17/12/2012 21:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση Κομισιόν για τη Ελλάδα: Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 4 δισ ευρώ, τη διετία 2015-16

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος τους τελευταίους μήνες, διατυπώνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγησή της σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε σωστή τροχιά. Η Επιτροπή, όπως τόνιζαν αρμόδιοι παράγοντές της σήμερα από τις Βρυξέλλες, επιμένει ιδιαίτερα στη ανάγκη πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εκτιμά, ωστόσο, ότι παραμένουν υψηλοί οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων και από το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση εντόπισε και έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την κάλυψη των καθυστερήσεων σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με εντατική εργασία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για μακρά χρονική περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος ήταν «μερική», λόγω της συσσώρευσης των καθυστερήσεων από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα χαρακτηριστεί από ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά (κατά 4,2%) ενώ η σταδιακή ανάκαμψη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οριακή ανάπτυξη (0,6%) θα παρατηρηθεί το 2014, η οποία θα ενισχυθεί το 2015 και το 2016 (3,7%).

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο 2013 - 2016 αναθεωρήθηκαν λόγω της χειρότερης από ό,τι αρχικά αναμενόταν ύφεσης. Επισημαίνει δε ότι τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να συμπληρωθούν από πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 16.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στόχος της είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η απλούστευση του συστήματος που θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ολοκλήρωσή της αποτελεί την προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης των 14,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνεται ότι τα έσοδα από την εν λόγω διαδικασία υπήρξαν έως τώρα «απογοητευτικά» αλλά ότι έχει δοθεί δυναμική από το Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 2011 οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποφέρει έσοδα μόλις 1,6 δισ. ευρώ στα οποία αναμένεται να προστεθούν εντός του Δεκεμβρίου άλλα 100 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η Επιτροπή αναμένει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2016.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ εκτιμά ότι η κατάσταση του τραπεζικού τομέα παραμένει εύθραυστη.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος η Επιτροπή αναδεικνύει ιδιαίτερα τον «εύθραυστο» χαρακτήρα του συνασπισμού των κομμάτων που στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και στις «πολιτικές αντιστάσεις» σε ορισμένες πτυχές του προγράμματος, παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Εξάλλου, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στην ήδη αποδυναμωμένη οικονομία από τη δημοσιονομική προσπάθεια το 2013 ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες αν και θετικό αντίκτυπο θα έχουν οι ενέσεις ρευστότητας. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ορισμένα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να αμφισβητηθούν στα Δικαστήρια, εξέλιξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για νέα κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δεν επιταχυνθούν τότε η επιστροφή της ανάπτυξης το 2014 θα σημειώσει περαιτέρω καθυστέρηση.

Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως. Αυτό, όπως τονίζει η Επιτροπή, θα απαιτήσει να τερματιστούν οι αντιστάσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα και να αλλάξει η νοοτροπία που διακατέχει ισχυρές ομάδες πίεσης. Για την Επιτροπή, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος θα διαδραματίσουν το τέλος της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που συνδέεται με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος θετικό χαρακτήρα στην όλη προσπάθεια θα έχουν ο υποστηρικτικός ρόλος των τραπεζών για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσής τους η οποία θα συμπληρωθεί από επιστροφή των ξένων κεφαλαίων καθώς έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. regeneration avatar
  regeneration 17/12/2012 21:54:46

  Ούτε να το σκέφτεται ο Σαμαράς...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ regeneration 18/12/2012 00:53:39

   Γιατί αν είναι άλλος εχει βάση αυτό το μαρτύριο με τις δόσεις και τα μέτρα;

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 17/12/2012 23:11:02

  Και 4 και 14 ρε παιδια,σιγα τα ωα..για χαρη της αναπτυξης,για χαρη της ανεργιας,των επενδυσεων,της υφεσης,των απληρωτων εργαζομενων,να τα παρουμε,οσα να μας ζητησουν,αρκει να εχουμε ευρω αυτο ειναι το θεμα,ευρω και τα μυαλα στα καγκελα!

