Vodafone: έκθεση - «βόμβα» καταγγέλλει παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων σε «πρώτο χρόνο»
06/06/2014 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Vodafone: έκθεση - «βόμβα» καταγγέλλει παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων σε «πρώτο χρόνο»

H Vodafone δημοσιοποίησε την πρώτη έκθεσή της σχετικά με την παρακολούθηση των πελατών της μετά από αιτήματα κυβερνήσεων, και είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με την εταιρεία, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, υπάρχουν μυστικά καλώδια τα οποία επιτρέπουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όλες τις επικοινωνίες των δικτύων της. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ευρέως ακολουθούμενη τακτική σε αρκετές από τις 29 χώρες στις οποίες η ίδια λειτουργεί τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από αυτήν.

Στην 40.000 λέξεων έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε αρχικώς στην εφημερίδα «the Guardian» και χαρακτηρίζεται ως η πιο ακριβής και κατανοητή, μέχρι στιγμής, έκθεση για τους τρόπους παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις κυβερνήσεις, η Vodafone αναφέρει ότι καλώδια έχουν συνδεθεί άμεσα με το δίκτυό της και με αυτό άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, επιτρέποντας έτσι στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις συνομιλίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις να εντοπίζουν και το πού βρίσκεται ο άνθρωπος που μιλά στο τηλέφωνο. Οι οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων και προστασίας προσωπικών δεδομένων αντέδρασαν έντονα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης λέγοντας ότι επιβεβαιώνει το χειρότερο εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και κάλεσαν και άλλες εταιρείες να προχωρήσουν σε ανάλογες εκθέσεις αλλά και να πιέσουν, επίσης, για αλλαγή της νομοθεσίας και περισσότερα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η γερμανική Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δώσει επίσης στοιχεία για ανάλογες παρακολουθήσεις από τις 14 χώρες που δραστηριοποιείται.

Στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στην Ουγγαρία, στην Ινδία, στην Μάλτα, στο Κατάρ, στη Ρουμανία, στην Νότια Αφρική και στην Τουρκία είναι παράνομο να προβαίνει ο οποιοσδήποτε σε αποκαλύψεις σχετικά με επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών ή υπολογιστών. Σε περίπου έξι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone είναι υποχρεωτικό ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν το ελεύθερο να χρησιμοποιούν τα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για παρακολουθήσεις. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει τις χώρες αυτές διότι φοβάται ότι το προσωπικό της εκεί θα υποστεί κυρώσεις και ότι φυσικά θα απειλεί και η επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Άμεση σύνδεση μυστικών καλωδίων με το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας

Η άμεση σύνδεση των μυστικών αυτών καλωδίων με το δίκτυο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν προϋποθέτει την προσκόμιση ενταλμάτων ή άλλων νομικών εγγράφων και όπως σημειώνεται στην έκθεση, πολλές φορές η εταιρεία δεν γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητα ή τον αριθμό των πελατών της που παρακολουθούνται. Οι υπηρεσίες παρακολουθήσεις δεν οφείλουν, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, να ενημερώνουν γι αυτό τις εταιρείες. Με βάση την έκθεση, η διαδικασία της παρακολούθησης με την μέθοδο των μυστικών καλωδίων γίνεται με ειδικό εξοπλισμό που είναι τοποθετημένος είτε σε κλειδωμένα δωμάτια στο κέντρο δεδομένων του δικτύου ή σε κάποια από τα τοπικά κέντρα ανταλλαγής του.

Το προσωπικό που ασχολείται με την παρακολούθηση μπορεί κάλλιστα να είναι και εργαζόμενοι της εταιρείας, όπως αναφέρει η Vodafone, οι οποίοι λαμβάνουν το οκ από τις μυστικές υπηρεσίες αφού πρώτα έχει ερευνηθεί το «λευκό τους μητρώο» και τους απαγορεύεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της δουλειάς τους με οποιονδήποτε. Η εταιρεία δηλώνει, στην έκθεση, ότι έχει ζητήσει από τους δικούς της εργαζόμενους να σέβονται τους συγκεκριμένους κανονισμούς αλλά παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει αν πραγματικά το κάνουν.

