Yπέρ της ανεξαρτησίας το 89% στο Ντόνετσκ
12/05/2014 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Yπέρ της ανεξαρτησίας το 89% στο Ντόνετσκ

Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία...

Μια νίκη με ποσοστό 89% ισχυρίζονται ότι πέτυχαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Τα δημοψηφίσματα αποδοκιμάστηκαν από τη Δύση που τα χαρακτήρισε παράνομα, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος εξελίξεων στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί ήδη στην Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για μία ηχηρή νίκη στο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουρκρανία, με ορισμένους να διατείνονται ότι αυτό σημαίνει ανεξαρτησία και άλλους να μιλούν ήδη για ένωση με τη Ρωσία. «Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο χαρακτήρισε παράνομο. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε ο Λιάγκιν, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι μόνο ένα 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Σε πολλά εκλογικά τμήματα πάντως ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών, με κάποια δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς. Οι δυτικοί ηγέτες κατηγορούν το Πούτιν, για μία ακόμα φορά, για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία, επεκτείνοντας τις κυρώσεις σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας ότι «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών».

Αν και σε γενικές γραμμές η διαδικασία κύλησε χωρίς σοβαρά απρόοπτα, δεν έλειψαν και τα αιματηρά επεισόδια, με χειρότερο αυτό που συνέβη στην μικρή πόλη Κρασνοαρμαϊσκ, στο Ντονέτσκ, όπου ενώ μόλις είχε αρχίσει η ψηφοφορία, εισέβαλε στο σχολείο που λειτουργούσε ως εκλογικό τμήμα η Εθνοφρουρά (που υπενθυμίζεται ότι αποτελείται από ενόπλους των ακροδεξιών δυνάμεων της πλατείας Μαϊντάν) και απομάκρυνε δια της βίας τους ψηφοφόρους. Ακολούθησαν επεισόδια και σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες. Το σκηνικό με την εισβολή και κατάληψη των σχολείων επαναλήφθηκε άλλες τέσσερις φορές σε διάφορες περιοχές, κυρίως του Ντονέτσκ ενώ σποραδικά πυρά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας γύρω από τον πύργο της τηλεόρασης έξω από τα Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος λειτούργησαν 1471 εκλογικά τμήματα στο Λουγκάντσκ και 1500 στο Ντονέτσκ , ενώ υπήρξαν και τμήματα που δεν λειτούργησαν λόγω της παρουσίας του ουκρανικού στρατού εκεί. Κατά τις ίδιες πηγές, η συμμετοχή ξεπέρασε το 70% (79% για το Λουγκάντσκ και 71% για το Ντονέτσκ) και τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν μεγάλη πλειοψηφία στο «ναι». Σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς το τι ακριβώς κλήθηκαν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι (τα δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι άλλοι νόμιζαν ότι ψηφίζουν για απόσχιση και άλλοι για μεγαλύτερη αυτονομία), οι τοπικές αρχές στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι η ερώτηση του δημοψηφίσματος ήταν το κατά πόσο υποστηρίζουν ή όχι «την πράξη αυτοδιάθεσης» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ή του Λουγκάντσκ, αντιστοίχως.

Η συγκεκριμένη πράξη δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζαν, ένωση με τη Ρωσία ή κάποιου είδους επιλογή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία αλλά κατά πόσο οι κάτοικοι συμφωνούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους το καθεστώς των περιοχών τους στο εξής. Το τι ακριβώς βέβαια σημαίνει αυτό και το τι θα επακολουθήσει παραμένει ερωτηματικό.

Στο Ντονέτσκ δεν παρευρέθηκαν ξένοι παρατηρητές, καθώς, όπως τουλάχιστον γνωστοποιήθηκε, δεν εκφράστηκε σχετικό ενδιαφέρον και το παρόν έδωσαν 470 ξένοι δημοσιογράφοι. Αντίθετα στο Λουγκάντσκ βρέθηκαν 30 ξένοι παρατηρητές. Θεωρητικώς στις κάλπες αναμένονταν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καθώς στις δύο επαρχίες υπολογίζεται ότι κατοικούν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσχίλιν, δήλωνε ότι εφόσον τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν είναι υπέρ του αυτοπροσδιορισμού, τότε όλα τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στις δύο περιοχές θα πρέπει να θεωρηθούν «στρατός κατοχής».

Η προσωρινή ηγεσία του Κιέβου χαρακτήρισε εκ νέου το δημοψήφισμα παράνομο, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ και ΕΕ. Συμπλήρωσε επίσης ότι το αποτέλεσμά του δεν πρόκειται να επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αν και ο προσωρινός πρόεδρος Τουρτσίνοφ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, παραδέχτηκε ότι το εύρος της υποστήριξης του ενδεχόμενου αποσκίρτησης είναι τόσο μεγάλο στα ανατολικά της χώρας, που αντικειμενικά το δημοψήφισμα την οδηγεί «στην άβυσσο».

