδικασίες που θα εφαρμόζονται.
  Και φυσικά με τη δραχμή όλα αυτά τα προβλήματα μας θα λυθούν. Σίγουρα!

  • Βραβευμενος avatar
   Βραβευμενος @ firiki2010 24/07/2012 21:27:31

   Ετερον εκατερον, φιρικι! Αυτα που λες ειναι δικα μας προβληματα, δεν τα δημιουργησε το ευρω, ομως αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι προβλημα ΚΑΙ το ευρω. Και μαθε οτι κανενας απο μηχανης θεος (καλοι ευρωπαιοι εταιροι) δεν θα μας λυσει τα προβληματα. Εμεις πρεπει να το κανουμε.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Βραβευμενος 25/07/2012 10:56:00

    Το ότι το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς είναι παλιά και σταθερή άποψη μου.
    Δεν τίθεται θέμα "καλών" Ευρωπαίων εταίρων. Ενας συνεταιρισμός είναι στα πλαίσια του οποίου οφείλουμε να δουλέψουμε για ένα win-win game.
    To ευρώ έχει τα προβλήματα του -στη ρίζα τους νομίζω είναι η ατελής ενοποίηση της ΕΕ - πως προβλήματα έχει και η παγκόσμια οικονομία. Δεν θα μας επηρέαζαν λιγότερο - μάλλον το αντίθετο- αν είχαμε δραχμή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.