Η εταιρεία ζητά την άμεση αποσύνδεση όλων των άμεσων διαύλων παρακολούθησης που έχουν στήσει οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας έτσι ώστε να χρειάζονται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες προκειμένου να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες κάποιου ατόμου και να μην γίνεται αυτό με τόση ευκολία και τόσο ανεξέλεγκτα όσο γίνεται σήμερα. Ζητά επίσης οι κυβερνήσεις να δημοσιοποιούν ετησίως τα εντάλματα παρακολούθησης που έχουν εκδώσει, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται. Επισημαίνει επίσης ότι ένα μόνο ένταλμα μπορεί να αναφέρεται στην παρακολούθηση εκατοντάδων ατόμων ή συσκευών.

Στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στην Ουγγαρία, στην Ινδία, στην Μάλτα, στο Κατάρ, στη Ρουμανία, στην Νότια Αφρική και στην Τουρκία είναι παράνομο να προβαίνει ο οποιοσδήποτε σε αποκαλύψεις σχετικά με επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών ή υπολογιστών. Σε περίπου έξι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Vodafone είναι υποχρεωτικό ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν το ελεύθερο να χρησιμοποιούν τα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για παρακολουθήσεις. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να κατονομάσει τις χώρες αυτές διότι φοβάται ότι το προσωπικό της εκεί θα υποστεί κυρώσεις και ότι φυσικά θα απειλεί και η επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία οι χώρες με τις περισσότερες παρακολουθήσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με τους πίνακες που αναφέρονται στην έκθεση της Vodafone η Μάλτα είναι από τα κράτη όπου γίνεται η μεγαλύτερη παρακολούθηση στην Ευρώπη, καθώς έχοντας 420.000 πληθυσμό μόνο η Vodafone είχε δεχτεί το 2013 3.773 αιτήματα για παρακολούθηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Στην Ιταλία, οι αρχές δικαιολογούν τα αιτήματα λόγω της δράσης της μαφίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει δεχτεί τα περισσότερα αιτήματα για καταγραφή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας: 606.000. Στην Ιταλία το κοινοβούλιο δίνει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των ενταλμάτων σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία, που αυτό δεν συμβαίνει για λόγους, όπως αναφέρεται, «προστασίας από την τρομοκρατία». Και οι δύο χώρες όμως γνωστοποιούν τον αριθμό των ενταλμάτων παρακολούθησης που έχουν εκδώσει με την πρώτη να μιλά για 141.000 και τη δεύτερη για 2.760 μέσα στο 2012. Στην Ισπανία έχουν εκδοθεί, πάντα μόνο προς την Vodafone, 24.000 εντάλματα – αιτήματα παρακολούθησης, στην Τσεχία 8.000, στην Τανζανία στην Αφρική 99.000.

Η κίνηση της Vodafone να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης «διαφάνειας», όπως χαρακτηρίστηκε, έχει προκαλέσει την ιδιαίτερα θετική αντίδραση ΜΜΕ και οργανώσεων δικαιωμάτων, καθώς στο επίπεδο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επικρατεί μεγάλη σιωπή όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων από μυστικές υπηρεσίες καθώς για να πάρουν άδεια λειτουργίας ανά χώρα χρειάζονται κυβερνητική έγκριση. Αντίθετα, στις εταιρείες λογισμικού, όπως η Apple και η Microsoft έχουν γίνει περισσότερες κινήσεις, όπως είναι η σταθερή δημοσιοποίηση των ενταλμάτων παρακολούθησης που λαμβάνουν από τις αρχές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, μετά από τη γνωστοποίηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων της NSA μέσα από τις καταγγελίες του Έντουαρντ Σνόουντεν. Στις ΗΠΑ οι αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Verizon και AT&T έχουν δώσει επίσης τέτοια στοιχεία αλλά μόνο για το, εντός ΗΠΑ, δίκτυό τους, κάτι που έχει και η γερμανική Deutsche Telekom, μόνο για τη Γερμανία, και η αυστραλέζικη Telstra, μόνο για την Αυστραλία.

Ο Σνόουντεν φέρεται να έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με τις Google, Reddit, Mozilla καλώντας τες να συνεννοηθούν για την λήψη περισσότερων μέτρων ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και για την υιοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών που θα καθιστούν δυσκολότερο για τα κράτη να παρακολουθούν με τέτοια ευκολία και αφιδώς τους πολίτες.

