#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2011 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έγγραφο του Ταμείου Διάσωσης προειδοποιεί για διάσπαση ή και διάλυση του ευρώ!!!Στην απόσυρση της ρήτρας διάλυσης της Ευρωζώνης από τα ομόλογα που θα εκδίδει ο EFSF, αποφάσισε η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του μηχανισμού διαβεβαιώνει πως ο EFSF έχει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης -εκτιμώντας πως το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα θα κυμανθεί στα 100 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε, το Reuters, το EFSF θα καταργήσει ρήτρα που επρόκειτο να συνοδεύει τα ενημερωτικά δελτία των εκδόσεων ομόλογων του ταμείου και αναφερόταν στη πρόβλεψη διάλυσης του ευρώ.

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα των Financial Times, το προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου περιλάμβανε σαφείς προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό για μία ενδεχόμενη   διάσπαση του ευρώ ή ακόμη και την παύση της «νομισματικής του νομιμότητας».

Τι έλεγε το δημοσίευμα των Financial Times

Το προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου που έχει καταρτιστεί από το EFSF  με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις για την διάσωση της Ευρωζώνης, περιλαμβάνει σαφείς προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό για μία ενδεχόμενη   διάσπαση του ευρώ ή ακόμη και την παύση της «νομισματικής του νομιμότητας», όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Ωστόσο, το EFSF, το οποίο παράγει τα προϊόντα που διασφαλίζουν τα ομόλογα προβληματικών χωρών σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεν έχει καταλήξει ακόμη για το αν θα πρέπει να περιληφθούν οι συγκεκριμένοι «παράγοντες κινδύνου» στο τελικό κείμενο.

Πάντως, στο υπάρχον προσχέδιο που είναι εις γνώση των FT, οι προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές έχουν ως εξής: “ κίνδυνοι που προκύπτουν από την παύση χρησιμοποίησης του ευρώ από ένα κράτος ως νόμιμου νομίσματός του…ή την παύση της νομισματικής νομιμότητας του ευρώ”.

Είναι προφανές, πως μια τέτοια προειδοποίηση σε επίσημο έγγραφο του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι ευρωπαίοι ηγέτες η διάσπαση του ευρώ θεωρείται αδιανόητη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια την πρώτη δημόσια παραδοχή των Μέρκελ-Σαρκοζί τον προηγούμενο μήνα, για την πιθανότητα εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα.

“ Εφόσον αναφέρεις κάτι τέτοιο σε ένα ενημερωτικό δελτίο, θα πρέπει να αναλογιστείς και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν”, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δελτίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την παρουσίαση των προϊόντων-ασφάλειας του EFSF για τα κρατικά ομόλογα, που θα γίνει τον Ιανουάριο.   Όμως το κατά πόσο θα περιληφθούν οι αναφορές για τους πιθανούς κινδύνους στην περίπτωση εξόδου μιας χώρας από το ευρώ παραμένει ασαφές.

Τέλος, τα νέα προϊόντα του EFSF, γνωστά ως “Euro Sovereign Credit-Linked Certificates”, αποτελούν ένα είδος παράγωγων των CDS (credit default swaps).

Οι ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν, ότι η συγκεκριμένη χρηματοπιστωτική τεχνική θα επιτρέψει στο EFSF διαθέσει ευρύτερα τους περιορισμένους πόρους του.

Σε περίπτωση αξιολόγησης για το αν μία χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, τα εν λόγω πιστοποιητικά θα χρησιμοποιούνται όπως και τα CDS- πράγμα που η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει μέσω “εθελοντικής” αναδιάρθρωσης.

Παρ΄ όλα αυτά,  το EFSF αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/aae88cf2-2747-11e1-b7ec-00144feabdc0.html#axzz1gPuyqczJ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εnzo avatar
  Εnzo 16/12/2011 16:43:37

  παντως ρε παιδια εχουν εξαφανιστει τις τελευταιες μερες ολοι οι κοινοτικοι.
  Ουτε δηλωσεις,ουτε τιποτα, το ιδιο και οι ευρωπαιοι ηγετες τις πλακας.
  λες και τα αφηνουν ολα πλεον στην τυχη τους.
  Απο την Ουγγαρια δε εφυγε παλι ξαφνικα το ΔΝΤ.
  Μηπως ερχεται κατι?
  Και τα χριστουγεννα ειναι ωραια εποχη για ανακοινωσεις .

  • manos avatar
   manos @ Εnzo 16/12/2011 16:45:36

   Enzo,

   Μπαμ ηκούσθη στον αέρα και τα βόλια πήγαν πέρα. :-)

 2. κ.παπακωνσταντινου avatar
  κ.παπακωνσταντινου 16/12/2011 17:19:49

  ΠΑΙΔΙΑ, ΑΣ ΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΑ ΠΑΛΙΑ [Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ]
  ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ Δ......Ο ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟΥΣ.
  ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΧΑΙ ΤΒ ΚΑΙ Κ.ΚΟΛΜΕΡ.ΘΕΛΟΥΜΕ
  ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΙΣΩ, ΜΕΡΚΕΛ.
  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.