Περαιτέρω σύγχυση, στο μεταξύ, ως προς το τί γίνεται στα ανατολικά, δημιούργησε και η ανακοίνωση της εταιρείας Μetinvest, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής του Ντονμπάς (δηλαδή Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ) που δραστηριοποιείται στους τομείς της σιδηρουργίας και των ανθρακωρυχείων, ανακοίνωσε ότι «αναπτύσσει πολιτοφυλακή» στην πόλη της Μαριούπολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πολιτοφυλακή θα αποτελείται από εργάτες της εταιρείας που θα φροντίσουν για την τήρηση της τάξης, και η εταιρεία, όπως και ο βασικός της μέτοχος Ρινάτ Αχμέτοφ, καλούν το Κίεβο να μην ξαναστείλει στρατό ή εθνοφρουρά μέσα στην πόλη, όπως έγινε την Παρασκευή με αιματηρά αποτελέσματα.

Πηγές: bbc, reuters, Interfax, Russia Today

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean times avatar
  Aegean times 12/05/2014 14:26:35

  Η παράνομη και ναζιστική ηγεσία του Κιέβου αποκάλεσε το δημοψήφισμα παράνομο. Σωστό. Εν τω μεταξύ το λουτρό αίματος συνεχίζεται και κανένας εντός και εκτός ΕΕ δεν συγκινείται διότι οι ρωσόφωνοι απλά δεν είναι άνθρωποι. Ο δε κλαυσίγελος της ιστορίας έστειλε σήμερα τελεσίγραφα στον Πούτιν με το τι πρέπει να κάνουν και τι να μην κάνουν. Ακούς κύριε Πούτιν, Βενιζέλος καλεί Μόσχα, όβερ. Μετά τις ευρωεκλογές και με δεδομένο ένα ζουμερό αποτέλεσμα υπέρ του θα σας επιβάλει ΚΑΙ κυρώσεις!! Ζούμε ιστορικές στιγμές.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Aegean times 12/05/2014 16:17:20

   Αποσχιστές είναι, σαν τους ΚΚΕδες που ήθελαν να στείλουν την Μακεδονία πεσκέσι στον Τίτο και τον Δημητρώφ. Και μπράβο στην Ουκρανική κυβέρνηση που τους "ξεφορτώνεται" προσεκτικά ώστε να μην την πληρώσουν άμαχοι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Tassos 12/05/2014 16:31:23

    Άκυρη παρομοίωση. Οι πραγματικοί πατριώτες Ουκρανοί είναι οι Ανατολικοί, που έχουν ορθή συνείδηση του τί σημαίνει να είσαι Ουκρανός, σε αντίθεση με τους μεταλλαγμένους Ουνίτες των Δυτικών Επαρχιών με τον «Ουκρανικό εθνικισμό» τους και την κατασκευασμένη κατά τον 19ο αιώνα ταυτότητα. Την ίδια που μεθοδικά καλλιέργησε και ο Στάλιν (ο σύντροφος του Δημητρώφ), γιατί έτσι τον συνέφερε. ΥΓ: Η δήθεν σκοτούρα σου για τους αμάχους είναι ψευδέστατη, δεδομένου ότι πριν κανα μήνα ζήταγες «Ουκρανοί κομμάντο» (sic) να πάνε να ανατινάξουν λεωφορεία με γιαγιάδες στη Ρωσία. Και προσβλητική προς τη μνήμη των αμάχων που μαζικά σκοτώσαν οι φίλοι σου, υπό τα παλαμάκια της Δύσης.

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ Tassos 12/05/2014 16:40:13

    Tasso, όπως αποδεικνύουν εκατοντάδες μαρτυρίες και video, η πραξικοπηματική “κυβέρνηση” των ανδρεικέλων της Ουάσιγκτον που υποστηρίζεις, χρησιμοποιώντας τους νεοναζιστές του “δεξιού τομέα” και τους επαγγελματίες δολοφόνους της Blackwater/Academi, “ξεφορτώθηκε” 38 αμάχους στην εργατική Ομοσπονδία της Οδησσού και εκατοντάδες άλλους στην ανατολική Ουκρανία. Οι ανοησίες που γράφεις προσβάλλουν τη μνήμη των ανθρώπων αυτών και προδίδουν απανθρωπιά.

