#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2014 19:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση - βόμβα για το χρέος από το Γραφείο Προϋπολογισμού της ΒουλήςΝέους φόρους εξαιτίας του υψηλού χρέους που δεν έχει διευθετηθεί, υψηλή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και μια χώρα σε διαρκή δημοσιονομική ανισορροπία, περιγράφει η έκθεση που έδωσε τη Δευτέρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον τίτλο «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα».

Όπως σημειώνεται, «το παρόν σημείωμα στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Ελλάδα παραμένει στη Ζώνη του Ευρώ ή ότι υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση για να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή. Στους κινδύνους της εξόδου από τη Ζώνη του Ευρώ αναφέρθηκε συχνά ο πρωθυπουργός και, τελευταία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρόσφατη ομιλία του στις ΗΠΑ» ενώ «η παραμονή στην Ευρωζώνη οριοθετεί σήμερα τις δυνατότητες της χώρας με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν λόγω των θεσμικών (και άλλων) εξελίξεων».

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, «στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη- μέλη πάσης φύσης "συμβατικές διευθετήσεις" οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών. Από το 2014 βρισκόμαστε σε μια διαφορετική ΕΕ και Ευρωζώνη, δηλαδή σε μια νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική».

Όπως τονίζεται, «το νέο σύστημα αμοιβαίας εποπτείας διαφέρει σημαντικά από το προηγούμενο (προ κρίσης). Όσον αφορά τη δημοσιονομική πτυχή γίνεται πιο δεσμευτικό και συνδυάζεται με αυστηρότερες κυρώσεις και ευκολότερες διαδικασίες επιβολής τους».

Οι συντάκτες της έκθεσης, επικαλούμενοι τον Αμερικανό οικονομολόγο Robert Barro, αναφέρουν ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία η οποία θα μειώσει το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης. Η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επιβεβαιώσει την άποψη του Barro, αφού σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειώσει την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης νέοι στόχοι- προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και της δραματικής αύξησης της ανεργίας. Τέλος, οι πολιτικές προτεραιότητες μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές με την έννοια ότι η πτώση του ΑΕΠ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη μιας όχι προσωρινής αλλά διατηρήσιμης ισορροπίας των προϋπολογισμών με εξάλειψη πρωτογενών ελλειμμάτων (φαινόμενο της "χιονοστιβάδας")».

Υπό το πρίσμα όμως αυτό, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, «δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κ.α. Κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη (σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης. Επομένως, λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις» από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, «κάθε κράτος μέλος θεσμοθετεί και τηρεί τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ("χρυσός κανόνας")» ενώ, όπως επίσης σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, «η Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2016 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George Ν avatar
  George Ν 20/01/2014 20:08:55

  Η υψηλή φορολογία είναι αναγκαία αν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει την μεταπολεμική της κατάκτηση, το κράτος πατερούλη. Και φυσικά τότε θα μειωθεί το οικονομικό δυναμικό της, καλή ώρα. Και επομένως θα χρειασθεί να ξανα-αυξήσει τους φόρους κοκ. Από την άλλη μπορεί να επιλέξει να κάνει αυτό που κάνει ο υπόλοιπος κόσμος και που έκανε η ίδια επί χιλιετίες. Να αποφασίσει ότι έγινε κοτζάμ γαιδούρα και ότι ήρθε η ώρα να μείνει μόνη της και όχι με τους γονείς της.

  • VVV avatar
   VVV @ George Ν 20/01/2014 20:48:30

   Οτι να ναι?

  • Μπαμπης avatar
   Μπαμπης @ George Ν 21/01/2014 08:46:32

   Ενω μπορούμε να ανοίξουμε τα πόδια στο σύστημα δεν φορολογώ τους πλούσιους γιατί θα κάνουν επενδύσεις και θα γεμίσει ο κόσμος με δουλειές όπως σε όλη τη δύση.Ασε μας ρε άτομο.Κι αυτή η ευκολία με την οποία κράζεις το κράτος πατερούλη...40.000.000 νεκροί,το τίμημα που πλήρωσαν οι λαοί για να πάνε επιτέλους στην άκρη τα συμφέροντα των τραπεζιτών προς όφελος των πολλών που όλως παραδόξως είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο.Να ανοίξουμε τα πόδια είπα?Με απόψεις σαν τις δικές σου είναι ανοικτά ήδη και κάνουν πάρτι πάνω μας.

