Άνοιξε η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα
17/04/2014 20:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άνοιξε η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα

Η κυβέρνηση απαντά και στην κριτική που της γίνεται

Η ειδική εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα άνοιξε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να κάνουν την αίτησή τους μέσω του ιστότοπου της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

(κάντε κλικ εδώ)

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι σπεύσουν <να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος Απριλίου, θα εισπράξουν το ποσό – το οποίο ξεκινάει από τα 500 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου- μέχρι τις 10 Μαΐου.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας εσόδων, απάντησε μέσω και στην κριτική που ασκείται από χθες για τα κριτήρια χορήγησης του μερίσματος. Η απάντηση του έχει ως εξής:

1. Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά - στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.

3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν 450 εκ. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.

4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδια. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.

5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.

6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.

7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική - φορολογική - διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενεία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλυτώσει κάποιος το ενοίκιο.

Αυτά σε γενικές γραμμές μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μερίσματος όπως έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Μπορείτε καλύτερα, ελπίζω, να το κρίνετε.

Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 18/04/2014 09:28:53

  με ποια λογικη "οσοι μενουν σε ενα σπιτι" μοιραζονται και τα εξοδα? το ανεργο παιδι μου θα πληρωσει ΔΕΗ ΟΤΕ κοινοχρηστα ? Καποτε ειχαν πει "0+0=14 ο/ο αυξηση στους μισθους και γελαμε ακομη! Μην κανετε τα ιδια!

 2. Σάββας Σταμπ. avatar
  Σάββας Σταμπ. 18/04/2014 11:16:05

  Καί να την κάνουμε τί; αφού στην ουσία αφορά ελάσχιστους! Εξαιρέσεις γάρ. Κρίμα πάντως πού καταντήσαμε απολογητές τού ανερμάτηστου Hary Theohari, κρίμα.

 3. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 18/04/2014 15:40:49

  Με συγχωρείτε αλλά αυτό που αδυνατώ να κατανοήσω είναι η λογική της περιγραφής του ανέργου που δικαιούται τελικά το επίδομα. Αν ο μακροχρόνια άνεργος δεν συγκατοικεί με παππούδες και γονείς, τότε αναφερόμαστε σε άνεργο που έχει δικό του σπίτι και μπορεί να πληρώνει λογαριασμούς ή/και ενοίκιο. Μα τότε ο ίδιος αυτός άνεργος έχει κάποια εισοδήματα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και βάσει φορολογικής κλίμακας δεν δικαιούται ούτε εκείνος το επίδομα. Συνεπώς μήπως το επίδομα αφορά μόνο ζητιάνους, άστεγους ή όσους δουλεύουν μαύρα; Για άλλη μια φορά ένα μέτρο που δημιούργησε προσμονή σε πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, καταλήγει να μεταστρέφει την ελπίδα σε οργή λόγω των εξαιρέσεων που εισάγονται τελευταία στιγμή. (Θυμίζω πως και το προηγούμενο επίδομα προ μηνών, τελικά σε αντίθεση με όσα μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ αφορούσε μόνο ασφαλισμένους κατά της ανεργίας στον ΟΑΕΔ -οι οποίοι κατέβαλαν 10 ευρώ μηνιαίως και έχασαν την δουλειά τους δυο μήνες πριν την απόδοση του επιδόματος). Έπρεπε λοιπόν η εξαγγελία να είχε διατυπωθεί με τρόπο που να συντηρεί τον πήχη χαμηλά εξ αρχής, γιατί τέτοιου είδους δημιουργία συναισθηματικών μεταπτώσεων στον κόσμο τον εξαγριώνει. Και πλησιάζουν κάλπες.

 4. Than Patra avatar
  Than Patra 20/04/2014 13:06:38

  Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά που γράφει ο Βασίλης Β. και όσοι δεν το ξέρετε, δυστυχώς, τόσο με αυτό, όσο και με το φορολογικό (στο οποίο γίνεται ...σφαγή), κρίθηκαν οι προσεχείς εκλογές, και ειδικά οι Ευρωεκλογές στις οποίες - σημειώστε από τώρα - τα αποτελέσματα θα είναι σαν του ...Μαίου 2012 (και χειρότερα). Θα τρίβουν πολλοί τα μάτια τους στις 25 του προσεχούς μήνα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.