 2. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 12/05/2014 18:18:53

  Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας για την κατάσταση στην Ουκρανία, αυτό που είναι αναμφισβήτητο, είναι οτι σε μια χώρα που ουσιαστικά είναι σε εμφύλιο, που οπλισμένοι παραστρατιωτικοί περιπολούν στους δρόμους, όπου άνθρωποι καίγονται, απάγονται, κρεμιούνται και πυροβολούνται, κάθε έννοια δημοψηφίσματος, ή σε λίγες ημέρες προεδρικών εκλογών, είναι κακόγουστη φάρσα. Δεν έχει νόημα να μιλά κανείς για ποσοστά ή αποτελέσματα. Καλά θα κάνουν να καθήσουν σε ένα τραπέζι να τα βρούνε, έστω υπό την πίεση των πατρώνων τους, αλλά μάλλον είναι πλέον πολύ αργά.

 3. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 12/05/2014 21:06:17

  Οι Δυτικοί είναι τουλάχιστον υποκριτές. Στην Κύπρο, για ένα 18% Τουρκοκυπρίων προετοιμάζουν "διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία" ή και διχοτόμηση. Στην περίπτωση της Ουκρανίας γιατί βλέπουμε διαφορετική αντιμετώπιση του "προβλήματος";

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Επισκέπτης 13/05/2014 12:09:39

   Ενώ οι Ανατολικοί δεν είμαστε υποκριτές. Εσείς ας πούμε, γιατί βλέπετε διαφορετική αντιμετώπιση του "προβλήματος" για Κύπρο και Ουκρανία (ή Θράκη, ή Συρία ή....);

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ βαγγέλας 13/05/2014 12:46:37

    Η Θράκη δεν κολλάει εδώ καθώς εδώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ παρά μόνο στη φαντασία των (Τ)ΣΥΡΙΖΑίων που ονειρεύονται "ένα συμπαγές τουρκικό πράγμα" (που άραγε;). Η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνική.Έλεος αμερικανάκια,απλά έλεος...

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ Lichnee 13/05/2014 16:45:08

     Ε καλά, ούτε εκεί υπάρχουν Ρώσοι... Κολλάς όμως σε ένα παράδειγμα και επιδεικτικά αγνοείς τα άλλα και κυρίως αυτό που ο από πάνω ανέφερε και του απάντησα.

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ βαγγέλας 13/05/2014 18:38:01

      Γιατί δεν έχω να πω κάτι για όλα αυτά.Και δεν με νοιάζουν... Άσε όμως ήσυχη τη Θράκη.'Όλοι όσοι αναφέρεστε στην Ουκρανία πετάτε και μια Θράκη από δίπλα κολλάει δεν κολλάει προφανώς στοχεύοντας στο θυμικό και στην δημιουργία κλίματος τρόμου.("Καθίστε ήσυχα και μην μιλάτε υπέρ της Ρωσίας γιατί ο διεθνής μπαμπούλας τα ίδια θα σας κάνει".).Άσχετα αν η σχέση που έχει η Θράκη με το θέμα είναι όση έχει η κβαντική φυσική με τη μαγειρική!

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ Lichnee 13/05/2014 18:59:48

      Άσε μας τώρα που δημιουργούμε και κλίμα τρόμου. Δεν καταλαβαίνεις ότι, όπως ένα μεγάλο τμήμα της μειονότητας επικαλείται αλλότρια εθνική ταυτότητα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ένα μεγάλο τμήμα των "Ρωσόφωνων" της Ουκρανίας; Στην απογραφή του 2001 όσοι δήλωναν Ρώσοι ήταν το 17% του πληθυσμού, με ποσοστά κάτω του 40% στην Ανατολική Ουκρανία και τώρα ξαφνικά έγιναν 90%;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 13/05/2014 19:06:30

      Ουκρανοί είναι, δεν είναι «Μόσκαλοι», απλώς γνωρίζουν τις ρίζες τους και ότι με τους Ρώσους είναι δυο κλάδοι του ίδιου έθνους, και δεν χάφτουν το παραμύθι του Ουκρανικού εθνικισμού, σαν τους Ουνίτες των Δυτικών επαρχιών.

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ βαγγέλας 13/05/2014 22:53:52

      Για να αντιδράς έτσι μάλλον ήταν αληθινό αυτό που είπα και άγγιξε ευαίσθητη χορδή.
      Ας επικαλεστούν αλλότρια εθνική ταυτότητα.Το ποσοστό των μουσουλμάνων στη Θράκη (ακόμα και με λεωφορεία από τη γείτονα) είναι πολύ κάτω του 50%.
      Λες να εξισλαμίσθηκε κόσμος και να βγει 90%; Αφήστε την τρομοκρατία και μιλήστε μόνο για πράγματα που έχουν σχέση.Και η Θράκη ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση. Όσο και (πιθανών) να το θέλετε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.