   • George Ν avatar
    George Ν @ Μπαμπης 21/01/2014 11:25:47

    Άλλο φορολογώ κι άλλο τρώω την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Τσέκαρε την laffer curve, κοίτα τι έγινε εδώ με τους φόρους στα ακίνητα και στο πετρέλαιο (μαζευτήκανε έσοδα ή σταμάτησε η οικονομική δραστηριότητα?) και ίσως δεις ότι δεν είναι όλα άσπρο, μαύρο. Η Ευρώπη για να χρηματοδοτήσει κάτι που είναι θεωρητικά καλό, έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη (φόρος στην επόμενη γενιά) και με τους ψηλούς φόρους και τις ψηλές εισφορές στην εργασία (φόρος πάλι) μένει πίσω στην παραγωγή πλούτου και δημιουργεί ανέργους. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι (τσέκαρε μόνος σου χώρα παραγωγής σε ότι αγοράζεις για να σιγουρευτείς). Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία. Όπως και να έχει δεν θα είχα καμία αντίρρηση να είναι οι φόροι στο 100% του εισοδήματος για να δούμε τι θα γίνει. Αν θα είμαστε καλύτερα ή όχι. Αντίρρηση έχω στο να παίρνουμε δανεικά για να την βγάλουμε και να στέλνουμε τον λογαριασμό στα παιδιά μας. Δεν έχει νόημα να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο. Δεν απαγορεύεται πάντως, οπότε μπορείς να συνεχίσεις αν σε κάνει να νοιώθεις καλύτερα.

 2. δραχμοτρομος avatar
  δραχμοτρομος 20/01/2014 21:32:17

  Όποιος πιστεύει ότι, με την απαγόρευση της ΧΑ , οι ψήφοι θα επαναπατριστούν στη ΝΔ, πληρώνει σουίτα στο Χίλτον και κοιμάται όρθιος.Απλά θα ξαναμπεί ο ΛΑΟΣ στη Βουλή και το ποσοστό των ΑΝΕΛ θα ξαναγίνει διψήφιο.
  Το παραπάνω δείχνει και το πόσο πολιτικάμύωπες είναι εκεί στη Συγγρού και στο Μαξίμου, μιας και προτίμησαν την απευθείας σύγκρουση με το Καρατζαφέρη αποψιλώνοντάς τον από στελέχη και με Καμμένο με λοιδωρίες ειρωνίες κλπ-αλήθεια ποιοί έκαναν ερώτηση για ψεκασμούς;- επιλέγοντας ταυτόχρονα να καλύψουν πλήρως τον αρχηγό ενός πολιτκού οργανισμού όχι απλά πεθαμένου αλλά σε προχωρημένη σήψη.

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 20/01/2014 23:51:10

  Η Κεντρική Ιδέα, δηλαδή, είναι ότι, μέχρι τον Απρίλιο, πρέπει να γράψουμε, μόνοι μας αυτή τη φορά, ένα νέο "Μνημόνιο" με νέα μέτρα για να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το χρέος του 170%, που είναι κοινώς αντιληπτό ως πέραν του βιωσίμου.
  Να που θα ζήσουμε όλοι μας, ως απόγονοι των Αρχαίων μας το μαρτύριο του Σισσύφου και των Δαναΐδων.
  Να κλείσουμε θεωρώντας το "success story" άλλη μια πολιτική πομφόλυγα;

 4. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 21/01/2014 08:54:37

  Οταν η Βουλη παραδεχτει τις ευθυνες της,ως ο καλυτερος θαμωνας του πελατειακου bar,τοτε θα δωσω σημασια στις αναλυσεις και στις προβλεψεις της.Ακομη και σημερα ποσοι γνωριζουν οτι ψηφιζονται ευεργετικες διαταξεις;

 5. el eternauta avatar
  el eternauta 21/01/2014 17:35:30

  Ο Στουρναρας και ο Σαμαρας τα βλέπουν αλλιώς όμως

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.