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 18/12/2012 00:55:40

   Το θέμα είναι οτι αν κυβερνήσεις εσύ ίσως σε λίγο καιρό χρειάζομαι ελληνική βίζα για να ερθω απο Βορρά στο Ιλιον κάτω σε εσενα,γκέγκε;

 3. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 17/12/2012 23:31:31

  Μόνο 2 δις ανά έτος; Ε, σιγά το πράγμα. Εύκολο!

 4. Dal avatar
  Dal 17/12/2012 23:41:25

  Δεν πέρασε πολύς καιρός όταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκαναν λάθος εκτίμηση στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή της Ελλάδος!!!!. Η αρχική εκτίμηση ήταν 0.5 ενώ προέκυψε 1,8. Που σημαίνει κάθε 1% περικοπών επί του ΑΕΠ έχει ως αποτέλεσμα ύφεση 1,8% . Ας θυμηθούμε το μνημόνιο αριθ 1 προέβλεπε συνολική ύφεση μόλις 6%.

  Τώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 13,5 δισ την προσεχή διετία. Με βάση τον εν λόγω πολλαπλασιαστή αυτά θα επιφέρουν μια ύφεση της τάξεως των 24,3δισ(13,5Χ1,8). Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ φέτος θα κλείσει στα 195δισ τα 24,3 δισ αντιστοιχούν σε μια ύφεση 12,5% την προσεχή διετία. Άρα αθροιστική ύφεση πάνω από 30% .

  Αν τώρα προστεθούν και τα άλλα 4δισ μέτρων, ένας Θεός ξέρει που θα φτάσει η ύφεση. Πρόσφατη μελέτη της UBS προέβλεπε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 40%!!
  Εαν τούτο επαληθευτεί είναι να παίρνουμε τα βουνά..

  Μέχρι προ ημερών έλεγαν ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Πριν λαλήσει ο πετεινός 3 φορές διαψεύστηκαν για την νιοστή φορά.

 5. γαλατης avatar
  γαλατης 18/12/2012 00:26:38

  ενταξει βρε παιδια πως κάνετε έτσι..επειδή είπε πάνω στη χαρά του μια κουβέντα ο αρχηγός σας...απλά του ξέφυγε...νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, απλά χιλιόμετρα..αλλά ξέχασα..εσείς περιμένετε στη στάση την ανάπτυξη..μόλις πέρασε απο τη γωνία και έρχεται...θα γεμίσουμε δις ευρώ στην πραγματική οικονομία..και δεν σας ειρωνεύομαι, απλά απορώ εμ τη λογική σας....απορώ ειλικρινά....με χαράτσια, φόρους, κόντρα φόρους, άθλιο και βρώμικο φορολογικό εσείς θέλετε καλύτερες ημέρες...μπράβο σα.ς..

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ γαλατης 18/12/2012 00:58:40

   Υπερβολές και γενικόλογα είσαι.Οι περισσότεροι ασχετα απο κομματικές πεποιθήσεις σχολιάσουμε αντικειμενικά τα λάθη και τις αδικίες της Κυβέρνησης.

   • alhimistis avatar
    alhimistis @ Μεγάλες στιγμές 18/12/2012 14:43:47

    Δηλαδή "μεγάλες στιγμές ' εκτός απο λάθη και αδικίες έχει κάνει και έργο?Επειδή εγώ είμαι ανεγκέφαλος και δεν το βλέπω, θες να μου το θυμίσεις.όσον αφορά το παραπάνω σχόλιο σου για βορρά, βίζα και άλλα τρελά, τι εννοούσες?

    • CC avatar
     CC @ alhimistis 18/12/2012 16:04:55

     Αφού δεν κατάλαβες το παραπάνω σχόλιο του τότε και να σου εξηγήσει το έργο που γίνεται τώρα, δεν πρόκειται να το καταλάβεις. Γιατί απλά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να το καταλάβεις... Όπότε άσε καλύτερα δε χρειάζεται... κάνε κάτι άλλο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.