Άνθρακες ο θησαυρός του Γιούρογκρουπ
11/05/2015 20:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άνθρακες ο θησαυρός του Γιούρογκρουπ

Το θρίλερ συνεχίζεται καθώς χρήματα στην Ελλάδα θα δοθούν μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Άνθρακες ο θησαυρός του Γιούρογκρουπ καθώς οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι θα ξεκλειδώσει η συμφωνία και θα αρχίσει να ρέει το χρήμα, αποδείχθηκαν φρούδες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέλεξαν μια μέση λύση για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, κυρίως ως προς την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, αλλά επισήμαναν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και το οποίο πρέπει να καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Ουσιαστικά θα πάρουμε λεφτά μόνο αν υπογράψουμε τη συμφωνία, κάτι που εξαρτάται τόσο από τα σκληρά φορολογικά μέτρα που πρέπει να δεχθούμε όσο και από τις δεσμεύσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά.

Στο σύντομο ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ τονίζουν ότι απαιτούνται χρόνος και προσπάθειες για να καλυφθεί το χάσμα που παραμένει σε μία σειρά ανοιχτών θεμάτων.

Υπογραμμίζουν, επιπρόσθετα ότι καλωσορίζουν την πρόθεση των ελληνικών αρχών για επιτάχυνση της συνεργασίας με τους θεσμούς.

Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά «έκοψαν το καρπούζι» στη μέση, όπως λέει ο λαός. Δηλαδή έκαναν μια φειδωλή θετική δήλωση αλλά όχι στο σημείο εκείνο που θα έδινε στον Μάριο Ντράγκι το πράσινο φως για να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας την Τετάρτη. Έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση της ρευστότητας, απλά η ΕΚΤ δεν θα «τραβήξει το χαλί» στην Ελλάδα, δίνοντας από τον ELA τα χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ελληνικές τράπεζες. Ούτε βεβαίως θα αυξήσει το «κούρεμα» των ομολόγων που δίνονται ως ενέχυρο, γεγονός που θα «στραγγάλιζε» την ελληνική οικονομία.

Η «μεσοβέζικη» ανακοίνωση της Ευρωομάδας δίνει ορισμένες ημέρες περιθώριο σε Ελλάδα και δανειστές να βρουν λύσεις στα προβλήματα που είναι ακόμη ανοικτά. Δεδομένου ότι προς το τέλος του μήνα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, το πρόβλημα της ρευστότητας θα συνεχίζει να «σφίγγει» σαν θηλιά την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μεγάλες διαφορές σε ότι αφορά το εργασιακό και το ασφαλιστικό, θέματα που οι δανειστές επιμένουν να βάζουν στο τραπέζι. Με την κυβέρνηση μάλιστα να ζητά πολιτική λύση γι' αυτά.

Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ουσιαστικά το θρίλερ συνεχίζεται καθώς χρήματα στην Ελλάδα θα δοθούν μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί.

Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσώνδόσεων της τρέχουσας συμφωνίας".

ΝΔ: Τα ψέματα τελειώνουν

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης σχετικά με τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Τρία συμπεράσματα από το σημερινό Eurogroup:

Πρώτον, για ακόμη μια φορά, ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία – γέφυρα που ισχυριζόταν η κυβέρνηση.

Όλες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ήταν ψέματα.

Δεύτερον, υπάρχει αίσθηση προόδου, όσον αφορά στη διαδικασία. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις μήνες, συζητάνε ουσιαστικά. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» που γινόταν για 100 ημέρες ήταν πυροτεχνήματα προπαγάνδας.

Το μόνο συγκεκριμένο που μάθαμε σήμερα, ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή.

Τρίτον, έγινε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα - Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση.

Με άλλα λόγια, η περιβόητη πολιτική λύση δεν υπάρχει.

Τα ψέματα τελειώνουν.

Η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αργόστροφος avatar
  Αργόστροφος 11/05/2015 22:44:59

  Πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ο Μπαρουφάκης, φόρεσε σακάκι με ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑΚΑ και το πουκάμισο ήτανε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ!!!

  • Πάρης ο όμορφος avatar
   Πάρης ο όμορφος @ Αργόστροφος 12/05/2015 07:37:21

   Είχε κάνει και μανικιούρ, χωρίστρα δεξιά, και είχε ρίξει δυό μπουκάλια Αxe Africa Deo στις μασχάλες, για να είναι ...ακατανίκητος! Μην τον αποπάρει ξανά ο ζηλόφθονος με τις μεγάλες ρόδες και τι θα γίνουμε!

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Πάρης ο όμορφος 12/05/2015 09:01:38

    Κάποιοι για τα πιστεύω τους, κοίταξαν κατάματα το εκτελεστικό απόσπασμα. Αυτός ο λεμές ή που κοιτάει τον καθρέφτη του και στολίζεται ή κάθεται να τον αποπαίρνει ο κάθε "ζηλόφθονος με τις μεγάλες ρόδες". Αποφασισμένος, σαν άντρας, να τιμήσει τις Ιδέες του δεν είναι.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ πΔπ 12/05/2015 10:08:30

     Ακριβώς!!

 2. airman avatar
  airman 12/05/2015 13:45:43

  Η επιτυχία της 20/2 ανήκει εξ ολοκλήρου στον αρχικαταληψία του Μαξίμου, που διάλεξε τον καταλληλότερο άνθρωπο να την πετύχει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.