Μετάφραση – επιμέλεια: Μάρκο Πόλο

http://www.theguardian.com/business/2014/jun/06/vodafone-reveals-secret-wires-allowing-state-surveillance

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/06/2014 10:25:45

  Η παγκόσμια χούντα υπάρχει τελικά; Και δεν είμαστε συνομωσιολόγοι; Οποία έκπληξη! Ας ξυπνήσουμε κάποτε λοιπόν... Είναι γραμμένα προ 2000 ετών αυτά που γίνονται και όσα έρχονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 07/06/2014 20:48:30

  Καθόλου βόμβα κατά τη γνώμη μου, η έκθεση της σκοτεινής αυτής εταιρείας από την οποία ποτέ και τίποτα δεν θ’ αγόραζα, έστω κι αν ήταν η μοναδική κινητή τηλεφωνία στο κόσμο. Εγκλήματα υποκλοπών, κατασκοπία πολιτικών, παρακολουθήσεις κινητών πελατών σε πρώτο, δεύτερο, τρίτο, στη νιοστή χρόνο, αδιάφορο. Κυρίως, η «αυτοκτονία» με περίπλοκο ναυτικό κόμπο! του γελαστού παιδιού και υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας αυτής, Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος ετοιμαζόταν να παντρευτεί “πριν αυτοκτονήσει” στο πατάρι. Κύριος οίδε πόσα άλλα, στοιχειώνουν αυτή την ύποπτη εταιρεία της οποίας η λειτουργία στην Ελλάδα από το 2005 τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί και τα “υπεράνω” στελέχη της θα έπρεπε ήδη χρόνια να μετρούν πίσω από τα κάγκελα. "...το σκοινί, το πειστήριο του εγκλήματος, βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας και όχι όπως θα έπρεπε στο φάκελο της δικογραφίας προκειμένου να διερευνάται συστηματικά από την πρώτη στιγμή.» (απόσπασμα συνέντευξης τύπου κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, δικηγόρου της οικογένειας Τσαλικίδη, 07 Σεπτεμβρίου, 2011)

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ η Dimi 07/06/2014 21:06:02

   Τις παρακολουθήσεις και τις "υποκλοπές" δεν τις κάνει η Vodafone ή η Wind ή η Cosmote κτλ. Τις κάνουν διάφορες "υπηρεσίες". Απλώς η Vodafone παραδέχτηκε δημόσια ότι όσον αφορά δικές της συνδέσεις, ναι παρακολουθούνται. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις συνδέσεις αυτές τις παρακολουθεί η ίδια για λογαριασμό της. Το ίδιο γίνεται και με τις άλλες τηλεφωνικές εταιρείες, να είστε σίγουρη! Περισσότερο θα έπρεπε να ανησυχεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 10-12 "βαλιτσάκια της ΕΥΠ" αλλά μόνο 3-4 είναι σε κρατικά χέρια... Να σε παρακολουθεί το κράτος για θέματα ασφάλειας λες πάει στο διάολο... Εμ να σε παρακολουθούν ιδιώτες;;;;;;;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Marcelos 09/06/2014 11:53:29

    Ο σύγχρονος εφιάλτης παρακολούθησης των Ελλήνων, ξεπερνάει και τη πιο νοσηρή φαντασία. Στόχος κυρίως, οι νέοι άνθρωποι. Για ενημέρωσή σας, η “Kάρτα Πολίτη με Τσιπ Καταδότη”. Από το 2010, το επείγον και τρομακτικό αυτό θέμα, το Antinews.gr το έχει επανειλημμένα ανεβάσει. Αυτή η κάρτα-εφιάλτης, κατόπιν έντονων διαμαρτυριών καταργήθηκε στη Βρετανία. Και όμως, την ίδια αυτή κάρτα-καταδότη, ο παγκοσμιοποιημένος Γιωργάκης Ανδρέα Παπανδρέου σκέφτηκε! να μάς τη πλασάρει ως ένα «σύγχρονο» τρόπο αγορών/πληρωμών στην Ελλάδα, λέει. Όμως εμείς, οι ατίθασοι Έλληνες, με τις παλιομοδίτικες αντιλήψεις!, στο συγκεκριμένο αλλά και σε κάθε καταδότη, είπαμε και λέμε κάθετα και βροντερά: ΟΧΙ
    … “Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η είδηση για την πρόθεση χορήγησης της «Φοροκάρτας» σε ανήλικους μαθητές, ακόμη και σε 12χρονα μόλις παιδιά, για να μην ξεφεύγει από το Κράτος- δηλαδή από το ΔΝΤ και την Τρόϊκα – ούτε ένα ευρώ από αυτά που οι πολιτικοί μας φρόντισαν να χρωστούμε στους ξένους! Έτσι, προβλέπεται μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Φοιτητές, να πάρουν την «Φοροκάρτα», για να προσμετρούνται οι αγορές τους από κυλικεία, ψιλικατζίδικα, βιβλιοπωλεία, καντίνες, ακόμη και από το … «μαλλί της γριάς»!.. www.noiazomai.net/ukkartapoliti.html

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 07/06/2014 21:58:12

  Αν προσθέσουμε και την παρακολούθηση του στίγματος των κατόχων smartphones,θα δούμε ότι αυτοί που παρακολουθούνται στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι...

