29/11/2012 21:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άκαρπη η συνάντηση Στουρνάρα-τραπεζιτών

Ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις από τις δύο πλευρές, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο τη συμμετοχή ή μη των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς παράγοντες, δεν σημειώθηκε συμφωνία κατά τη συνάντηση, καθώς η τρόικα διαφωνεί με την «πιστωτική ενίσχυση» εάν οι ελληνικές τράπεζες μετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι αφού δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανόν την προσεχή Δευτέρα) από τον ΟΔΔΗΧ η πρόταση επαναγοράς των ομολόγων και αφού γίνουν οι προσφορές και δουν το εύρος των τιμών, τότε θα σταθμίσουν τα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν.

 

Σημειώνεται ότι η επαναγορά των ομολόγων (η διάθεση ενός ποσού 10 δις. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων 30 δις. ευρώ, με στόχο τη μείωση του χρέους κατά περίπου 20 δις. ευρώ), αποτελεί έναν από τους όρους που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δις. ευρώ και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα επαναγοράς, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά.

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, το Ταμείο θέτει την επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς ως προϋπόθεση, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας. Ενώ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις 23 Νοεμβρίου οι τιμές των ομολόγων που τίθενται προς επαναγορά (ονομαστικής αξίας 63 δις. ευρώ), κυμαίνονταν από 25,15 σεντς έως 34,41 σεντς και η συμφωνία στο Eurogroup προβλέπει ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
    ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 29/11/2012 23:15:58

    Από την στιγμή που διάβασα την σχετική ανακοίνωση του Eurogroup "ότι η επαναγορά των ομολόγων αποτελεί έναν από τους όρους του , προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δις. ευρώ " αισθάνθηκα ... μάλλον άβολα . Κάνοντας τον συνήγορο του Διαβόλου , μου θυμίζει το γνωστό "στρίβειν δια του αρραβώνος" !
    Μήπως σε πιθανή αποτυχία , θέλουν (κυρίως η Γερμανοί) να ... φορτώσουν σ' εμάς το φταίξιμο ;
    Μακάρι να διαψευστώ κι' όχι να δούμε ακόμα ένα πατριωτικό κούρεμα των Ασφαλιστικών μας Ταμείων ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.