Washington Post: Η CIA έκανε ανακρίσεις με βασανιστήρια
01/04/2014 13:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Washington Post: Η CIA έκανε ανακρίσεις με βασανιστήρια

Στο συμπέρασμα ότι η CIA παραπλανούσε επί χρόνια την κυβέρνηση και τους πολίτες σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης, αποκρύπτοντας λεπτομέρειες για τη βαναυσότητα των μεθόδων της, κατέληξε έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που παρουσιάζει η Washington Post

Στο συμπέρασμα ότι η CIA παραπλανούσε επί χρόνια την κυβέρνηση και τους πολίτες σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης, αποκρύπτοντας λεπτομέρειες για τη βαναυσότητα των μεθόδων της, κατέληξε έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που παρουσιάζει η Washington Post. Σύμφωνα με την αναφορά των 6.300 σελίδων, η CIA έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην προσπάθεια να αποσπάσει πληροφορίες από άτομα που ανέκρινε σε μυστικές φυλακές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι κρατούμενοι είχαν ήδη δηλώσει πως θα συνεργαστούν πριν βασανιστούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνέχισαν να ανακρίνονται με βίαιους τρόπους παρότι οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι δεν είχαν κάτι άλλο να μαρτυρήσουν.

Το δημοσίευμα, πάντως, σημειώνει ότι οι πολυτιμότερες πληροφορίες σχετικά με την Αλ Κάιντα, όπως και εκείνες που οδήγησαν τελικά στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, δεν αποκτήθηκαν με αυτές τις μεθόδους. Η CIA υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποιούσε ευρέως αυτές τις μεθόδους. Το 2003 πάντως ένας ανακριτής της εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι βασάνισε κρατούμενο.

Η έκθεση είναι ακόμη εμπιστευτικού χαρακτήρα και η εφημερίδα δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από διαρροές. Συντάχθηκε με βάση «τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA» μεταξύ 2002 και 2006. Την εποχή εκείνη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια. Ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τέλος στη χρήση των μεθόδων αυτών στο τέλος του 2009.

Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας Νταιάν Φάινστάιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη της θα ψηφίσουν την Πέμπτη για να ζητήσουν επισήμως τον αποχαρακτηρισμό 400 από τις 6.300 σελίδες της έκθεσης. Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ του αποχαρακτηρισμού. «Δεσμεύομαι ότι η έκθεση θα αποχαρακτηρισθεί μόλις ολοκληρωθεί», δήλωσε στις 12 Μαρτίου.

Στο μεταξύ η CIA βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την αμερικανική Γερουσία. Κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τις εργασίες των ομάδων της επιτροπής της Γερουσίας που εργάσθηκαν επί περισσότερο από τρία χρόνια για τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, κυρίως απαλείφοντας αρχεία από τους servers.

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-misled-on-interrogation-program-senate-report-says/2014/03/31/eb75a82a-b8dd-11e3-96ae-f2c36d2b1245_story.html?hpid=z1

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 01/04/2014 17:29:54

    Αυτή είναι η δύση και ο πολιτισμός τους. Από τους απογόνους των γενοκτόνων-σφαγέων των γηγενών "Ινδιάνων" μην περιμένουμε ανθρωπιά. Όπως και η ανατολή πάσχει από το Ισλάμ. Ευτυχώς είμαστε στη μέση και δεν έχουμε γίνει κτήνην ακόμη. Αν και παλεύουν πολύ κάποιοι να γίνουμε τέτοιοι, μας κρατάει το Ευαγγέλιο αθρώπους ακόμη. Ελπίζω να μην ξεχάσουμε την αξία του να είσαι Χριστιανός και Έλληνας γιατί από αυτά μας κρατάει ακόμη όρθιους ο Μεγαλοδύναμος με τόσα που έχουμε περάσει από το 1200 και μετά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.