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ Κυθήριος 07/06/2014 22:15:51

   Κυθήριε, όπως και με τις κάμερες. Όποιος δεν έχει να κρύψει κάτι δεν έχει και να φοβηθεί και κάτι στην τελική. Όπως και με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών. Οι μόνοι που είχαν πρόβλημα ήταν οι απατεώνες, οι έμποροι ναρκωτικών, μπράβοι, νταβατζήδες κ.λ. καθώς και οι "ατακτούληδες" και οι "ατακτούλες"...

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Marcelos 07/06/2014 22:26:28

    Το πλινθίο Μάρκελε. Μην ξεχνάς το πλινθίο και το χάραγμα του ΑΝΤΙχριστου!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Marcelos 07/06/2014 22:32:11

    Φίλε Marcelos,δεν έχω να φοβηθώ τίποτα ως νομοταγής πολίτης. Όμως με τις κάμερες δε μπορώ να κάνω κάτι,γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση είναι προσωρινή,ενώ με τα κινητά,αν δε με παρασύρει η μόδα της τεχνολογίας,μπορώ μια χαρά και χωρίς άγχος να κάνω τη δουλειά μου με ένα απλό κινητό. Τι θέλω να πώ; Υπάρχει το θέμα με τις κάθε είδους παρακολουθήσεις των πολιτών,αλλά μπορούμε κι εμείς αν θέλουμε,κάπως να προφυλαχτούμε.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Marcelos 08/06/2014 11:11:49

    Δεν επιτρέπεται να μας υποβιβάζουν την ελευθερία μας και να σκεφτόμαστε έτσι. Εννοείται ότι δε φοβάμαι ως καθαρός ουρανός. Όμως το να αισθάνομαι υπό επιτήρηση συνεχώς και να παρακολουθούν τη ζωή μου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κάποιοι που δεν ξέρω για λόγους που υποπτεύομαι μπορεί να με αφήνει αδιάφορο; Μιλάμε για παγκόσμια χούντα και δεν ιδρώνει το αυτάκι σου; Για ξανασκέψου...

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Marcelos 09/06/2014 08:54:01

    Δεν το δέχομαι αυτό φίλε Μάρκελε. Δεν είμαι ζωάκι στη φάρμα τους , ούτε ψαράκι στη γυάλα τους. Και θέλω να μην είμαι " υπό επιτήρησην". Και στο κάτω κάτω έχω δικαίωμα και να είμαι ατακτούλης , δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ενδιαφέρει αυτό τον οποιονδήποτε εκτός από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου (δεν έχω ούτε γυναίκα ούτε παιδιά...). Ποιός είναι τόσο αξιόπιστος ώστε να του δώσουμε το δικαίωμα να έχει τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας και γνώσης ( στατιστικής και ποιοτικής) για εμάς. Φοβάμαι βέβαια , (ίσως και λόγω άγνοιας της τεχνολογίας, αλλά αυτή την αίσθηση έχω) ότι δεν χρειάζεται καν εκείνο το καλώδιο στα κεντρικά της Vodafone, απλά εξοικονομεί πόρους, αλλά η κεντρική παρακολούθηση είναι ήδη δυνατή και χωρίς καμία συναίνεση καμίας εταιρίας , με μικρή προσπάθεια και κόστος.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 09/06/2014 09:56:55

  Δεν ειναι μονο μια παρακολουθηση για την παταξη καποιου κοινου εγκληματος η με πολιτικο χρωμα. Εχει και αλλες παραμετρους πχ κλοπη ανθρωπινων οργανων, διαμορφωση εργασιακου δυναμικου με λιγοτερες ασθενειες.....Χιλια δυο θα προκυπτουν οσο η τεχνολογια αυξανει και χρησιμοποιειται διεστραμμενα. Και βεβαια ολα οδευουν προς μια παγκοσμιοποιημενη κοινωνια οπου θα διευκολυνεται η εξουσια και ο ελεγχος απο εναν! Ποιος θα ειναι αυτος; Το αφηνω στη φαντασια του καθενος.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.